Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pecko: Na Slovane sa vyhnem zbytočným emóciám

Ladislav Pecko (47) sa posadil na ružomberskú lavičku po siedmom kole najvyššej súťaže, keď mužstvu patrilo 10. miesto s piatimi bodmi a bez jediného víťazstva. Teraz prežíva jeho tím výborné obdobie. V lige ťahá šnúru ôsmich zápasov bez prehry (sedem víťazstiev a jedna remíza). Je najúspešnejším tímom v jarnej časti ligy. K tohtoročnej bilancii možno prirátať aj výhru v Slovenskom pohári vo štvrťfinále (v Zlatých Moravciach 2:1).

04.04.2016 16:48
Ladislav Pecko Foto: ,
Ladislav Pecko
debata (1)

Po zime sa mužstvu mimoriadne darí. Čo sa udialo v prestávke, že došlo k takému obratu?
Učili sme sa hrať futbal… (smiech) Urobili sme si v klube pohodu, to bolo dôležité. Máme dobrých hráčov, ktorí ukázali v príprave dobrý prístup.

Po vašom príchode vlani v septembri síce došlo k pozitívnemu obratu, mužstvo vyhralo niekoľko zápasov, ale potom akoby sa vracalo do zabehaných koľají a zopár stretnutí nezvládlo…
Aj prehry patria k futbalu. Podľahli sme Trnave i Žiline, mrzelo nás najmä domáce zaváhanie so Senicou. To nás trochu pribrzdilo, ale herne to nebolo najhoršie, čo už čoskoro potvrdili aj ďalšie zápasy. Nik nevíťazí večne a Ružomberok už vôbec nie. Musíme držať pokope, či sa vyhráva alebo prehráva. To je podstatné. Zvládli sme aj prehry a cez zimu sme sa naštartovali.

Výborná séria vyniesla Ružomberok na štvrté miesto tabuľky a črtá sa reálna šanca bojovať o pohárové umiestnenie. Je to váš cieľ?
Samozrejme, každý chce vyhrávať, byť v tabuľke čo najvyššie, zahrať si v pohári. Šanca je vždy, najmä ak budeme takto pokračovať. Mužstvo musí mať nejaký cieľ, motiváciu. Ale zároveň platí, že musíme byť v prognózach opatrní.

Prečo?
Stred tabuľky je mimoriadne vyrovnaný, situáciu môže zmeniť aj jeden zápas alebo dva. Mužstvu niečo nevyjde a padne aj o štyri miesta. Na každý zápas sa musíme maximálne koncentrovať. Teraz nás najmä teší, že začínajú pribúdať v Ružomberku diváci, zlepšuje sa atmosféra na štadióne.

Tímu pomohol Saparov návrat, hoci ho často prenasledujú zdravotné problémy…
Marek je na slovenské pomery výnimočný hráč. V klube pôsobil už predtým, keď odchádzal do zahraničia. Žije tu s rodinou, on by za Ružomberok aj umieral, o to je to lepšie, ak má taký vzťah k mestu a klubu. Zdravotné problémy spojené s vekom už síce nepustia, ale jeho skúsenosti a príklad sú neoceniteľné. Sapara mi uľahčuje prácu, on to na ihrisku oddiriguje.

V ružomberskom kádri je aj Jakubko, jeden z kandidátov na účasť v reprezentácii na ME. Aj naposledy však len striedal, až v samom závere. Ako vidíte jeho šance?
Šampionát by som mu veľmi doprial, aj ďalším. Ale taký je život i futbal. Martin mal zdravotné problémy. Miloš Lačný v zime tvrdo na sebe pracoval, teraz sa chytil, dáva dôležité góly, situácia hovorí aktuálne v jeho prospech.

Lačný si drží na jar výbornú formu, v každom zápase skóroval, rozhoduje zápasy. V minulosti menil často kluby, mal povesť trochu problémového hráča. Ako ho vnímate vy?
Nepovedal by som, že je problémový. U neho platí, že sa musí sám dostať do pohody. Keď sa na jeseň vracal z Poľska, nemal natrénované, necítil sa futbalovo dobre. Je svojský, potrebuje mať svoju náladu, ale ak je všetko v poriadku, je pre mužstvo veľmi platný. Môžeme sa teraz spoľahnúť, skoro s určitosťou, že gól dá.

Objavili ste sa v parlamentných voľbách na kandidátke SNS, ale na nezvoliteľnom mieste. Zmenila sa v klube vaša pozícia?
Nie, poznám dlhé roky Andreja Danka, chcel som mu trochu pomôcť, ale skôr morálne. Do politiky sa nehrniem, ani som to nemal v pláne.

Zo Slovana prišiel s vami do Ružomberka aj Dušan Tittel, ktorý pôsobí v klube ako športový i marketingový riaditeľ. Ten sa do parlamentu prekrúžkoval. Zostáva v Ružomberku?
Nič sa nemení, má akurát viac povinností a musí si všetko zladiť. Verím, že to všetko zvládne, on je viac manažérsky typ ako ja, zaujímajú ho aj spoločenské problémy. Aj práca, ktorú má v Ružomberku, mu sedí ešte viac ako trénovanie. Naďalej spolupracujeme, trávi čas aj v klube, sledoval naposledy aj výhru nad Trnavou.

Už najbližší víkend sa vrátite na Pasienky, kde ste začínali aktuálny ročník. Vnímate sobotňajší súboj s väčšími emóciami, ako obzvlášť prestížny zápas?
Poučil som sa z jesenného zápasu doma, keď sme hrali so Slovanom 1:1. Reagoval som emotívne na nejaké verdikty rozhodcov, nechal som sa zbytočne vylúčiť a potom som v dvoch zápasoch mužstvu na lavičke chýbal, oba sme prehrali. Niečoho takého sa chcem jednoznačne vyvarovať. Vyhnúť sa zbytočným emóciám. Nestojí mi to za to.

Ako vidíte šance mužstva v Bratislave?
Futbalovo by som sa zápasu nebál, uvidíme, ako to bude… O Slovane zatiaľ až natoľko neuvažujem. Predtým nás čaká v stredu pohárový súboj v Trenčíne. Na slovenské pomery má silné mužstvo, podľa mňa najlepšie u nás.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MFK Ružomberok #Ladislav Pecko