Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan ulovil hriešnika z Trenčína. Zaslúži si druhú šancu, tvrdí Kmotrík

Holanďania Lesly de Sa a Lorenzo Burnet nie sú jediní hráči, ktorých vedenie futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava angažovalo do svojich radov pred novou sezónou 2016/2017.

09.06.2016 21:34
Mitchell Schet Foto: ,
Mitchell Schet sa raduje s fanúšikmi z titulu, o niekoľko hodín mal haváriu pod vplyvom alkoholu.
debata (6)

Úradujúci slovenský vicemajster sa na spolupráci dohodol s ďalšou dvojicou futbalistov z tejto krajiny syrov a veterných mlynov. Káder „belasých“ vystužia 24-ročný obranca a kmeňový hráč Ajaxu Amsterdam Ruben Ligeon (nar. 24. mája 1992) a o štyri roky starší Mitchell Stuart Schet (nar. 20. januára 1988), ktorý sa v uplynulej sezóne tešil v konkurenčnom AS Trenčín z majstrovského titulu. Prvý menovaný bývalý mládežnícky reprezentant podpísal so Slovanom kontrakt na štyri roky, Schet má zmluvu na tri roky.

„Verím, že obaja hráči sa rýchlo adaptujú a pomôžu naplniť naše tohtoročné ciele. Bol by som rád, keby sa nám v priebehu nasledujúcich týždňov podarilo dotiahnuť do úspešného konca príchod ďalších dvoch hráčov. Môžem prezradiť, že prioritou je angažovanie kvalitného stopéra a tiež rokujeme s ofenzívnym univerzálom, ktorý ešte zvýši kvalitu v stredovej formácii,“ citovala oficiálna internetová stránka Slovana Bratislava slová viceprezidenta klubu a člena predstavenstva Ivana Kmotríka ml.

Ruben Ligeon, ktorý sa vyznačuje vysokými technickými i rýchlostnými kvalitami, môže hrať na oboch krajoch obrany i záložnej formácie. Vyrastal v známej mládežníckej akadémii Ajaxu Amsterdam, v jeho prvom tíme sa premiérovo predstavil v sezóne 2011/2012. Nasledujúce tri ročníky nastupoval striedavo za juniorku a A-mužstvo, s ktorým získal tri majstrovské tituly v rade. Ligeon potom hosťoval v troch kluboch: jarnú časť ročníka 2014/2015 strávil v Brede, vlani na jeseň bol v klube Willem II Tilburg a na jar tohto roka v Utrechte.

Celkovo má na konte 38 vystúpení v najvyššej súťaži Eredivisie a 11 zápasov v Holandskom pohári. Je strieborným medailistom z ME 2009 hráčov do 17 rokov, v holandskom výbere vtedy odohral všetky zápasy a raz aj skóroval. Ligeon sa pozná z Ajaxu s tromi krajanmi, ktorí už účinkujú v Slovane – sú nimi Joeri de Kamps, Lorenzo Burnet a Lesly de Sa. Do najúspešnejšieho slovenského futbalového klubu prichádza po návrate z hosťovania v Utrechte, hoci s Ajaxom mal ešte rok platnú zmluvu.

„Rokovania s Ajaxom Amsterdam o prestupe Rubena boli veľmi korektné. Vyzdvihol by som najmä ústretovosť a profesionálny prístup riaditeľa Marca Overmarsa, s ktorým som konkrétne celý prestup zastrešoval. Som veľmi rád, že sme sa obojstranne dohodli, pretože o hráča bol na trhu veľký záujem. Štvorročná zmluva odzrkadľuje našu dlhodobú stratégiu, na základe ktorej budujeme mužstvo s veľkým potenciálom a perspektívou,“ skonštatoval pre web Slovana viceprezident Ivan Kmotrík ml.

Mitchell Schet, ktorý je tiež výborne rýchlostne i technicky vybavený, môže hrať na poste krídelníka i stredného útočníka. Futbalovo vyrastal v holandskom Utrechte, odkiaľ v roku 2005 prestúpil do Feyenoordu Rotterdam, kde si o tri roky neskôr odbil premiéru v prvom mužstve. Jeho ďalšie kroky viedli do Excelsioru, Waalwijku, Groningenu a ADO Den Haag. Celkovo si Schet v najvyššej holandskej súťaži pripísal 79 štartov a strelil 5 gólov.

Na jeseň 2015 prišiel do Trenčína, kde odohral 24 zápasov a zaznamenal 8 gólov. Nová posila „belasých“ má skúsenosti aj na reprezentačnej úrovni – je bronzovým medailistom z MS 2005 do 17 rokov. Podľa webu Slovana bol o rýchlonohého ofenzívneho futbalistu na prestupovom trhu veľký záujem, ponuky mal z popredných klubov z Poľska i Česka. Pri jeho rozhodovaní pre Slovan zavážil aj fakt, že má v mužstve viacerých krajanov z Holandska: v Groningene si napríklad zahral s Lorenzom Burnetom.

„S príchodom Mitchella Scheta sa výrazne zvýši kvalita útočnej fázy nášho mužstva. Jeho futbalový prejav presne zapadá do našej koncepcie, rátame s ním do krídelných priestorov, v prípade potreby môže nastúpiť aj na pozícii útočníka,“ vyjadril sa Ivan Kmotrík ml.

Ako je známe, Schet v máji po oslavách titulu s AS Trenčín potúžený alkoholom sadol za volant a havaroval. Holandský futbalista vošiel na križovatke medzi Trenčianskou Turnou a Trenčianskymi Stankovcami z vedľajšej cesty do jazdnej dráhy vodičovi idúcemu po hlavnej. Pri nehode došlo k ľahkým zraneniam Scheta a aj trojice v druhom vozidle. Celkovú škodu na vozidlách odhadli na 11 600 eur, Schet nafúkal 1,38 promile alkoholu v krvi. Dôsledkom jeho konania bolo oznámenie o ukončení spolupráce zo strany AS Trenčín s hráčom, ktorý prispel k fortunaligovému primátu 5 gólmi.

„Chcem poukázať na dve dôležité veci ohľadne angažovania tohto futbalistu. Tou prvou je, že so Schetom sme boli predbežne dohodnutí na spolupráci ešte tri týždne pred jeho medializovaným prešľapom. Práve Trenčínu nahral tento krok do karát, pretože si nedokázali uplatniť opciu na predĺženie zmluvy, keďže mu nevedeli splniť jeho finančné požiadavky. Pre AS bolo jednoduché vyhodiť futbalistu, ktorému sa končila zmluva. Tou druhou dôležitou vecou je, že v klube sme interne dlho diskutovali o tom, či po spomenutom prešľape ho angažujeme. Napokon sme sa vzájomne rozhodli aj na základe veľmi pozitívnych referencií ohľadne povahových vlastností hráča, že Mitchellovi dáme v živote druhú šancu. Život je aj o ľudských chybách a ak sa z nich človek dokáže poučiť, posúva ho to len vpred,“ poznamenal Ivan Kmotrík ml. a dodal:

„Zlyhal aj taký svetový hráč ako Luis Suárez, ktorý na majstrovstvách sveta v Brazílii pohrýzol protihráa. Dostal tvrdý trest od FIFA, ktorý mu právom patril a paradoxne druhú šancu v jeho futbalovej kariére a živote mu poskytol taký slávny a významný klub ako FC Barcelona. Aj toto je príklad zo svetového futbalu, ktorý svojím spôsobom čiastočne ovplyvnil naše rozhodnutie.“

6 debata chyba