Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najväčšia posila? Nehrozí mu problém, aký zvyknú mať legionári, vraví Kozák. Trnava je u nás top mužstvo. Košice chceme dostať na jej úroveň

Po postupe z druhej ligy ich čakalo vytriezvenie. Košickí futbalisti mali pred štartom najvyššej súťaže smelé ambície. Boj o top šestku sa napokon nekoná, z čoho pramení sklamanie vedenia klubu i fanúšikov. Aktuálne pracujú v metropole východu na tom, aby sa výsledky kedysi slávnej značky stabilizovali.

10.02.2024 07:32
Davis - Kozak Foto:
Eric Davis odohral v drese Dunajskej Stredy osem sezón. Ján Kozák ml. verí, že pre Košice bude výraznou posilou.
debata

K tomu majú pomôcť príchody posíl a najmä systematická práca trénera Jána Kozáka ml. (43), ktorý prebral mužstvo v priebehu jesennej časti.

Košický rodák podpísal s materským klubom zmluvu do júna 2026, čo naznačuje dôveru, ktorú do neho majitelia vkladajú. Podarí sa mu naplniť v najbližších rokoch vysoké očakávania?

„Najdôležitejším cieľom v tejto sezóne je záchrana. V budúcnosti chceme dostať Košice do prvej šestky, kam historicky aj kvalitou jednoznačne patria,“ vraví Kozák.

Košice čaká na jar boj v skupine o udržanie sa v najvyššej súťaži. Je to aj váš osobný cieľ?

Samozrejme. Urobíme pre to maximum. Chlapci pracujú veľmi dobre. Sústredíme sa na to, aby sme posily, ktoré k nám v zimnom období prišli, dostali po fyzickej stránke na úroveň, na akej sú ostatní hráči. Verím, že nám pomôžu a budeme s nimi ešte silnejší.

Rozhovor s Vladimírom Goffom o Slovane
Video

Do tímu pribudlo celkovo päť nových hráčov. V generálke pred ligou, ktorou bol pohárový zápas s Trnavou (2:3), ste vyskúšali brankára Cristiana Figueireda a útočníka Moussanga Obouneta. Ako sa vám obaja pozdávali?

Zatiaľ sme si vyskúšali ich dvoch. Ešte sa potrebujú kondične zlepšiť. Budeme s nimi postupne pracovať, aby sa dostali do stavu, kedy nám budú vedieť pomôcť. Proti Trnave sme dostali tri góly, ale Figueiredo neurobil nejaké výrazné chyby. Mal som z neho dobrý pocit. Ide z neho istota a má bohaté skúsenosti.

Verím, že nás ešte v zápasoch podrží a čo sa týka Obouneta, hral aktívne, ale postupne fyzicky odchádzal. Má však predpoklady na to, aby bol pre nás prínosom. Zápas s Trnavou nám ukázal pozitíva i naše slabšie stránky, na ktorých musíme pracovať. Trnava je u nás top mužstvo. Na jej úrovni ešte nie sme, ale raz by sme chceli byť.

Najvýraznejšou posilou je Eric Davis, ktorý v minulosti pôsobil osem rokov v Dunajskej Strede. Čo si od neho sľubujete?

Zisťovali sme si o ňom informácie pred tým, ako sme ho podpísali. Je to v prvom rade veľký profesionál, má obrovskú kvalitu, reprezentant Panamy. Veríme, že všetko pozitívne dokáže preniesť aj do výkonov v košickom drese.

suslov hellas Čítajte viac Jeden z najväčších slovenských talentov súčasnosti pokračuje v Taliansku, s klubom sa dohodol na predĺžení zmluvy

Zohral dôležitú rolu aj fakt, že veľmi dobre pozná slovenskú ligu?

Jednoznačne. Hráčom z týchto krajín občas robí problémy adaptácia. Pri ňom nám to teda nehrozí. Odhadujem, že o jeden až dva týždne by mohol naskočiť do zápasového diania.

Ako hodnotíte prípravu pred jarnou časťou sezóny, ktorá trvala približne mesiac a v rámci nej ste stihli sústredenie v Tatrách a odohrali ste tri prípravné zápasy?

Som spokojný. Stihli sme všetko, čo sme si naplánovali. Mali sme len menšie zranenia, ale všetko sme zvládli. Hráči pristúpili veľmi zodpovedne k svojim povinnostiam.

Najdrahšia zostava Niké ligy Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Nemusia byť najlepší, no údajne sú najdrahší....

Mrzí nás jedine to, že sa zrušil jeden prípravný zápas v Poľsku, pre nepriaznivé počasie. Podmienky v rámci prípravy sme mali na súčasné pomery výborné. Z môjho pohľadu sme na ligu dobre pripravení.

Vedenie avizovalo, že do tímu majú pribudnúť ešte dve posily a niektorí hráči majú odísť.

Každý deň na tom pracujeme. Priznám sa, že je to veľmi náročné. Mojou prvoradou úlohou je venovať sa hráčom, ktorí sú v tíme, aby boli čo najlepšie pripravení.

Ligovú jar odštartujete zápasom na ihrisku Trenčína. Čo od duelu očakávate?

Bude to ťažký zápas. Trenčín či Žilina sú doma na umelej tráve silné. Navyše, bojujú o prvú šestku, takže majú veľkú motiváciu, ale to aj my. Radi by sme nadviazali na výkon, ktorý sme predviedli doma v pohári v prvom polčase s Trnavou. Keď k tomu chlapci pristúpia zodpovedne, môžeme uspieť.

426289773 17991036698608057 4455188288281487560 n Čítajte viac Senzácia na vypredanom Štadióne pod Dubňom! Žilinskú cestu Ligou majstrov nezastavil ani nemecký gigant

Aký máte dojem z tímu, keď to porovnáte so stavom, v akom ste preberali mužstvom na jeseň?

Pozitívny. Samozrejme, stále robíme chyby, na ktorých odstránení tvrdo pracujeme. Jednou z nich je defenzívna činnosť. Dostávame veľa gólov, čo sa potvrdilo aj v príprave, v ktorej sme neudržali ani v jednom stretnutí čisté konto. Každý deň na tom makáme. Chlapci sú sebavedomejší a v lepšom fyzickom stave ako boli na jeseň.

Momentálne máte v kádri štyroch brankárov. Chcete si všetkých nechať?

Všetci štyria sú kvalitní. Dostávali sme však veľa gólov, hoci netvrdím, že to bolo len po ich chybách. Aj Matúš Kira nás viackrát podržal. Momentálne sme sa rozhodli tak, že jednotkou bude Figueiredo. Musí však podávať adekvátne výkony. Ak nebude mať formu, šancu dostanú ďalší chlapci.

Zárobky futbalových klubov v sezóne 2022/2023 Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Ktoré kluby v minulej sezóne zarobili najviac?...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák ml. #FC Košice