Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poljovka: Stále verím, že Dukla z futbalovej mapy nezmizne

Priznáva, že prežil ťažký rok. Martin Poljovka (40) je rekordér v počte štartov v histórii slovenskej futbalovej ligy (404) a na banskobystrických Štiavničkách prežil podstatnú časť svojej osemnásťročnej hráčskej kariéry. V uplynulom ročníku viedol Duklu ako športový riaditeľ.

21.05.2015 08:00
debata
Športový riaditeľ FK Dukla Martin Poljovka... Foto: SITA, Ján Viazanička
Martin Poljovka Športový riaditeľ FK Dukla Martin Poljovka počas tlačovej besedy futbalového klubu Dukla Banská Bystrica.

Dukla definitívne padne do druhej ligy, odrátajú jej tri body za nevyrovnané dlhy. Aká je aktuálna atmosféra v klube?
Najskôr chcem zdôrazniť, že tri body nám odrátajú až po skončení súťaže a v hre je ešte aj naše odvolanie. Táto otázka teda nie je uzavretá. Nič to však nemení na fakte, že vypadneme. Samozrejme, sme z toho smutní a situácia je komplikovaná. Máme za sebou neúspešnú sezónu, ale vzhľadom na to, v akom stave sa klub nachádza, je to logické vyústenie situácie.

Naznačujete, že Dukla nie je zmierená z odobratím troch bodov, máte voči trestu námietky?
Len pripomínam, že uvažujeme o odvolaní, pripúšťame aj túto možnosť, ale neviem, či ju využijeme. Venuje sa tomu právna kancelária, ktorá nás zastupuje. Toto nie je moja parketa.

Už v zime bola pozícia mužstva zložitá, chceli ste ešte zabojovať o udržanie v súťaži. Čo rozhodlo, že sa vám to nepodarilo?
Chceli sme zabojovať a myslím si, že sme aj zabojovali. Vzhľadom na situáciu v klube a to, aké sme mali možnosti, sme dohrali súťaž dôstojne, hoci výsledok je zlý. Chlapci, ktorí si na jar obliekali dres Dukly, urobili, čo bolo v ich silách, na hranici svojich výkonnostných limitov. V niektorých zápasoch herne nestačili, ale nikomu z nich nič nevyčítam. Bojovali a verím, že tento prístup si udržia až do konca.

Nedalo sa urobiť viac? Využili ste všetky rezervy?
Vždy sa dá urobiť viac. Ak si s odstupom času urobíme podrobnú analýzu, nájdeme možno nejaké rezervy. V danom okamihu však všetci v klube robili maximum, aby udržali mužstvo v lige.

Zobrali vám tri body a aj súčasní hráči vyjadrili vlani na jeseň protest a žiadali svoje peniaze. Aké vysoké sú dlžoby klubu?
Samozrejme, odrátanie troch bodov súvisí s nevyrovnaním záväzkov k bývalému hráčovi a stále platí, že ich máme aj k ľuďom, ktorí v klube pracovali a hrávali. Dukla sa k týmto záväzkom hlási, neskrýva sa, ale žiaľ, situácia je taká, že nie vždy sme schopní vyplatiť peniaze načas. Máme podlžnosti aj voči súčasným hráčom. Konkrétne čísla teraz nepoznám. Situácia sa vyvíja a nerád by som bol nepresný.

Majiteľom klubu je súčasný prezident SFZ Ján Kováčik. V čase práce na zväze sa vzdal všetkých funkcií v klube a akcionárske práva dočasne presunul na iných. Zaujímal sa o dianie v klube, pomáhal riešiť situáciu?
Dukla je podobne ako všetky prvoligové kluby akciovou spoločnosťou, akcie vlastnia viaceré subjekty. Ján Kováčik sa ku klubu hlási a pomáha mu, drvivá väčšina peňazí, ktoré aj v tomto ročníku do klubu prišli, sú spojené s jeho osobou.

Ako vidíte budúcnosť banskobystrického futbalu?
Úprimne poviem, že momentálne mám príliš málo informácií, aby som mohol robiť hlbšie závery, neviem, ako bude vyzerať najbližšia budúcnosť. Aj preto som nespokojný a trochu skeptický. O necelé dva týždne sa skončí liga a prestávka medzi dvoma ročníkmi je veľmi krátka, bol by som radšej, keby som už vedel, ako bude Dukla fungovať. Stále však verím, že z futbalovej mapy nezmizne, to by bola malá športová tragédia pre celý slovenský futbal. Možno sa podarí futbal v Banskej Bystrici zachrániť, je otázne, na akej úrovni.

Aká je situácia v kádri? Rozpadne sa súčasné mužstvo?
To je práve jedna z vecí, ktorú musíme riešiť a na ktorú som narážal v predchádzajúcej odpovedi. Samozrejme, mám prehľad, ktorí hráči ešte zmluvy majú, ktorým končia. Nastal už čas, aby sme tím skladali, ale keď nie je jasné, v akom režime bude klub pokračovať, je to komplikované.

Nedopadne tradičný a silný banskobystrický tím podobne ako nitriansky či prešovský, ktoré zapadli v druhej lige?
To je teraz len hypotetická otázka, ale hrozí aj tento scenár. Chcem veriť, že nie. Bol by som najradšej, keby toto vypadnutie bolo novým impulzom, aby sme pomery v Dukle očistili a stabilizovali po ekonomickej i hráčskej stránke. Klub má potenciál, silné mládežnícke zázemie a keď budeme koncepčne pracovať, nemám obavy z toho, že sa nevráti do slovenskej špičky. Mám v hlave viacero scenárov, ale existuje veľa nástrah, ktoré neviem z pozície športového riaditeľa ovplyvniť.

Liga sa bude o rok zužovať, vrátiť sa potom bude ešte náročnejšie…
To je pravda, ale mňa momentálne nejaké modely súťaže netrápia. My musíme najprv konsolidovať pomery v klube, to je naša priorita. Ostatné sa uvidí.

Vy v klube zostanete?
V najbližších dňoch očakávam stretnutie na úrovni predstavenstva. Do dvoch týždňov bude aj jasnejšia otázka môjho ďalšieho pôsobenia. Z boja neutekám, nemám problém pokračovať v práci aj v druhej lige. Ale otvorene vravím, že to musí byť za iných okolností a podmienok ako v uplynulom ročníku. Bola to pre mňa veľká škola, ale svoj začiatok funkcionárskej kariéry som si predstavoval trochu inak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Banská Bystrica #Martin Poljovka