Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Slovane bol nepotrebný, Košiciam má pomôcť k záchrane. Nováčik z východu má na lane ďalšie dve posily

V ruchu stavebných prác odštartovali futbalisti FC Košice prípravu na novú sezónu. Ich základným cieľom bude udržať sa v najvyššej súťaži, do ktorej sa prebojovali po ôsmich rokoch. Ťažiť chcú nielen z nováčikovskej eufórie a podpory zaplnených tribún nového štadióna.

19.06.2023 13:51
SR Košice šport futbal FL FC letná príprava... Foto:
Tréner FC Košice Anton Šoltis na úvodnom tréningu.
debata

„Košice čakali na najvyššiu súťaž osem rokov. Veľmi sa na to tešíme. Verím, že nás diváci poženú a urobíme radosť celému mestu,“ mieni tréner Anton Šoltis.

Ten mal na úvodnom tréningu k dispozícii už aj všetky nové posily – útočníka Žana Medveda, stredopoliarov Marcela Vasiľa a Kristiho Qoseho.

K tímu by sa mali do konca júna pripojiť ešte ďalší dvaja hráči.

KFA4 - Košická futbalová aréna Čítajte viac Futbalový štadión v Košiciach má podobný problém ako Steel aréna. Ukrajinci na ňom zabojujú o Ligu majstrov

„Zatiaľ nebudem prezrádzať, o aké posty ide. Ak sa to podarí skompletizovať, budem s kádrom spokojný. Čakajú nás aj nejaké odchody. Som však rád, že tím ostal do veľkej miery pokope. Verím, že nás bude zdobiť nováčikovský elán a vyhneme sa bojom o záchranu,“ želá si Šoltis.

Až úvod sezóny podľa neho ukáže, na čo Košičania reálne majú. Podmienky v klube sú však na úrovni, aby sa tím mohol pohybovať v hornej polovici tabuľky.

"Mohli by sme vyhlasovať, že chceme ísť do prvej šestky, ale musíme byť zo začiatku opatrní. Pokiaľ ukážeme, že na to máme, mohlo by sa nám to podariť.

Tento rok sa a tam dostali Podbrezová i Banská Bystrica ako nováčik. Chceme hrať ofenzívny futbal a prilákať ľudí na štadión," dodal Šoltis.

Od posily zo Slovana sa čakajú góly

Skúsenosťami i kvalitou by mal k naplneniu cieľov pomôcť 23-ročný útočník Žan Medved, ktorý prišiel zo Slovana Bratislava. O toho sa zaujímalo košické vedenie už dlhšiu dobu.

„Od začiatku, keď ma Košice kontaktovali, sa mi pozdával ich projekt. Dlho nehrali prvú ligu. S vedením sme sa rýchlo dohodli. Neboli žiadne komplikácie. Celé to trvalo asi tri dni. Zatiaľ som tu nenašiel žiadnu chybu,“ vraví Medved.

Od Slovinca sa budú očakávať v prvom rade góly. Na väčší tlak je už zvyknutý a nerobí mu žiadne problémy.

„Viem, čo je moja robota. Dôležité je, aby tím hral dobre. Keď nechám na ihrisku všetko, verím, že aj góly prídu,“ konštatuje Medved.

FC Kosice a Jan Kozak Čítajte viac Kozák mal prsty v angažovaní top posily. Košičania sa už tešia na Slovan. Stihnú dokončiť štadión?

Hneď prvé kolo bude pre neho špeciálne. Nováčik súťaže už tradične doma privíta majstra. Na súboj proti Slovanu sa jeho bývalý hráč mimoriadne teší.

„Vždy je tam iný náboj, keď hráte proti tímu, v ktorom ste v minulosti pôsobili. Slovan treba rešpektovať, ale to je všetko. Kde sa jedna cesta končí, druhá sa začína,“ vraví Medved.

Podmienky v Košiciach sú jedny z najlepších

Staronovou posilou v žlto-modrom drese je Marcel Vasiľ. Mladý 22-ročný krídelník verí, že Košice nebudú v lige outsiderom.

„Podmienky v Košiciach sú jedny z najlepších. Každý sa na nás bude pripravovať ako na nepríjemného súpera. Vidím nás v top šestke,“ tvrdí Vasiľ.

Teší sa aj na atmosférou v prvom zápase, kedy Košičania privítajú Slovan.

„Radosť začať s takýmto súperom ligu. Je to najlepší tím na Slovensku, ktorý má výborných hráčov. Máme obrovskú chuť a motiváciu, aby sme sa s nimi mohli porovnať,“ dodáva.

13. Vernon De Marco Čítajte viac Zmeny v Slovane. V hre je brazílsky útočník, obranca De Marco odchádza do Kataru

Najvyššiu súťaž si vyskúšal v drese Podbrezovej, kde mu však jeho angažmán príliš nevyšiel.

"Ťažko povedať, čo sa tam stalo. Tréner aj ja sme mali svoj verziu príbehu. Myslím si, že začiatok som mal veľmi solídny.

Po návrate Kováčika ma tréner začal dávať akosi bokom. Verím, že tu v Košiciach opäť nájdem chuť k futbalu," želá si Vasiľ.

Do Košíc prichádza z poľského klubu Termalica Nieciecza, ktorá spočiatku za hráča požadovala od Košíc vysokú kompenzáciu.

"Problém bol, že za mňa chceli až šesťcifernú sumu. Vyzeralo to, že k dohode napokon nedôjde. Keď som sa vrátil z hosťovania v Podbrezovej čakal som, či so mnou Termalica podpíše novú zmluvu.

Keď sa tak nestalo s Košicami sme sa následne už veľmi rýchlo dohodli," opísal svoj príchod na východ Slovenska Vasiľ.

Košická futbalová aréna (KFA) Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Takto bude vyzerať KFA po kompletnej dostavbe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Šoltis #FC Košice #Žan Medved #Filip Vasiľ