Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Polievka: O Slovane som počul, ale nečakám, že v zime sa udeje niečo veľké

Vlani na jar Banskej Bystrici vystrieľal postup, na jeseň patril s ôsmimi gólmi medzi najlepších kanonierov ligy. O útočníka Róberta Polievku (26) je na trhu s hráčmi záujem, no on zostáva chladný a v Dukle odštartoval aj zimnú prípravu.

13.01.2023 09:02
Róbert Polievka Foto: ,
Róbert Polievka.
debata

„Kedysi by som skočil po prvej ponuke, ale rozdiel medzi starým Polievkom a súčasným je, že si dávam väčší pozor,“ vravel pár hodín po priateľskom zápase s Tatranom Prešov (4:2), v ktorom raz skóroval.

Lepší vstup do nového roka si strelec nemôže priať…

Po takom dlhom čase to bolo naozaj príjemné, veď naposledy som hral v novembri v Zlatých Moravciach. Navyše, rozbeh je vždy ťažší – každý rýchly gól v príprave útočníkovi pomôže.

Nevraveli ste si po jesennej gólovej úrode, že teraz je škoda prerušiť sezónu?

Budem úprimný a poviem, že nie. Prestávka je na niečo dobrá a tiež potrebná. Tempo v najvyššej súťaži je podstatne vyššie ako v druhej lige a sám som ku koncu jesene cítil, že je toho celkom dosť. Ale chápem, na čo narážate – vo futbale sa môže stať, že vám to sype a po krátkej pauze zrazu nič. Aj na to treba byť pripravený.

Chýbal vám futbal?

Určite. Pauza bola celkom dlhá. Aj keď mal som čo robiť – po poslednom ligovom dueli som si vzal dovolenku a ženil sa. V decembri bolo okolo toho dosť vybavovačiek. Žiaľ, na svadobnú cestu už čas nezostal. Odkladá sa na leto.

Už aj viete kam?

Opýtam sa manželky. (úsmev)

Počas šampionátu v Katare vás nesvrbeli nohy?

Veľa zápasov sa mi páčilo, v mnohých by som sa najradšej videl na trávniku. Finále bol balzam pre moje oči, viackrát mi napadlo, aký je ten futbal krásny.

A čo vám napadlo, keď ste videli, s akou ľahkosťou a z akých pozícií dáva góly Kylian Mbappé?

To je neuveriteľné. Sen každého útočníka. Môžeme sa od neho učiť. Ja som však od malička fanúšik Messiho.

Videli ste ho niekedy hrať aj naživo?

Ešte nie. Ale keď tak nad tým rozmýšľam, je to dobrý námet na svadobnú cestu, nie? Doma to preberieme. No mal by som sa poponáhľať, lebo jeho kariéra nebude večná.

Mimochodom, aký je to pocit, keď futbalista po sviatkoch odštartuje zimnú prípravu?

Dostali sme plán, od 16. decembra sme sa pripravovali individuálne. Tešil som sa, predsa iné je to v kabíne a iné, keď chodíte sám behať do lesa. V Banskej Bystrici je výborná partia. Ale rozbeh to nebol jednoduchý, niektoré pohyby po mesiaci akoby telo zabudlo.

Aj ste si počas sviatkov dovolili viac ako zvyčajne?

Ani nie, veď každý z nás mal nastavený váhový limit, ktorý by sa nemal prekročiť. Profesionál by si to mal vedieť ustrážiť. Po nástupe na zimnú prípravu každého vážia a ako by vyzeralo, keby niekto pribral dva či tri kilogramy?

Bol by to na ihrisku problém?

Určite. Pol kila človek rýchlo vytrasie, ale toto je príliš.

Jozef Adamec, Michel Platini, ale aj iní vo svojich pamätiach spomínali, že zimná časť sezóny bola vždy tou najnepríjemnejšou. Platí to aj dnes?

Pravda, už vás nevyženú do snehu na Štrbskom Plese ako kedysi. Súčasné technológie sú pokrokovejšie, ale rovnako dajú zabrať. Zima je náročná, nepoznám hráča, ktorý by si ju užíval, ale je to dôležité obdobie. Najhoršie je, keď vás po náročnom tréningu pošlú na päť kilometrov vybehať sa.

To je ako keď Peter Sagan ide po náročnej etape ďalších 60 kilometrov, aby si „vytriasol“ nohy…

Tak, tak. Klobúk dole pred ním, keď to takto človek počuje, znie to až strašne. Ale aspoň na to nemá limit ako my.

Viacero ligových klubov zamieri počas zimy do tepla. Nechýba vám to?

