Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Malá Sereď nahradí obra z Prešova. Chce hrať v Trnave

V najvyššej futbalovej súťaži prešovského obra nahradí malá Sereď. Neplatí to len v počte obyvateľov (90-tisíc - 16-tisíc), ale aj čo sa týka futbalových tradícií.

15.05.2018 10:00
debata (5)

Pravda, niekdajšia prešovská bašta už roky chátra. Zostup Tatrana ešte viac oslabí pozície futbalu na východe Slovenska. V prvej lige ho budú reprezentovať len Michalovce. V úvodných ročníkoch najvyššej súťaže pôsobilo v 12-člennom poli až päť východosloven­ských tímov!

Postup Serede je, naopak, veľkou senzáciou. Pred desiatimi rokmi ešte pôsobila v 5. lige. „Už sa veľmi tešíme na ligu, prežívame príjemné pocity,“ vraví tréner ŠKF Michal Gašparík starší, ktorý nedávno oslávil 62. narodeniny.

„Zahral som si v lige ako hráč, teraz dúfam, že ju zažijem ako tréner,“ dodáva skromne, hoci jeho hráčska bilancia si zaslúži pozornosť. Patril viac ako desať rokov medzi opory Spartaka Trnava vo federálnej lige, do tímu prišiel necelý rok po piatom titule a zahral si po boku takých hráčov, akými boli Adamec, Dobiaš, Kuna…

Jeho zverenci boli v druhej lige absolútni suveréni. Na jar ešte nenašli premožiteľov, úspešnú sériu ťahajú už trinásť zápasov. Naposledy ich zdolal Poprad vlani 11. novembra Šestákovým gólom v poslednej minúte. Brankár Matúš Ružinský nedostal potom gól v desiatich zápasoch – 937 minút. Sereď má najviac výhier, najmenej prehier, strelila jasne najviac gólov (69), menej inkasoval len Poprad. Na jar zdolala najväčšieho konkurenta Skalicu 5:0.

Najznámejším futbalistom seredského mužstva je bývalý slovenský reprezentant Ľubomír Michalík (34), ktorý si zahral v anglickej lige a dal aj gól do siete Chelsea na Stamford Bridge.

„Nechcem vyzdvihovať jednotlivcov, pretože našou prednosťou je najmä tímovosť, kolektívny duch, mužstvo sa nikdy nepoddáva. A tiež stabilita, zostavu sme menili minimálne. Okrem Michalíka sú v kádri aj ďalší futbalisti, ktorí už majú ligové skúsenosti – Ventúra, Richnák, Morong, Ulrich, nerád by som na niekoho zabudol. Viacerých som viedol už predtým v iných tímoch. V kádri je dosť šikovných chalanov, ktorí majú veľkú motiváciu. Potrebujeme doplniť káder, chýbajú nám traja dobrí hráči. Potom máme šancu obstáť aj v lige.“

Sereď sa usiluje o rýchly, kombinančný, ofenzívny futbal. „Niekedy sa nám to darilo viac, inokedy menej. Prvá liga je, samozrejme, náročnejšia, technickejšia, taktickejšia, druhá viac agresívna a bojovná,“ hodnotí Gašparík.

Pred niekoľkými dňami majitelia klubu potvrdili, že mužstvo bude hrať v najvyššej súťaži, do ktorej ho aj prihlásili. Nebude však hrávať doma, pretože štadión nespĺňa potrebné parametre. Postupne prejde rekonštrukciou. „Najradšej by sme hrali v Trnave, tá je aj najbližšie k Seredi, ak by to nevyšlo, do úvahy prichádza Nitra alebo Senec.“

Sereď nebude najmenším prvoligovým mestom v slovenskej histórii. Tento prívlastok má aktuálny účastník súťaže – Podbrezová, kde momentálne registrujú necelých štyritisíc obyvateľov. Menšie ako Sereď sú aj Zlaté Moravce a donedávna bola v lige Myjava (obe 11-tisícové mestá). Podiel malých mestečiek v súťaži môže zvýšiť aj Skalica, ktorá sa stretne v baráži o postup do najvyššej súťaže so Senicou.

„Myslím si, že Skalica má veľmi dobré, vyvážené, skonsolidované mužstvo, teraz má aj formu. Ak by som mal vysloviť tip, tak cez Senicu postúpi,“ domnieva sa Gašparík.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠKF Sereď