Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na tróne zostal Hamšík. Vittekove góly ho nezosadili

Marek Hamšík zostáva na tróne kráľa slovenského futbalu. V ankete Pravdy a Slovenského futbalového zväzu obhájil svoje minuloročné víťazstvo a v osemnásťročnej histórii podujatia sa stal štvrtým futbalistom, ktorý má vo svojej zbierke aspoň dve prestížne trofeje.

27.03.2011 21:28 , aktualizované: 21:54
Hamšík cena Foto:
Futbalista roka 2010 Marek Hamšík.
debata (8)

Pred ním to dokázal Dušan Tittel (vyhral trikrát za sebou), Marek Mintál a Martin Škrtel. Slávnostné vyhlásenie výsledkov za rok 2010 sa uskutočnilo v bratislavskom Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava a prenášala ho v priamom prenose RTVS.

Marek Hamšík s Cenou Jána Popluhára. Foto: Ivan Majerský
Marek Hamšík ocenenie Marek Hamšík s Cenou Jána Popluhára.

Hamšík hlavnú trofej, ktorá nesie od tohto roku nové meno – Cena Jána Popluhára – prevzal z rúk syna slovenského futbalistu storočia a šéfredaktorky Pravdy Nory Sliškovej.

„Toto víťazstvo patrí mojej priateľke Martine, synovi Christianovi, ktorý nám robí doma veľkú radosť, najbližšej rodine, spoluhráčom z reprezentácie aj Neapola a pánom trénerom Weissovi i Mazzarrimu. Na majstrovstvách sveta to bol fantastický úspech pre slovenský futbal. Verím, že nebol posledný a ešte to dotiahneme ďaleko,“ povedal víťaz.

Kapitána slovenskej reprezentácie a stredopoliara SSC Neapol nezosadili z prvého miesta ani štyri góly ostrostrelca Róberta Vitteka, ktoré dal na minuloročnom svetovom šampionáte v Afrike. Útočník tureckého Ankaragücü sa musel uspokojiť s druhým miestom, ale bodoval v uplynulých desiatich ročníkoch prestížnej ankety a z toho bol deväťkrát v prvej desiatke. Za touto dvojicou skončil liverpoolsky obranca Martin Škrtel.

V najlepšej desiatke sa ocitli futbalisti, ktorí úspešne reprezentovali slovenský futbal na MS 2010. Jedinou výnimkou bol Miroslav Karhan, ktorý o šampionát prišiel len vinou zranenia, ale uplynulý rok potvrdil vysokú výkonnosť a ako prvý Slovák v histórii si obliekol stý raz reprezentačný dres.

Miroslav Karhan so špeciálnym dresom za stovku... Foto: TASR
Karhan dres Miroslav Karhan so špeciálnym dresom za stovku reprezentačných štartov.

Za to sa mu dostalo uznania aj na nedeľňajšej slávnosti. A pocta sa ušla aj trénerovi storočia Jozefovi Venglošovi, ktorému zablahoželali jeho bývalí spoluhráči i zverenci. Na pódiu sa vystriedali zástupcovia niekoľkých slávnych československých futbalových generácii – Titus Buberník a Anton Urban, Anton Ondruš a Ján Švehlík, Ladislav Jurkemik a Zdeněk Nehoda, Ľubomír Moravčík a Stanislav Griga.

Ďalšej pocty sa dostalo aj legendárnemu Jánovi Popluhárovi, ktorému udelila UEFA Smaragdový rad in memoriam a jeho syn ho prevzal od premiérky Ivety Radičovej a prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika.

Juraj Kucka si cenu fanúšikov prebral za zvuku... Foto: TASR
Kucka cena fanúšikovia Juraj Kucka si cenu fanúšikov prebral za zvuku vuvuzel.

Prvý raz sa stalo, že dvaja hráči v najlepšej desiatke získali zhodný počet bodov. Ján Mucha i Miroslav Stoch skončili hneď za stupňom víťazov. Mladému Stochovi sa napokon jedna trofej ušla – obhájil Cenu Petra Dubovského určenú pre najlepšieho futbalistu do 21 rokov. Odovzdal mu ju Petrov otec Viliam Dubovský.

V programe vystúpili viaceré osobnosti športového i spoločenského života, ktorí odovzdali ceny víťazom ďalších kategórií – šéf Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka, herec Juraj Slezáček či zjazdárka Veronika Zuzulová. Večer spríjemnili svojím spevom Kristína, Peter Cmorík, Pavol Hamel, skupina Gladiátor.

Najlepší futbalista roka 2010 – Cena Jána Popluhára
1. Marek Hamšík SSC Neapol 307
2. Róbert Vittek Ankaragücü/Lille 279
3. Martin Škrtel Liverpool 246
4. Ján Mucha Everton/Legia Varšava 205
Miroslav Stoch Fenerbahce Istanbul/Twente Enschde 205
6. Juraj Kucka Sparta Praha 138
7. Miroslav Karhan 1. FSV Mainz 119
8. Radoslav Zabavník 1. FSV Mainz 79
9. Zdeno Štrba Škoda Xanthi 77
10. Stanislav Šesták Ankaragücü/VfL Bochum 55

Cena Petra Dubovského 2010
1. Miroslav Stoch Fenerbahce Istanbul 22
2. Vladimír Weiss Glasgow Rangers 6
3. Jakub Sylvestr Slovan Bratislava 4

Najlepší tréner 2010: 1. Vladimír Weiss (reprezentácia SR) 34, 2. Pavel Hapal (MŠK Žilina) 29, 3. Stanislav Griga (FK Senica) 14.
Najlepší hráč Corgoň ligy 2010: 1. Róbert Jež (MŠK Žilina) 34, 2. Mário Pečalka (MŠK Žilina) 21, 3. Kornel Saláta (Slovan Bratislava) 8.
Najlepší rozhodca 2010: 1. Jozef Pavlík 121, 2. Richard Trutz 120, 3. Pavel Olšiak 55.
Cena fanúšikov 2010: Juraj Kucka (Sparta Praha).
Najlepšia futbalistka 2010: Eva Kolenová (Duslo Šaľa)

Miroslav Stoch (vľavo) preberá Cenu Petra...
Dojatý Miroslav Karhan.
+6Miroslav Karhan so špeciálnym dresom za stovku...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba