Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Čakvetadzeho chceme kúpiť. Investujeme toľko, koľko si rodina môže dovoliť, Rusom však nevieme konkurovať

Na to však Slovan potrebuje kvalitných a verejnosti známych futbalistov…

Určite. Ale nemôžeme priniesť každé leto hráča formátu Juraja Kucku, to jednoducho nie je možné. Vlani prišiel Čakvetadze a nikto netušil, o koho ide a ako hrá. No a po trištvrte roku ho všetci oslavovali. Tým chcem povedať, že ľudia by mali prísť s tým, že chcú vidieť nové posily. A je jedno, či je to Slovák alebo cudzinec. Dobrou správou je, že základ mužstva ostáva a to by malo byť najväčšie lákadlo pre našich fanúšikov. Lebo práve títo hráči im robili celú predošlú sezónu radosť a zaslúžia si ich podporu aj naďalej. A najmä v boji o Európu.

Giorgi Čakvetadze Čítajte viac Táto sezóna je pre nás výkričníkom, vyhlásil Kmotrík. Ako prebiehajú rokovania s Čakvetadzem?

Vráťme sa k návštevnosti. V lanskej sezóne prišlo v priemere 3 406 divákov, v tej poslednej 5 976. Je to o 41 ľudí v priemere menej, ako dosiahla Dunajská Streda. Neškrie vás to?

Samozrejme. Ale som presvedčený, že slovanisti sa prebudili a že už v nasledujúcom ročníku to aj potvrdia. To číslo pôjde vyššie. A DAC v budúcej sezóne zdoláme nie len na ihrisku, ale aj na tribúnach.

V ôsmich zápasoch v európskych súťažiach bol priemer 16 684 divákov. Prevýšil vaše očakávania?

Bezpochyby. Vysokú návštevnosť ale nemali iba zápasy s top mužstvami ako Ferencváros či Olympiakos Pireus. Veľa ľudí prišlo aj na menej atraktívnych súperov, akými boli Žalgiris Vilnius či Zrinjski Mostar. A keď prišli na nich, prečo by nemohli aj v lige na Košice či Žilinu? Ľudia sa musia naučiť chodiť na našich hráčov a podporovať ich bez ohľadu na súpera. Takto to funguje v zahraničí. A musíme to dosiahnuť aj v našom prípade. Potom môžeme byť spoločne silnejší a úspešnejší.

Slovenský divák nie je zvyknutý na dva domáce zápasy za štyri dni vo štvrtok a nedeľu. Nemôže sa presýtiť futbalom?

Potom by museli byť štadióny poloprázdne aj v iných krajinách. Veľké tímy dokážu mať vysokú návštevnosť aj na ligu. A to nemyslím iba tímy z najlepších piatich európskych súťaží. Dnes to už vidíme napríklad aj v Česku na Sparte či Slavii. Keď to dokázali oni, tak to musíme dokázať aj my.

Priblížiť sa ku klubom ako Sparta Praha či Ferencváros, na ktoré chodilo v priemere viac ako 10-tisíc divákov?

Presne k takým číslam by sa Slovan chcel v dohľadnej dobe dopracovať. Ľudia musia pochopiť, že ak chcú vidieť hráčov ako Čakvetadze, Weiss, Kucka či Kankava, musia chodiť na futbal. V takom prípade má klub väčšie možnosti prinášať kvalitných hráčov.

Litva futbal EKL 6. kolo H Vilnius Slovan Čítajte viac Naučil som sa mať rád Vlada Weissa takého, aký je, vraví Kitka. Zaujal ho aj gestom, ktoré u nás nebolo bežné

Už dva týždne sa v médiách objavujú vyjadrenia majiteľa Dunajskej Stredy Oszkára Világiho. Nedávno uviedol, že DAC-u možno ukradnúť titul iba raz, vehementne kritizoval aj Komisiu rozhodcov. Ako ste vnímali tieto reči?

Mám na to názor, ktorý si nechám pre seba. No povedať, že Slovan získal titul preto, že v 60. minúte vzájomného zápasu nebola odpískaná penalta v prospech DAC, je veľmi nešťastné vyjadrenie. Liga je dlhodobá súťaž, kde sa odohralo 32 kôl. Jedna situácia neovplyvňuje celú sezónu, je to pritiahnuté za vlasy. V zápase na pôde DAC nebola chyba len v ich neprospech, ale aj v náš pri neuznanom góle na 1:1 po ruke Vernona De Marca. A môžeme iba polemizovať, ako by sa ďalej zápas vyvíjal… Možno by v spomínanej 60. minúte bolo už 1:3 a bolo by po zápase. Takže si myslím, že je to úplne zbytočná polemika. Rozhodcovia sú pánmi na ihrisku a my musíme rešpektovať ich rozhodnutia. Aj oni sú len ľudia a môžu urobiť chybu. Aj my sme sa mnohokrát mohli cítiť ukrivdene, ale nikdy by som takto na súpera, rozhodcov či vedenie súťaže neútočil.

Neznižujú podobné kontroverzné momenty dôveru fanúšikov?

Všetci vieme, že sa podobné chyby a diskutabilné situácie vo futbale dejú pravidelne. Raz vám rozhodca verdiktom pomôže, v ďalšom sa zase cítite ukrivdený. To je šport a kontroverzných momentov sa nikdy nezbavíte. A možno práve tie robia futbal tiež zaujímavejším, lebo sa o nich debatuje. Slovan strácal na DAC 6 bodov a keď na Tehelnom poli Dunajská Streda vyhrávala 1:0, rozdiel bol už 9 bodov… Kvalita sa ukáže a keď to v klube funguje dobre, tak to nemohlo dopadnúť inak. Vyjadrenia majiteľa DAC považujem za nešťastné.

Podľa neoficiálnych informácií bol rozpočet Slovana v poslednej sezóne 16 miliónov eur. Bude v nasledujúcej vyš­ší?

Nerád by som akokoľvek komentoval výšku rozpočtu na verejnosť. Môžem povedať len toľko, že sa budeme snažiť urobiť všetko, aby sme ho udržali na podobnej úrovni aj v nasledujúcej sezóne. Ale spomínaných 16 miliónov eur to nebolo, bolo to viac. Čiastka, ktorú spomínate, nie je správna. Rozpočet bol iný a tým nemyslím menší, ale práve naopak.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss ml. #Vladimír Weiss st. #Ivan Kmotrík mladší #Giorgi Čakvetadze