Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hlavné očakávanie pred ligou: o titul by mohla hrať až tretina tímov

Viac kvality a vyššie návštevy. To sú tradičné želania pred štartom každého ročníka najvyššej futbalovej súťaže. Žiaľ, s ich plnením majú slovenské tímy stále veľa problémov.

18.07.2015 10:00
AS Trenčín, oslavy, Foto: ,
Futbalisti AS Trenčín sa pred dvoma mesiacmi tešili zo zisku historicky prvého majstrovského titulu. V práve začínajúcom sa ročníku túžia po jeho obhajobe.
debata

Jeden predpoklad by však liga mohla teraz splniť. Na štarte všetko nasvedčuje tomu, že bude mať vyšší náboj i napätie. V uplynulých rokoch sa zväčša v predstihu vyriešila hlavná otázka, kto sa stane majstrom. Tento rok v máji si mohli dve kolá pred koncom súťaže dovoliť Trenčania doma luxus a prehrať na jar s jediným súperom v boji o prvé miesto Žilinou. Premiérový titul už mali v suchu. Slovan získal dva tituly pred nimi tri, resp. štyri kolá pred koncom. Takisto ho takmer celú jar nik poriadne nenaháňal. Nudná súťaž fanúšikov neláka.

To sa môže zmeniť. Tri tímy jednoznačne avizujú, že ich túžbou je získať titul: Trenčín ho bude obhajovať, Žilina cíti, že prišiel čas, keď sa môže vrátiť na trón a Slovan po letnom posilnení kádra a s podmienkami, ktoré má, ani nemôže o inom uvažovať. A v hre je aj štvrtý kandidát. Trnava možno nemá taký zdatný tím ako jej traja konkurenti, ale môže sa oprieť o najsilnejšie divácke zázemie. Stane sa už o mesiac prvým slovenským tímom, ktorý bude mať domov na modernom a luxusnom štadióne. Po dvoch rokoch sa bude môcť oprieť opäť o plnohodnotné domáce prostredie.

Je typické, že najmenšie zmeny nastali v kluboch, kde vládla najväčšia spokojnosť. V Trenčíne a najmä v Žiline urobili v kádroch minimálne zmeny. Prvé dve mužstvá uplynulého ročníka sa viac sústredili na to, aby stabilizovali svoje kádre a ich vyššiu kompaktnosť využili v novom ročníku. Z popredných tímov sa najvýraznejšie posilnil bratislavský Slovan, s ôsmimi titulmi najúspešnejší klub v samostatnej slovenskej ére. Belasých čaká najťažšia práca na budovaní dôvery a získavaní fanúšikov, ktorí v uplynulom ročníku opustili Pasienky a obrátili sa k mužstvu chrbtom.

V lige pokračuje trend, o ktorom sa odborníci domnievajú, že je pozitívny, odrazí sa na zvýšení úrovne súťaže a prinesie aj vyšší divácky záujem. Nikdy predtým sa nestalo, že sa v takom množstve vrátili skúsení a známi futbalisti, bývalí i súčasní reprezentanti s mnohoročnými skúsenosťami v zahraničných kluboch.

Po dlhej pauze sa opäť hlásil na Pasienkoch historicky najúspešnejší strelec slovenskej reprezentácie Róbert Vittek, k nemu sa pridala brankárska osobnosť Ján Mucha. V lige hrajú či budú hrať opäť známe mená Kornel Saláta, Ľubomír Michalík, Marek Sapara, Martin Jakubko… „Pre slovenskú ligu je to výborná vec,“ tvrdí jednoznačne tréner slovenských reprezentantov Ján Kozák. „Naša súťaž je mladá a mladí hráči potrebujú vidieť na vlastné oči skutočného profesionála v akcii. Domov prichádzajú hráči, ktorí museli v silnej konkurencii v cudzine tvrdo pracovať a som presvedčený, že svoje poznatky teraz prenesú do nových tímov a aj na ihrisko. Neverím tomu, že Mucha či Jakubko budú tvrdo makať a mladí sa budú na nich pozerať, že sa k ním nepridajú. Taký príklad ich strhne, bude motivovať. Máme v lige dosť talentov a toto je rýchlejšia, efektívnejšia cesta ich napredovania.“

Kozák sa nedomnieva, že domov sa vracajú starší hráči, ktorí majú najlepšie roky za sebou a v zahraničí nenašli už potrebné uplatnenie. „Každý má svoju motiváciu, prečo sa vracia. Všetci si však držia stále takú kvalitu, aby boli prínosom, pomohli lige i spoluhráčom. Zdôrazňujem najmä ich príklad pre mladších – prístupom v tréningu i zápasoch, ale aj spôsobom života, to, ako sa správať,“ argumentuje Ján Kozák.

