Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Nemecku vidí ligové kolo viac ľudí ako u nás za rok

Na Slovensku musia hrať ligový futbal viac ako rok, aby zápasy videlo aspoň toľko fanúšikov, čo v Nemecku v jednom kole.

09.12.2014 09:00
Spartak Trnava, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia Spartaka Trnava.
debata (4)

Uplynulý víkend sledovalo bundesligové stretnutia 453 963 divákov, priemer na zápas 50 440 ľudí. Na Slovensku za celú jeseň prišlo do hľadiska 221 337 divákov, čo je priemer na zápas 1958 ľudí…

Neporovnávajme neporovnateľné. Pred týždňom uzavreli ligovú jeseň u susedov v Česku a posťažovali sa, že návštevy v porovnaní s minulým rokom padli. Teraz videlo jesenné súboje 602 227 divákov, v Česku odohrali v tomto období len o 15 stretnutí viac ako na Slovensku. Česi majú priemer na zápas 4705 fanúšikov…

V prvej časti aktuálneho ročníka odohrali na slovenských trávnikov 113 stretnutí, do kompletného výpočtu chýba derby Slovan – Trnava, ktoré dvakrát odložili. Mierny divácky rast z predchádzajúcich rokov sa na slovenských štadiónoch teraz zastavil a opäť je pod dvojtisícovou hranicou. Vlani videlo podľa záznamov Pravdy jesenné súboje 242 106 divákov (priemer na zápas 2123) a predvlani 239 069 (priemer na zápas 2097).

Na tomto poklese sa paradoxne najviac podieľali divácke straty v najsilnejších baštách. Na bratislavských Pasienkoch, kde hráva majster, zaregistrovali vôbec dve najnižšie návštevy doterajšieho ročníka (635 a 691), viackrát na súbojoch belasých počet divákov padol pod tisícku.

Slabé návštevy sú v Košiciach, ale dlhodobo aj v Žiline, kde hrá jesenný líder súťaže. Ubudlo aj trnavských fanúšikov, hoci najmä oni sa v minulosti starali o divácke rekordy súťaže. Ich pokles spôsobila rekonštrukcia štadióna a výrazné obmedzenie kapacity na štadióne Antona Malatinského.

Najväčší záujem o ligový futbal bol túto jeseň v Dunajskej Strede. Na štadión na Žitnom ostrove zavítala aj najvyššia návšteva. Súboj domáceho tímu so Slovanom v 11. kole videlo 5718 divákov. Bola to zároveň jediná návšteva v aktuálnej sezóne nad päťtisícovú hranicu. V návštevách na dunajskostredskom štadióne sú veľké rozdiely, podľa toho, akého atraktívneho súpera DAC privíta. Priemer na jedno stretnutie – 3317 divákov – je však výrazne nad bežnými návštevami na slovenskej lige.

Slovenská liga je chudobnejšia o 51 gólov. Minulú jeseň padol strelecký rekord, keď tímy strelili 349 gólov (o neuveriteľných 73 viac ako na jeseň 2012), čo predstavovalo tri góly na zápas. Tentoraz strelci neboli natoško produktívny a tento výkon nezopakovali – diváci videli 298 gólov, čo je priemer 2,6 na jedno stretnutie.

Najlepšie strieľali Žilinčania, ktorí majú na konte 42 gólov, najhoršie Zlaté Moravce, ktoré dali len 15 gólov. Žilina má vo svojom strede aj najlepšieho kanoniera – je ním Matej Jelič, ktorý si pripísal doteraz desať gólov.

Žilinčania urobili za rok najvýraznejší skok. Vlani zimovali na desiatom mieste tabuľky a získali 21 bodov. Teraz vedú súťaž so 40 bodmi. Streili o 15 gólov viac a dostali o 15 gólov menej.

Žilina siedmy raz zimuje na čele tabuľky. Nie vždy jej to stačilo na jar na zisk titulu, zo šiestich predchádzajúcich prípadov získala titul štyri razy, dve možnosti na jar spálila. Ale v roku 2003 a 2004 vybojovala titul, hoci po jeseni tabuľku neviedla.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga