Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rumun Popescu priznal, že donášal

Bývalý rumunský futbalista Gheorghe "Gica" Popescu nedokázal dlhšie zapierať, že bol v 80. rokoch minulého storočia informátorom komunistickej tajnej polície. Tri dni po tom, ako sa v miestnych denníkoch objavili správy o jeho spolupráci s neslávne známou Securitate, sa 41-ročný exkapitán rumunskej futbalovej reprezentácie priznal. Vo štvrtok denníku Evenimentul Zilei potvrdil, že napísal štyri správy o svojich spoluhráčoch a ďalších zamestnancoch klubu Universitatea Craiova.

02.07.2009 16:42
Gheorghe Popescu Foto:
Gheorghe Popescu.
debata

„Aj keď som ich písal, uvádzal som iba pozitívne veci. Ja som tých ľudí chválil,“ bráni sa dlhoročný pilier defenzívy rumunského národného tímu, ktorý od roku 1990 trikrát po sebe postúpil do finálových turnajov majstrovstiev sveta a k tomu pridal dve účasti na majstrovstvách Európy.

Popescu už skôr priznal, že podpísal dokument, v ktorom sľuboval obranu národných záujmov počas režimu diktátora Nicolaa Ceausesca. „Podpísal som veľmi všeobecnú formuláciu. Moje svedomie nie je čisté, ono je úplne čisté,“ komentoval obvinenia Popescu a vtedy ešte dodal: „O nikom som nikdy nepodával žiadne informácie.“

Podľa denníka Adevarul informoval Popescu štátnu bezpečnosť o kontaktoch svojich spoluhráčov v kapitalistickej cudzine od roku 1986 až do pádu Ceausescovej diktatúry o tri roky neskôr. Popescu hral počas svojej 18-ročnej hráčskej kariéry okrem rumunských klubov aj v Barcelone, Tottenhame, Galatasaray, PSV Eindhoven, Lecce a Hannoveri.

V roku 1997 priviedol ako kapitán klub FC Barcelona k triumfu v Pohári víťazov pohárov po víťazstve 1:0 nad Parížom Saint-Germain. Šesťnásobný najlepší futbalista Rumunska odohral za reprezentáciu 115 zápasov, v ktorých zaznamenal 16 gólov.

debata chyba