Samozrejme, šiel by som aj ja, ale táto zima je zatiaľ veľmi vľúdna, umelé trávniky sú kvalitné a dá sa na nich pripraviť. My sa chystáme do Česka, bude to tiež plnohodnotná príprava. Nepredpokladám, že tam bude mínus pätnásť.

V Bystrici občas zvykne byť…

Stane sa. Spomínam si, ako sme v mládežníckych kategóriách jazdili autobusom po okolí a nakoniec zistili, že všetky ihriská sú pod snehom. Nezostalo nám nič iné, len ísť doňho behať. Nie je to príjemné. Všetci sme si tým však prešli.

Róbert Polievka z Banskej Bystrice strelil... Foto: TASR, Ján Krošlák
SR Futbal FL 7. kolo Banská Bystrica ViOn BBX Róbert Polievka z Banskej Bystrice strelil víťazný gól v stretnutí proti Žiline.

Pohľad na čísla vraví, že Dukla a vy patríte k sebe. Tušíte prečo?

Nikdy som sa tým netajil. Jednoducho mi to tu sedí, cítim sa tu ako doma. Tento klub ma vychoval. Mám tu výborné podmienky, som tu aj s rodinou šťastní. Nič však netrvá večne a všetko – hoci aj pekné – sa raz skončí. Má to však svoju postupnosť.

V minulosti ste dvakrát pokúšali šťastie aj inde – boli prestupy do Dunajskej Stredy a Žiliny unáhlené?

Nepovedal by som, že to bolo zlé. Predovšetkým prestup do DAC-u vôbec neľutujem, bol som mladý, Dukla padla do nižšej súťaže a ja som chcel privoňať k väčšiemu klubu. Jasné, všetci čakali, že dám viac gólov, ale nemyslím si, že sa mám za čo hanbiť. Aj v Žiline som sa veľa naučil. Možno práve ťažšie roky sa mi teraz v Bystrici vracajú späť.

Nemali ste obavy, či sa ešte niekedy gólovo rozbehnete?

Iste, keď futbalista nehráva, stráca chuť i sebavedomie. Aj ja som bol zrazu na ihrisku menej a menej. Ale keď sa vraví, že všetko pekné sa raz skončí, potom by malo platiť, že aj všetko zlé má svoj koniec. Som šťastný, že v Banskej Bystrici mi to ide.

Aj dnes sa v súvislosti s vami hovorí o záujme z iných klubov. Je niečo, čo tentoraz urobíte inak?

Už som aj spravil. Keď som bol mladší, skočil by som po prvej ponuke a ihneď sa pobral preč. Dnes si nechávam väčší odstup a čas na premýšľanie. Veci viac riešim s rodinou a agentom. Niečo som už prežil, nehrniem sa silou mocou preč.

Znamená to, že nejaké ponuky ste už odmietli?

Vlani v lete záujem bol, dokonca prišli aj konkrétne ponuky, ale rozhodol som sa zostať a predĺžiť zmluvu. Aj dnes je všetko otvorené, stať sa môže hocičo, ale rozdiel medzi starým Polievkom a súčasným je, že si dávam väčší pozor.

Na jeseň sa hovorilo o záujme Slovana… Uprednostnili by ste skôr zahraničie?

Nebudem sa tváriť, že Bystrica dostala tridsať ponúk a môžem si vyberať. Počul som o Slovane aj o iných tímoch, všetko to však zostalo v rovine jednaní medzi klubmi. Ja som sa nezapájal. Riešiť to budem, až keď sa to dostane ku mne. Sústredím sa na Duklu, nič nevyhľadávam, nie som v situácii, že by som potreboval ihneď odísť.

Hráči vrátane Slováka s najväčším poklesom hodnoty Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
15. Frenkie de Jong (Hol./Barcelona): 50 mil....

Na jar budete hrať pohár aj ligu. Čo je prioritou?

Zostáva ňou záchrana. Napokon, na postup sme sa nadreli a nechceme to len-tak zahodiť. Dukla mi v minulosti pomohla a ja sa jej chcem teraz revanšovať. Ak mám raz odísť, potom s tým, že nie som tomuto klubu nič dlžný.

Na začiatku februára Banská Bystrica nastúpi na pohárový duel proti Slovanu. Môžete v tejto chvíli potvrdiť, že budete súčasťou Dukly?

Otvorené je všetko, nič nedokážem potvrdiť ani garantovať. Mám zmluvu, som spokojný, osobne však nepredpokladám, že sa v otázke prestupu udeje niečo veľké.


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFK Dukla Banská Bystrica #Róbert Polievka