Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Dunajská Streda - Slovan: Keď si Fico s Orbánom dohadujú vládu v Bratislave, viem, že vojna z toho nebude

Kto bol pre vás najlepším futbalistom v histórii DAC?

Jednoznačne Juraj Szikora. To bol pán futbalista.

A pamätný zápas?

Asi keď tu bol Bayern Mníchov. V Dunajskej Strede sa hral futbal aj pred rokom 1993, bola tu Sparta Praha, Bohemians… Mám pekné spomienky. Samozrejme, aj na zápasy proti Slovanu Bratislava – zavše som vybehol aj na Tehelné pole.

Ako ste vnímali stretnutia proti belasým?

Ako derby. Pravé však bolo len vtedy, keď Dunajská Streda nebola 14. a Slovan prvý. Ale niekde vedľa seba.

Štefan Maixner, bývalý hráč DAC a neskôr i Slovana nám povedal, že keď na seba narazili tieto dve mužstvá, na juhu sa to vnímalo ako súboj Dunajskej Stredy proti zvyšku Slovenska…

Evidentne áno. Bolo to tak. Ale povedzte, ako inak môže brať menšina takéto zápasy? Mnohí majú pocit, že celý rok sú na periférii, nikto s nimi nekomunikuje, berú ich ako druhoradých občanov a zrazu prídu protagonisti ako reprezentanti veľkých Slovákov.

Samozrejme, že všetci túžia po tom, aby dostali po papuli. Celý Žitný ostrov sa na to chystá. Je to tak všade vo svete. Napríklad aj v Anglicku.

DAC Dunajská Streda, ŠK Slovan Bratislava Čítajte viac Világi oslavuje 60-ku, titul i skalp Slovana by sa mu akiste páčili. Proti bude "malý Vlado", bez ktorého je Slovan polovičný

V Anglicku?

Poviem príklad: keď som sledoval duel mojich obľúbených United proti Brightonu, na chvíľu som začal rozmýšľať ako ich fanúšik. Bol som tam, keď som mal devätnásť, krásne mesto a teraz mali možnosť zdolať slávny Manchester a prebojovať sa do európskych súťaží. Prvýkrát v histórii.

Čo myslíte, čo to asi znamená pre Brighton? A teraz sa vráťme späť. Dunajská Streda je momentálne v situácii, že sa môže prvýkrát zapísať na veľkú futbalovú mapu – vyhrať titul.

Viete, čo si budú vravieť na ostrovoch? "Where is Dunajská Streda. What does it mean? (z angl: kde je Dunajská Streda. Čo to znamená?)

Ak potvrdzujete, že v Dunajskej Strede vnímajú súboj proti Slovanu ako ich duel proti zvyšku Slovenska, platí to potom aj naopak? Myslíte si, že fanúšik Trnavy, ktorý neznáša bratislavský klub, mu bude cez víkend fandiť?

To je veľmi zaujímavá otázka. Treba sa ich opýtať. Etnický princíp samozrejme dodáva tomuto zápasu korenie. Za normálnych okolností by fanúšik Spartaka mal fandiť DAC-u.

Mal by chcieť, aby Slovan dostal po papuli. Veď je to klub, ktorý má kopec peňazí aj titulov. Ale je tu naša história a tá je veľmi komplikovaná.

Prečo vzbudzuje futbal toľko vášní?

Všade, kde je zmes emócií, sa ľudia výrazne aktivizujú. Občas až nekontrolovane. Futbal je téma na celý týždeň – mnohí sú ochotní aj desaťkrát sa pozrieť na jednu situáciu a donekonečna debatovať, či to bola alebo nebola penalta.

"Počul si, čo sa stalo Messimu?“ A už to ide. Navyše, nie sú tam nejaké rozdiely, nefunguje to tak, že ty si aristokrat a futbal nie je pre teba. Opakujem, nedeľňajší zápas má okrem tohto aj nacionalistické pozadie.

Štefan Maixner Čítajte viac Weiss je stratég. S hráčmi chodil na pivo, vedel, kto fajčí. Pochopil však, že takto to ďalej nejde

Narastá?

Keď som sa v minulosti ohradil proti niektorým fanatikom, ozvali sa hlasy, či som bol niekedy na zápase v Banskej Bystrici a v Žiline, kde Maďarom škaredo nadávajú. Jasné, že aj tam je nacionalizmus.

Spomeniete si ešte na Gerarda Piquého, ktorý podporil referendum za odtrhnutie Katalánska od Španielska? Má vraj veľmi vysoké IQ a predstavte si, že vzápätí šiel do Madridu na reprezentačný zraz a čudoval sa, keď sa naňho niektorí spoluhráči zvláštne pozerali. A ako sa naňho mali pozerať? Veď je to úplne prirodzené.

Rímsky cisár vymyslel „chlieb a hry“, aby vyluftoval emócie a nacionalizmus. Mimochodom, tipnite si, koľko vojen vypuklo na základe futbalového zápasu?

47 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #DAC Dunajská Streda #Péter Hunčík