Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Po búracích prácach začali v Trnave stavať. Osadili prvý zo 600 stĺpov

Slávnostné otvorenie štadióna Antona Malatinského v Trnave by sa malo uskutočniť na budúci rok v septembri.

03.04.2014 18:14
Spartak Trnava Foto:
Osádzanie prvého betónového piliera na štadióne v Trnave.
debata (2)

V premiére v novom modernom stánku sa predstavia futbalisti Slovenska a Ukrajiny v kvalifikačnom zápase ME 2016. Vo štvrtok postavili prvý pilier budúcej južnej tribúny na Kollárovej ulici.

„Postupujeme podľa plánu, nijaké zásadné problémy sme nemali. Termín otvorenia – september 2015 – je reálny,“ zdôraznil Pavol Adamec, predseda predstavenstva spoločnosti City-Arena, ktorá je investorom športovo-komerčného komplexu. „Nevidím dôvod na obavy, že niečo nestihneme, ale je pred nami ešte veľa práce a narazíme aj na veľa situácii, ktoré budeme musieť riešiť.“

Vo štvrtok dva žeriavy zdvihli 22-metrový a vyše 17-tonový stĺp a osadili ho do kalicha. Je prvý z vyše 600 stĺpov, ktoré postupne vyrastú na novom štadióne. „Prvá bude stáť južná tribúna. Priebežne budeme robiť na všetkých častiach stavby a postupne ich spájať,“ vysvetlil hlavný stavbyvedúci Juraj Holubica.

Stavba, ktorej financovanie je podľa neho zabezpečené, by mala byť dokončená už v máji budúceho roku. „Potom nastúpi etapa kolaudácie a rozbehnutia prevádzky. To je proces, ktorý trvá niekoľko mesiacov,“ pripomenul Adamec. Nevylúčil, že už na jar budúceho roka by mohla byť južná tribúna sprístupnená divákom. „To je aj otázka bezpečnosti a komfortu návštevníkov.“

Štadión bude stáť 27 miliónov eur, na jeho výstavbu prispeje aj štát prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu dotáciou 13 miliónov eur, ktorá je rozložená na obdobie desať rokov, adekvátnu časť z nej za minulý rok investor dostal. Kapacita bude 19-tisíc sedadiel, ale v prípade potreby je rezervou západná tribúna (tá jediná zostáva, prejde len modernizáciou), ktorú možu v budúcnosti rozšíriť a zvýšiť počet miest až na 30-tisíc.

Náklady na celý komplex majú dosiahnuť 72 miliónov eur. Jeho súčasťou bude dvojposchodové podzemné parkovisko s 1150 miestami, administratívne priestory, obchody, multikino i apartmánové byty.

Pozemky pod štadiónom vlastní naďalej mesto a jeho majetkom zostane aj samotná futbalová aréna. Po dokončení ju dostane do prenájmu na tridsať rokov za symbolickú sumu City-Arena. Pozemky pod komerčnými stavbami poskytlo mesto súkromnému investorovi za euro.

Na tomto riešení sa zhodlo všetkých 31 poslancov mestského zastupiteľstva. „Teší ma, že to, čo sme si sľúbili pred dvoma rokmi, sa stáva skutočnosťou. Potvrdzuje sa, že ak si Trnavčania povedia, že niečo chcú, dokážu ísť za svojim, tvrdohlavo, dôrazne ako kedysi ich futbalisti v najlepšom období. Budeme mať dôstojný štadión, ktorý bude reprezentovať nielen Trnavu ale aj Slovensko,“ zdôraznil trnavský primátor Vladimír Butko.

Podľa neho nehrozí podobný scenár ako na bratislavskom Tehelnom poli, kde poslanci žiadajú prehodnotiť prenájom pozemkov pod komerčnými budovami.

„Starý štadión doslúžil, museli by sme do neho investovať obrovské peniaze. Chceme, aby sme mali v Trnave funkčný štadión a fungujúci klub, mesto utvorilo pre to všetky predpoklady. Máme s investorom obojstranne výhodnú zmluvu, vyváženú a korektnú, na nej nič nechceme meniť,“ uviedol Butko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #štadión #Spartak Trnava