Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo by musel splniť desaťmiliónový Slovák? Mať sedemnásť a strieľať veľa gólov, 40 miliónov za Lobotku je málo

Najdrahšími futbalistami v najvyššej slovenskej súťaži sú útočník Nikola Krstovič z Čiernej Hory a brankár Aleksandar Popovič zo Srbska.

11.08.2023 09:53
Adrián Kaprálik Foto: ,
S odhadovanou cenou 1,2 milióna eur je 20-ročný Adrián Kaprálik aktuálne najhodnotnejším slovenským futbalistom v domácej súťaži.
debata

Každý z nich má hodnotu 2,2 milióna eur, obaja sú hráči dunajskostred­ského DAC.

Kluby majú svoj skauting

Údaje o ich cene ponúka stránka transfermarkt.com, ktorá sa hodnotou hráčov a ich prestupmi dlhodobo zaoberá.

Odborníci sú však často skeptickí, viaceré cifry pri menách futbalistov považujú za nedôveryhodné, vycucané z prsta. Podľa agentov má hráč takú hodnotu, akú je niekto za neho ochotný zaplatiť.

„Poviem to na príklade Stana Lobotku, ktorého zastupujem. Na transfermarkte má hodnotu 40 miliónov eur, ale kto by ho chcel kúpiť, musí mať pripravených aspoň 50 miliónov, majiteľ neapolského klubu De Laurentiis by ho pod túto sumu určite nepredal,“ tvrdí popredný hráčsky agent Branislav Jašurek.

Cudzinci vo futbalovej Niké lige 2023/24 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zoradený od klubov s najvyšším...

Podľa neho na transfermarkte sú „hypotetické sumy“. "Ide o odhadované sumy, tak to aj portál uvádza. Napriek tomu si myslím, že v porovnaní s minulosťou sa hodnoty hráčov viac približujú realite.

To však platí najmä o drahších futbalistoch, pri nich sa príliš nemýlia, sú veľmi blízko k reálnym cifrám, ale neplatí to o hráčoch pod päť miliónov. V ich prípade ide o sumy, ktoré by som nebral vážne," pokračuje Jašurek.

Sledujú aj kluby pohyb cien na transfermarkte, riadia sa nimi? "Veľké kluby? Ani náhodou. Im je to úplne jedno. To by uprednostnili skauting transfermarktu pred vlastným.

Platia ľuďom veľké peniaze, aby našli napríklad Hancka v Sparte za rozumnú cenu. Keby sa Arsenal riadil tým, čo sa objaví na transfermarkte, nikdy nezaplatí za Kiwiora, ktorý hrával aj v Žiline, 25 miliónov."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #DAC Dunajská Streda #Branislav Jašurek #Milan Borjan #Nikola Krstovič #Aleksandar Popovič