Tento víkend, keď sa v úvodnom kole 23. ročníka samostatnej slovenskej futbalovej ligy uskutoční päť stretnutí (súboj Podbrezová – Žilina odložili), začnú diváci porovnávať už tradične veľa predsezónnych predsavzatí s realitou na ihrisku. Azda ich hodnotenie vyjde pre hráčov a kluby priaznivejšie ako v minulých rokoch.

Program 1. kola

Sobota: 19.00 MFK Zemplín Michalovce – AS Trenčín, MFK Ružomberok – MFK Skalica (hrá sa v Poprade), FC DAC 1904 Dunajská Streda – FK Senica, nedeľa: 19.00 FC Vion Zlaté Moravce – ŠK Slovan Bratislava, Spartak Myjava – FC Spartak Trnava. Zápas ŽP Šport Podbrezová – MŠK Žilina sa uskutoční v náhradnom termíne.

Liga má dvoch nováčikov a starý model

Pôvodne sa chystala veľká zmena v hernom systéme najvyšších slovenských futbalových súťaží. Návrh, ktorý odklepla odborná komisia i výkonný výbor, konferencia SFZ zmietla zo stola. V tomto smere sa teda nič nemení a hrá sa podľa starých nôt.

Najvyššiu futbalovú súťaž čaká aj deviaty ročník za sebou 33-kolový systém, v ktorom sa mužstvá stretnú každé s každým tri razy. Niektoré budú mať v súbojoch s konkrétnym súperom dvakrát výhodu domáceho prostredia a len raz sa predstavia na jeho pôde. Aj tentoraz bude jeseň dlhšia ako jar – uskutoční sa 19 kôl, na budúci rok 14.

V doterajšej histórii mala súťaž päť modelov. Nikdy sa nestalo (pokiaľ sa liga práve nerozširovala), aby mala dvoch nováčikov. V minulosti vypadával vždy jeden tím a nahradil ho víťaz druhej ligy. Prvý raz sa stalo, že miesto v najvyššej súťaži stratil klub administratívnym rozhodnutím po nesplnení podmienok licenčného systému. Toto rozhodnutie postihlo MFK Košice (klub sa už vrátil k historickému názvu VSS). Nahradil ho druhý tím druhej ligy, ktorým je MFK Skalica.

Práve dvoch nováčikov povedú českí tréneri, z ktorých bude mať michalovský František Šturma premiéru na slovenskej prvoligovej scéne, skalický Aleš Křeček už pôsobil v nedávnej minulosti v Ružomberku. Premiéru zažije aj Macedónčan Milko Gjurovski (Zlaté Moravce) a zahraničné kvarteto trénerov dopĺňa Nemec Tomislav Marič (Dunajská Streda).

V úvodnom kole, ktoré sa uskutoční dnes a zajtra, odohrajú len päť zápasov. Stretnutie Podbrezová – Žilina odložili, pretože hostí po návrate z Kišiňova trápia zdravotné ťažkosti (žalúdočná viróza).

Na viacerých štadiónoch prebieha prestavba a preto niektoré tímy nebudú mať dočasne domáce prostredie. Momentálne nespĺňa potrebné parametre štadión v Skalici, ale nováčik robí nevyhnutné úpravy. Kým ich nedokončí, bude hrať domáce zápasy v Senici. Funkcionári sľubujú, že to bude len v jednom prípade – v 2. kole. Klub bude mať potom polročnú nováčikovskú výnimku, aby splnil na štadióne všetky ďalšie licenčné podmienky.

Svoj štadión modernizujú stále aj Podbrezovčania, preto dočasne zostávajú v Brezne a Ružomberok nájde domov v Poprade. Obhajca titulu Trenčín vymieňa umelý trávnik za kvalitnejší, preto si dva domáce zápasy vymenil so súpermi a prvých päť kôl ho čaká vonku. Taký istý postup zvolila aj Trnava a kým otvoria jej nový stánok, úvodných šesť kôl nastúpi na pôde súperov. Po dlhšom čase sa zatiaľ neobjavia priame prenosy z ligových zápasov. Táto situácia sa však môže v priebehu jesene zmeniť a už od augusta by sa mohol ligový futbal opäť vrátiť aj na televízne obrazovky. Rokovania stále bežia. Najreálnejšie sa javí možnosť, že by ligový futbal ponúkla TV Dajto a RTVS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #AS Trenčín #Fortuna liga
Načítavajú sa športové výsledky...