Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan hrá ligu, ktorú UEFA urobila pre chudákov zo sovietskeho bloku. Kmotríkovci sa nevenujú akadémii a je z nej odpad

Svojim nasledovníkom gratuluje k ďalšej obhajobe majstrovského pohára. Zároveň však verí, že na Tehelnom poli dôjde k zmenám k lepšiemu.

16.04.2024 05:39
debata (65)

Niekdajší slovenský reprezentant i útočník Slovana Bratislava Tibor Jančula (54) šiesty titul belasých v rade nepreceňuje. „S takým rozpočtom je to povinnosť,“ vraví.

V relácii Fair Play sme o situácii v Slovane hovorili s generálnym manažérom Ivanom Kmotríkom ml.

Video

Ale potešilo vás to nie?

Samozrejme. Gratulujem Slovanu, triumf v lige sa vždy počíta. Nedá sa povedať, že sledujem každý zápas, ale nejaký prehľad mám. Tréner Vladimír Weiss st. hovoril o oslabenej konkurencii a tiež vyzdvihol minimum kríz v lige. Trnava, Žilina či Dunajská Streda nedokázali Slovanu konkurovať kvalitou a azda okrem DAC ani ekonomicky. S takým rozpočtom by bolo niečo iné neúspechom.

Kouč Weiss a generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml. mali menší počet mediálnych prestreliek ako v minulosti. Máte pocit, že si to na Tehelnom poli sadá?

Ideálne to určite nie je. Občas vidieť iskry. Mne sa nepáči, že sa vedenie klubu nezameriava na mládež a radšej investuje obrovské peniaze do drahých legionárov. Chcelo by to viac trpezlivosti pri práci s mladými.

Tibor Jančula v drese SlovanaBratislava. Foto: Ivan Majersky
Jančula futbal Tibor Jančula v drese SlovanaBratislava.

Možno sa ten prístup zmení po tom, čo sa presadil 18-ročný Nino Marcelli, nemyslíte?

Potešilo by to aj fanúšikov, ak by videli hrať mladých odchovancov. Škoda, že je tam iba jeden. V základnej zostave by mohli byť dvaja alebo traja a následne by ich vedenie mohlo podržať.

Trochu som však nerozumel tomu, že Marcelliho chcel Weiss šetriť a postupne mu dávkoval minúty. O chvíľku má devätnásť, v popredných ligách hrávajú pravidelne aj mladší. Nemali by sme sa báť dať šancu mladým v Slovane.

Ohľadom Marcelliho to myslel najmä tak, že ho po vážnom zranení nechce znova poslať na maródku.

To som nevedel, tak potom beriem späť. Ak je to takto, tak to spravil Vlado pekne s citom. Spomínam si na podobný prípad s Robom Vittekom.

V slovanistickej kabíne?

Áno. Mal osemnásť a na tréningoch nevládal. Čudoval som sa tomu. Hovorím si: Veď ja som mal v osemnástich silu ako ťažný kôň a on nedá ani tréningy?! Potom sme prišli na to, že bol po vážnych ťažkostiach s kolenami. Postupne sa dal dokopy a z Roba bol pán futbalista.

Gerson Rodrigues Čítajte viac Dostane ďalšiu šancu? Verili sme mu, ale sklamal. Weiss s Kmotríkom hovorili o budúcnosti Gersona, hráč chce zostať

Má to slovenský tínedžer v Slovane náročnejšie?

Takých hráčov nebolo veľa, napadne mi nebohý Peter Dubovský. Musíte mať kvalitu a tréneri zasa cit, aby talent z vás postupne dostali. Pomohli vám, lebo chlapci v mladom veku bývajú mentálne labilnejší. Nie každý ustojí tlak na Tehelnom poli.

Je mi ľúto Dávida Hrnčára. Viedol som ho v mládežníckych kategóriách. Mal na to, aby sa v Slovane presadil, ale nedostal šancu. Slušný chlapec a moderný typ futbalistu, ktorý sa dostal aj do reprezentácie. Mohli ho rok, dva podržať – vrátil by im to na ihrisku a možno aj na prestupovom trhu.

Niekedy máte na vedenie klubu ťažké srdce. Je aj toto jeden z dôvodov?

Áno. Neprekáža mi, keď príde do klubu starší hráč s reprezentačnými skúsenosťami. Prišli Vlado Weiss ml., Juraj Kucka, voľný bude Robo Mak. Práve od nich by sa mladí mohli učiť. Namiesto toho sem však často prídu dosluhovači zo zahraničia.

