Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Dunajskej Strede riešia incident s nevhodným transparentom

Hladký priebeh stretnutia DAC Dunajská Streda - FK Senica (3:0) narušil nepríjemný incident, keď sa v hľadisku v prvom polčase objavil obrovský transparent s nápisom "Danke-Grazie 1938. NOV.2."

03.11.2014 17:50
DAC Dunajská Streda Foto:
Transparent v Dunajskej Strede.
debata (2)

Išlo o provokáciu, ktorá súvisí s Prvou viedenskou arbitrážou, čo bol fašistický pakt Hitlera a Mussoliniho. Pred 76 rokmi prinútili Československo vzdať sa južných častí Slovenska a Podkarpatskej Rusi a pripojili ich k Maďarsku.

„Považujeme to za vážnu vec a disciplinárna komisia SFZ zbiera potrebné informácie. Bude sa ňou zaoberať,“ informoval hovorca SFZ Juraj Čurný.

Bezpečnostný manažér DAC Zoltán Herdics potvrdil, že klub už tento prípad rieši. „Na štadióne bola hmla a veľa ľudí tento transparent nezaregistrovalo. Klub sa od neho jednoznačne dištancuje. Zaoberáme sa prípadom už aj v spolupráci s políciou,“ uviedol.

Klub vydal aj oficiálne vyhlásenie, v ktorom hovorí, že transparent nemá nič spoločné s jeho víziou moderného európskeho futbalu so všetkým, čo k nemu patrí a ktorá je identická aj s aktuálnymi aktivitami UEFA proti intolerancii. „V súčasnosti preverujeme, akým spôsobom sa transparent do areálu štadióna dostal,“ informoval DAC. „Nemáme záujem podporovať jednotlivcov ani skupiny, ktoré sa na úkor futbalu snažia vnášať na štadióny propagáciu radikálnych myšlienok, ktoré sú v rozpore so základnými ľudskými právami a slobodami.“

Futbalistom Dunajskej Stredy, ktorí v minulom ročníku bojovali o záchranu, sa po vstupe nového majiteľa Oszkára Világiho celkom darí a patrí im 6. miesto v tabuľke. V tomto kalendárnom roku mužstvo ešte na domácom ihrisku neprehralo ani v jednom ligovom zápase. Práve na Žitnom ostrove je momentálne najvyšší záujem o futbal, hoci uplynulý víkend bola návšteva slabšia (2441 divákov). Vážnejšie problémy s fanúšikmi ani pri plnšom hľadisku nezaznamenali.

„Ak sa niečo vyskytne, riešime to rázne,“ doplnil klubový manažér Herdics. „Dotiahli sme zatiaľ jediný prípad na Slovensku, keď sme už na základe nového zákona zakázali vstup fanúšikovi na naše zápasy. Bolo to za jeho správanie v stretnutí so Slovanom, ktorý sa hral v septembri. Dostal už právoplatné rozhodnutie zákazu vstupu na štadión na najbližších 18 mesiacov. Budeme aj v budúcnosti postupovať rovnako, pretože chceme hrať futbal pre divákov, pred plným hľadiskom a nie pred prázdnymi tribúnami.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #DAC Dunajská Streda