Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo futbalovej lige sa nedržia normy. Prekáža to len Trnave?

Spartak Trnava zaslal na Úniu ligových klubov obsiahle stanovisko, v ktorom upozorňuje na vážne porušenie súťažného poriadku v časti 47 a odseku 4.

04.12.2018 16:11
Frank Andersson, Márius Charizopulosz Foto: ,
V súboji o loptu Kolumbijčan v drese Senice Frank Andersson (vľavo) a Márius Charizopulosz Nitry.
debata (4)

Opäť žiada o prešetrenie oprávnenosti štartu futbalistov FK Senica. Vychádza najmä z ligového zápasu, ktorý odohrali Seničania s trnavským tímom. Podobných zápasov je v lige viac a platí to aj o Slovenskom pohári, v ktorom Senica senzačne vyradila Dunajskú Stredu.

V odseku 4 sa jednoznačne hovorí, že „v jednom stretnutí majstrovskej súťaže alebo pohárovej súťaže môžu štartovať za jedno družstvo klubu maximálne piati hráči s iným občianstvom ako je občianstvo členského štátu Európskej únie“.

V prípade Seničanov nastupuje viac ako päť hráčov, ktorí vlastnia pas krajiny, ktorá nie je členom EÚ. Trnavský klub nesúhlasí s vysvetlením výkonného riaditeľa ÚLK Michala Mertinyáka a poukazuje na rozpor so súťažným poriadkom.

„Pán Mertinyák sa vo vyjadrení, ktorým chce preukázať neopodstatnenosť našej sťažnosti, odvoláva na národnosť hráčov, ich dvojité občianstvo alebo na to, aké pasy vlastnia. Súťažný poriadok však uvádza iba to, či je hráč aj občanom iného štátu ako členského štátu EÚ. Ostatné je z pohľadu platného predpisu nepodstatné,“ upozorňujú Trnavčania.

Vedenie Únie ligových klubov potvrdilo, že sa trnavskou sťažnosťou zaoberalo a štart senických hráčov je podľa neho v súlade s platnými ustanoveniami súťažného poriadku SFZ. Jednoznačný článok, ktorý tento záver minimálne spochybňuje, vôbec nekomentuje. Opiera sa o kostrbaté stanovisko legislatívno-právneho oddelenia SFZ, ktoré podpísal jeho vedúci Lukáš Pitek. Ten uvádza:

„Ak má hráč jedno štátne občianstvo, ktoré je iné ako štátne občianstvo členského štátu EÚ, tak výklad a aplikácia uvedeného ustanovania sú jednoznačné. Ak má však hráč dve štátne občianstva a jedno z nich je občianstvom členského štátu EÚ, potom je nutné túto výnimku vykladať reštriktívne v prospech štátneho občianstva členského štátu EÚ, aby bolo zachované všeobecné pravidlo, čiže takéhoto hráča s dvoma štátnymi občianstvami je potrebné hodnotiť vo vzťahu k jeho účasti v stretnutí priaznivejšie, lebo má aj občianstvo členského štátu EÚ a preto nemôže byť počítaný do výnimky piatich hráčov s iným štátnym občianstvom, ako je občianstvo členského štátu EÚ. Okrem toho je uvedený výklad eurokonformný, pretože zachováva dodržiavanie práva na slobodný pohyb osôb a služieb.“

Spôsob argumentácie vnáša do jasne formulovanej normy zmätok. Naznačuje však, o čo asi tvorcom išlo v tejto časti súťažného poriadku, ale čo v ňom teraz nie je. Toto pravidlo je nepresne formulované.

Potvrdzuje to aj rovnaký predpis v českom súťažnom poriadku, ktorý hovorí, že za jeden tím je oprávnených nastúpiť najviac 5 hráčov, ktorí nie sú občanmi členského štátu Európskej únie. To znamená, že pri posúdení tejto otázky je rozhodujúce, či má hráč občianstvo krajiny Európskej únie (takých môže byť v tíme aj desať) a nie občianstvo nečlenského štátu EÚ.

„V Česku je táto otázka vyriešená úplne zrozumiteľne jednoduchým znením,“ potvrdzuje aj člen predstavenstva trnavského klubu Juraj Trokan.

Ghančan Patrick Kojo Asmah v drese Senice počas... Foto: TASR, Ivan Kopčáni
Patrik Kojo Asmah Ghančan Patrick Kojo Asmah v drese Senice počas pohárového zápasu v Horných Orešanoch.

Podľa trnavského klubu na správne dodržiavanie toho predpisu nie je potrebný právny výklad ani stanovisko legislatívno-právneho oddelenia. „Stačí sa obrátiť na priemerného žiaka prvého ročníka základnej školy, aby povedal, že čísla 6 alebo 7 sú viac ako 5,“ tvrdí vo svojom vyjadrení klub.

Trokan upozorňuje, že kluby normy netvoria. „Ich tvorcovia – príslušné orgány SFZ – sú povinné ich takisto rešpektovať a dodržiavať. Ak je norma zlá, potom ju nemožno napraviť používaním formalizmov, napríklad reštriktívny, eurokonformný a podobne,“ naráža zástupca klubu na Pitekov pokus o výklad predpisu.

Nestačí, aby vedenie Únie ligových klubov skonštatovalo, že je všetko v poriadku, ale situáciou by sa malo vážne zaoberať a prijať aj opatrenia, aby sa predpis o štarte cudzincov v slovenských súťažiach zmenil a bol jednoznačný.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #FK Senica