Nemám na mysli Gruzíncov, lebo Džaba Kankava a Guram Kašia Slovanu veľmi pomohli a stále majú kvalitu, hoci v Európe už vidieť ich vek a chýbajúca rýchlosť. Keď však nenájdete hráčov na slovenskom trhu, musíte zaplatiť legionárov.

Slovan ich veľakrát dokáže zaujať solídnymi podmienkami. Je to chyba?

Viem, že si tu niektorí prídu na krásne peniaze, ale na ihrisku to nie je vždy vidieť. Na Slovensku a možno aj v niektorých menších zahraničných kluboch v Česku či Maďarsku by takto nezarobili. Radšej by som pretrpel jednu-dve prechodné sezóny s investíciou týchto prostriedkov do akadémie a výchovy nových talentov.

Slovan je ligovým kráľom, ale pri výchove talentov zaostáva za Žilinou či Dunajskou Stredou. Dá sa takto fungovať dlhodobo?

Očakávam, že ak svoj prístup Slovan nezmení, do 4 – 5 rokov začne plody svojej práce s mládežou zbierať DAC. Dunajská Streda má prostriedky, investovali do akadémie a majú aj kvalitné realizačné tímy. Podobný biznis plán si z toho spravila Žilina, ktorej to už párkrát na titul vyšlo.

Vladimír Weiss Čítajte viac Majstrovský Slovan čakajú v lete veľké zmeny: Mal som s majiteľom dobrú debatu, tvrdí Weiss

Je negatívom, že sme v lige nevideli viac hrať zdravého Vladimíra Weissa ml.?

Pohľady na neho sa rôznia, ale ak je zdravý, má reprezentačné parametre. Na takých hráčov sa chodíte pozerať, patrí k najlepším v lige. Už však nie je najmladší. Má problémy s achilovkou a tie som mal aj ja. Nakoniec mi ukončili kariéru.

Naozaj?

Vo Ferencvárosi ma posielali na operáciu, ale odmietol som. Zápal bol príliš silný, fungoval som len na práškoch. A tak ma Maďari vyhodili.

Podobný problém mal aj Martin Škrtel, ktorý dohrával v Trnave iba so sebazaprením a liekmi proti bolesti.

Nedokázal som ani pobehnúť, nie to ešte šprintovať. Nešlo to. Zdalo sa mi, akoby som mal v achilovke a lýtku zapichnutý nôž. Takmer som sa z toho zbláznil.

Máte pocit, že pozícia trénera Weissa je v Slovane neotrasiteľná?

Má skvelú trénerskú históriu a ešte sú tam aj viac ako nadštandardné vzťahy s majiteľom Ivanom Kmotríkom st. S jeho synom to Vladovi trochu škrípe, ale chápem to, lebo tréner chce istých hráčov a vedenie Slovana nie je vždy schopné mu ich priviesť. Vlado však pozná Ivana od malého decka. Predpokladám, že tento silný trojuholník zostane pokope a ustojí to.

Weiss st. naznačil, že príde k zmenám v kádri, ale rád by si ponechal skúsených hráčov. Očakávate veľký prievan v kabíne Slovana?

Skôr či neskôr príde a ja by som bol najradšej, ak by sa s generačnou obmenou nečakalo. Kucku by som určite chcel mať v tíme opäť. Kašiovi a Kankavovi chýbala v Európe výbušnosť v záverečných minútach, ale na slovenskú ligu sú to nadštardardní hráči. Chcelo by to doplnenie z akadémie, ale tiež tam vidím ďalší problém.

Aký?

Keď viedol tréner Dušan Galis v minulosti juniorku Slovana a povýšili ho na post hlavného trénera, zobral si zo sebou takmer celú partiu – Pavla Gostiča, Laca Pecka, Dušana Tittela či Vlada Kindera – a držal nad ňou ochrannú ruku. O dve – tri sezóny to boli hviezdy ligy a zo Slovana nakoniec federálny majster.

Teraz je to nepredstaviteľné. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale momentálne je juniorka Slovana odpad. Je to vizitka terajšieho vedenia. Nepracovali s mladíkmi a teraz sú to skôr druholigoví hráči ako perspektívni členovia A-tímu Slovana. Je to bludný kruh. Ako sa môže stať, že Žilina či Dunajská Streda skupujú talenty a Slovan sa prizerá?

