Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Na absurdnú otázku absurdná odpoveď. Futbalový expert Borbély uvažuje, čo by sa muselo stať, aby Slovan nezískal titul

Výbornú formu má aj Kucka, ktorý sa výkonnostne vzdialil svojmu začiatku v klube. Je to jeden z mála hráčov, ktorí sú platní od šestnástky k šestnástke.

Juraj Kucka Čítajte viac Kucka je belasý Romulus a Remus, zaslúži si vraj titul futbalista roka. Na nevľúdnom ostrove si ako jediný trúfol na krátky rukáv

Tréner Weiss o ňom vraví, že by mal byť futbalistom roka na Slovensku…

Keby som viedol Slovan, tiež by som to povedal. Ale nie som a tak môžem vysloviť názor, že si to nemyslím. V každom prípade Juraj by mal byť v prvej päťke.

Budem nekompromisný – je rozdiel, keď niekto vyniká v našej najvyššej súťaži alebo v talianskej Serii A, francúzskej Ligue 1, či holandskej Eredivisie. Sú to omnoho kvalitnejšie ligy, aj keď treba priznať, že Kucka odviedol aj na medzinárodnej scéne za reprezentáciu ohromné množstvo kvalitnej práce.

Vážim si ho, byť na Weissovom mieste, poviem to isté. Bola to správna diplomatická reakcia trénera.

Kankava, Kucka, Kašia, Weiss – všetko sú to skvelí futbalisti, no zároveň v pokročilom veku. Nejde Slovan aj proti sebe, keďže sú už nepredajní?

Viete, čo si o tomto myslím? Pre trénera je vek číslo, ktoré sa použije, keď už hráč nespĺňa jeho herné očakávania. Inými slovami, je to numero, ktoré najmä na klubovej úrovni nehrá žiadnu rolu.

Pýtam sa: je filozofia Slovana nastavená na predaj hráčov alebo na kvalitné medzinárodné výsledky a zvyšovanie klubového ratingu? Slovan podľa mňa ide za úspechom a v tomto prípade je vek len vyjadrením niečoho, čo v žiadnom prípade nemá nič spoločné s výkonnosťou.

Keď sa 38-ročný hráč dokáže konfrontovať s osemnásťročným, je to predsa malý fyziologický zázrak, nie?

Ivan Kmotrík ml. v minulosti naznačil, že vzor vidí napríklad v pražskej Slavii. Je však takýto level na Slovensku dosiahnuteľný?

(smiech) Je to z Bratislavy len 400 kilometrov, prečo by teda nebol? Tým som povedal azda všetko.

Zárobky Slovana a Trnavy v EKL Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
32. Čukarički (Srbsko) - 3 218 000 eur

Kam dnes patrí Slovan v európskom meradle?

Výkonnostné optimum, aj s dávkou realistickej ambície, je niekde o poschodie vyššie – v stredovej zóne Európskej ligy. Ak chce na tejto ceste postupovať – smerom od Konferenčnej ligy vyššie – nemôže sa držať filozofie, že ide vychovávať hráčov pre európsky trh.

Netvrdím, že nesmie predať futbalistu do jednej z top líg, no je to len parciálny motív, ten základný je zvyšovať hernú kvalitu a výsledkovú efektivitu. Slovan presne to aj robí.

Môžeme dnes o ňom hovoriť v stredoeurópskom meradle už ako o veľkoklube?

Čo je to veľkoklub? Čo je to maloklub? Slovan je európska futbalová značka, ktorá je momentálne na vzostupe. Hrá v najnižšej pohárovej súťaži (EKL) a pokiaľ chce nabrať slávne kontúry z čias triumfu v Pohári víťazov pohár (1969), potom ho čaká ešte veľmi dlhá cesta.

Vonkajšie okolnosti sa však zmenili, predtým boli podmienky vo východnom bloku a vo zvyšku sveta porovnateľné, dnes nie sú. Už samotný fakt, že Slovan sa posúva, je pozitívny.

Lebo ak zo socio-ekonomických podmienok, ktoré nám ponúka táto krajina, vytvoríte konkurencieschopný klub, potom to asi robíte dobre.

Klub päťkrát v rade vyhral majstrovský titul, neškodí však takáto dominancia lige?

A bola by naša liga lepšia, keby v nej Slovan nebol?

Určite nie…

No vidíte. Je to skôr výzva pre ostatných. Nielen športovo-technická, ale aj marketingovo-ekonomická. Musí sa nájsť niekto podobný majiteľovi Slovana, kto zainvestuje porovnateľné peniaze.

Všetko je otázkou času a budovania. Boli kluby, ktoré proces naštartovali, ale zatiaľ ho nedotiahli. Z večera na ráno Ligu majstrov hrať nebudete. Je to na dlho.

MFK Ružomberok Čítajte viac Ružomberok nevzdáva boj o prvú šestku. Vicemajster z Dunajskej Stredy stratil body

O Dunajskej Strede sme si mysleli, že má potenciál. Čo musia spraviť na Žitnom ostrove, aby belasým konečne podkúrili?

Bol som na nedeľňajšom zápase DAC-u s Trenčínom (0:0). Videl som mužstvo, keď ho viedol, Adrián Guľa, teraz má nového trénera. Predtým sa mi páčilo viac, pôsobilo ucelenejšie.

Možno si len hráči musia zvyknúť na nového kouča. V každom prípade, časté zmeny na trénerskej lavičke ničomu nepomáhajú. Generálnu stratégiu si však volí majiteľ.

Keby ste mali jednou vetou vystihnúť súčasný Slovan, čo poviete?

Že je na ceste.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Ladislav Borbély