Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

DAC píše históriu. Lepší štart v slovenskej lige nezažil

Na tlačovej besede pred úvodným ligovým kolom vyslovil dunajskostredský kapitán Gábor Straka (ne)skromné želanie. "Vstup do sezóny je dôležitý. Chceme vyhrať úvodné dva zápasy, od nich by sme sa mohli odraziť. Narástlo by nám sebavedomie."

10.08.2015 15:39
Erik Ujlaky, Peter Štepanovský, Ákos Szárka,... Foto: ,
Dunajskostredská radosť.
debata (1)

Naposledy vo federálnej lige

Slová skúseného stredopoliara si jeho spoluhráči vzali k srdcu. S plnou vážnosťou. Z úvodných štyroch kôl vyťažili osem bodov, stále nenašli premožiteľa a pohľad na tabuľku si užívajú. Vynímajú sa na druhom mieste.

„Keby nám niekto pred sezónou povedal, že ani jeden zo štyroch zápasov neprehráme, brali by sme to. Teraz s odstupom času si uvedomujeme, že bodov mohlo byť aj viac,“ vraví brankár Tomáš Tujvel.

Dunajskostredčania nikdy v histórii slovenskej ligy nevstúpili do sezóny tak dobre. Viac bodov medzi elitou získali naposledy pred 23 rokmi – vo federálnej lige. Zdolali Ostravu, Slaviu a Inter, prehrali v Olomouci a po štyroch kolách mali deväť bodov. Napokon obsadili štvrtú priečku – za Spartou, Slaviou a Slovanom.

Viac bodov nazbieral DAC potom už len v sezóne 1998/1999 – avšak v druhej lige. Po víťazstvách nad Sencom, Senicou, Šaľou a remíze s Piešťanmi nakročil do ročníka, po ktorom sa vrátil do najvyššej súťaže, desiatimi bodmi.

V aktuálnej sezóne preverili mužstvo zo Žitného ostrova už traja slovenskí zástupcovia v európskych pohároch – so Slovanom a Žilinou uhralo remízu (zakaždým 1:1), Trnavu zdolalo (2:1). Tri body vydolovalo aj zo súboja so Senicou (2:0).

„Každý, kto videl naše zápasy, vie, že sme na ihrisku urobili pre úspech maximum. Dreli sme od prvej do poslednej minúty a ukázali sme charakter. Veď v dueloch so Slovanom i Trnavou sme prehrávali, no napokon sme favoritov k víťazstvám nepustili,“ tvrdí Tujvel.

Pohľad na tabuľku je pre hráčov Dunajskej Stredy potešujúci, no druhé miesto nepreceňujú. „Naše umiestnenie zatiaľ nič neznamená. Ak budeme na rovnakej priečke aj po desiatom či dvanástom kole, bude to o niečom inom,“ myslí si Tujvel.

Fanúšikovia? Polovica úspechu

Jeden z najskúsenejších hráčov v kádri DAC prišiel do klubu pred sezónou na ročné hosťovanie zo Székesfehérváru. S ambíciou pomôcť mužstvu k naplneniu smelých cieľov. „Máme káder na to, aby sme sa prebojovali do pohárovej Európy. Túžia po tom hráči, fanúšikovia i vedenie,“ upozorňuje Tujvel.

„Musíme však pokračovať v práci, ktorú sme začali. Potrebujeme vylepšiť niektoré maličkosti, ktoré sú v konečnom dôsledku veľmi dôležité,“ upozorňuje tréner Tomislav Marič.

Vysokými ambíciami sa v Dunajskej Strede netaja. Na predsezónnej tlačovej besede ich odprezentoval aj väčšinový majiteľ DAC – Oszkár Világi. „Chceli by sme skončiť do šiesteho miesta, ale radi by sme sa čo najskôr predstavili aj na medzinárodnej scéne,“ vravel.

Maričovi zverenci sa môžu do európskych pohárov prebojovať najmä vďaka sile v domácom prostredí. Na Žitnom ostrove vládne od začiatku sezóny žičlivá atsmoféra. Tri domáce zápasy navštívilo viac ako 15-tisíc ľudí.

„Fanúšikovia nám nesmierne pomáhajú. Sú najlepší v lige. Na našich úspechoch majú minimálne päťdesiatpercentný podiel. Svoju úlohu na tribúnach si plnia výborne. My si zas musíme odmakať na sto percent všetko na trávniku,“ chváli priaznivcov DAC Tujvel.

Najbližšie sa so spoluhráčmi predstaví opäť pred vlastnými fanúšikmi. V Dunajskej Strede bude zrejme plný dom. DAC vyzve majstra z Trenčína a pôjde tak o duel prvých dvoch mužstiev v tabuľke.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #DAC Dunajská Streda #Tomáš Tujvel
Načítavajú sa športové výsledky...