Leo, Mário, Sauer Čítajte viac Odchod? V Slovane si ťukali na čelo, nechápali. Šťastný chlap z Rače má výnimočných synov s miliónovou hodnotou

Otec mládežníckych reprezentantov Lea a Mária Sauerovcov Július v rozhovore pre Športweb priznal, že ho presvedčila vízia Žiliny a preto synov zobral zo Slovana na štadión Pod Dubeň.

Hanbil by som sa ako pes, keby mi takíto hráči zo Slovana ušli. Pozrite sa, kde sú dnes a čo z nich raz bude. Teraz musíte chlapcom poskytnúť aj štúdium, lebo zo všetkých nebudú profesionálni hráči. Slovan na to nemá infraštruktúru na špičkovej úrovni.

Pritom by titul možno uhral aj s polovičným rozpočtom. Iste, každý si s peniazmi môže robiť čo chce, ale netreba sa čudovať, ak sa ukazuje na Slovan prstom. Pri toľkých peniazoch veľa pomyselnej muziky nevyprodukoval.

Zároveň Kmotrík ml. naznačil, že na letné prestupové obdobie Slovan nie je pripravený. Neprekvapilo vás to, keď Slovan hral za ostatných päť rokov štyrikrát v skupinovej fáze jedného z troch európskych pohárov?

Európska liga je úplne iný level ako Konferenčná, o Lige majstrov sa ani nebavme. Tento pohár číslo tri je pre mňa liga, ktorú spravila UEFA pre krajiny bývalého sovietskeho bloku, aby nám, chudákom, hodili nejaké zrno z toho, čo zostane.

Pripomína mi to Intertoto Cup – kolotočársky turnaj, ktorý sme odohrali za týždeň v lete. Pozrite si zápasy Slovan – Graz a Sparta – Liverpool. Uvidíte ten rozdiel medzi Konferenčnou ligou a Európskou. Pritom do EKL sa Slovan dostal vypadávaním z LM a EL…

Spomínam si, keď sme vypadli v druhom predkole Ligy majstrov s Anorthosisom Famagusta (1:2 vonku a 1:1 doma, pozn.) a bol z toho obrovský poprask. Urobili sme chyby, zápasy nám nevyšli, ale vtedy tam trištvrte roka neboli peniaze. Bolo z toho obrovské haló, že sme vypadli s Cyperčanmi.

A teraz dostali 2:6 s Arisom a všetci sú spokojní – máme titul, hrali sme play off Konferenčnej ligy a vypadli skoro v pohári. Veď to bola hanba a v klube nemal zostať kameň na kameni.

Marián Tholt Čítajte viac Slovan je poslanie, Orava jeho život, jedine Beatles však nikdy neprehrali. Z pracovne legendárneho pôrodníka idú návštevy do kolien

Takže hodnotiť sezónu 2023/24 ako úspešnú je pritiahnuté za vlasy?

S týmto rozpočtom a zázemím je titul povinnosť a prvé kolo play off Konferenčnej ligy málo. To sa im pri tých odmenách nemôže vyplatiť ani ekonomicky. Európska liga je iná pesnička a tam by sa Slovan mal dostať. Je to v jeho silách.

Čo by ste chceli vidieť v Slovane v budúcnosti?

Mali by ísť už teraz nakupovať hráčov, aby boli pripravení na letnú prípravu do nového ročníka. Obávam sa však, že to tak nebude. Priviedli Gersona Rodriguesa, ktorý má kvalitu na ihrisku, ale mimo neho lieta v problémoch. Keď spravíte jeden, postupne prichádzajú ďalšie. Na čo sú Slovanu takíto hráči?

Zažil som v kariére mnoho talentovanejších futbalistov ako ja. Keby ste ich videli, neopreli by ste o mňa ani bicykel. A nakoniec som dosiahol viac ako oni. Prečo? Lebo som to mal v hlave upratané. Mrzí ma, že takí hráči sa chodia priživovať na Slovane.

Keď som bol legionárom ja, sedeli sme v rohu kabíny so sklopenými ušami, dostávali najmenšiu výplatu a často sme boli u trénera za vinníkov my, hoci sme museli najviac drieť. Teraz je to presne naopak. Keby sa toto na Slovane zmenilo a stavili by viac na svojich mladíkov, bolo by to pekné.

Majstrovské oslavy Slovana na Tehelnom poli Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Pozrite si, ako to vyzeralo na Tehelnom poli...

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Tibor Jančula