Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dudek: Poľský tím má najmenej starostí s brankármi

Bývalý brankár poľskej futbalovej reprezentácie Jerzy Dudek verí, že nový tréner tamojšieho národného tímu Adam Nawalka dokáže z hráčov dostať na trávniku výkony na hranici ich možností.

15.11.2013 15:30
Dudek Foto:
Poľský brankár Dudek chytá loptu pred Stanislavom Šestákom v novembri 2009.
debata

Štyridsaťročný bývalý gólman Realu Madrid či FC Liverpool to uviedol v rozhovore pre portál sport.pl.

„Nawalka má v porovnaní so svojím predchodcom Waldemarom Fornalikom tú výhodu, že má viac času. Fornalik budoval káder počas kvalifikačného cyklu, Nawalku čakajú prvé zápasy o body až o deväť mesiacov,“ vyhlásil Dudek.

„Nový kouč nominoval trinástich hráčov z poľskej ligy, čo svedčí o tom, že chce zistiť ich konkurencieschop­nosť oproti futbalistom pôsobiacim v zahraničí,“ uviedol rodák z mesta Rybnik na margo výberu Adama Nawalku, ktorého čaká premiérový zápas na lavičke reprezentácie v piatok vo Vroclave o 20.45 h proti Slovensku.

Podľa Dudeka by mal mať Nawalka najmenšie starosti s obsadením brankárskej pozície. V nominácii na duely so Slovenskom a Írskom (hrá sa v utorok 19. 11. v Poznani) figurujú Wojciech Szczesny z Arsenalu Londýn, Artur Boruc z FC Southampton, Przemyslaw Tytoň (PSV Eindhoven) a Rafal Leszczynski z druholigového poľského klubu MKS Dolcan Zabki.

„O gólmanov sa nemusíme báť, počas posledných rokov je to náš najsilnejší post. Úlohou nového kormidelníka je zvoliť hierarchiu. Brankári musia mať istotu, že nie sú medzi žrďami len do chvíle, keď spravia prvú chybu. Jednotka sa nesmie báť rizika,“ vyhlásil Dudek. Ten je spokojný s voľbou kapitána mužstva, ktorým je stredopoliar nemeckej Borussie Dortmund Jakub Blaszczykowski.

„Som rád, že tím povedie hráč s najväčším počtom štartov v reprezentácii. Vo výbere však musia byť traja či štyria futbalisti, ktorí sa vzájomne v tejto úlohe podporujú a hovoria jednohlasne na ihrisku i mimo neho,“ uzavrel Dudek, ktorý nastúpil za rodnú krajinu v šesťdesiatich medzištátnych dueloch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Slovensko #Jerzy Dudek