Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vittek to mal najťažšie vo Francúzsku proti dvojmetrovým černochom

Futbalový útočník Róbert Vittek v predvečer svojich 32. narodenín prepísal históriu slovenskej najvyššej futbalovej súťaže.

31.03.2014 22:52
debata
zväčšiť Róbert Vittek zo Slovana oslavujúci svoj 100.... Foto: SITA, Ján Slovák
Róbert Vittek Róbert Vittek zo Slovana oslavujúci svoj 100. ligový gól.

V pondelkovej dohrávke 24. kola Corgoň ligy ŠK Slovan Bratislava – FK Senica (2:0) vsietil oba góly domácich, ktorými počet presných zásahov v európskych najvyšších futbalových súťažiach zaokrúhlil na rovnú stovku.

„Samozrejme, že som si uvedomoval ako som blízko k tejto méte. Najmä, keď mi to moje okolie a médiá v poslednom období veľmi často pripomínali,“ povedal v útrobách futbalového štadióna na Pasienkoch rodák z Bratislavy (nar. 1. apríla 1982), ktorý okrem slovenskej najvyššej futbalovej súťaže úspešne pôsobil aj v nemeckej, francúzskej a tureckej lige.

„Hrotový útočník mal z tých súťaží, ktoré som v kariére okúsil, najťažší život vo francúzskej a v nemeckej najvyššej súťaži. Predovšetkým vo Francúzsku to bolo veľmi ťažké, lebo tam som musel na hrote útoku veľmi často podstupovať tvrdé osobné súboje s dvojmetrovými urastenými černochmi, ktorí loptu nikdy nedali zadarmo. Boli to veľmi ťažké súboje, bolo to fyzicky náročné. Aj preto som tých gólov vo Francúzsku dal iba osem,“ reagoval 80-násobný slovenský reprezentant na otázku agentúry SITA.

„Na svoj prvý ligový gól si veľmi dobre pamätám, dal som ho Trnave, ale nechcite odo mňa vedieť, v ktorej sezóne to bolo. Lebo to bolo už dávno,“ pohotovo odpovedal slovenský reprezentačný rekordér medzi kanoniermi na ďalšiu otázku. „Nie, prvý gól som nikomu nevenoval. Vtedy to nebolo pravidlom, tento stý gól venujem svojim deťom a najbližšej rodine,“ pokračoval Róbert Vittek, ktorý začerstva nevedel, čo bude musieť priniesť spoluhráčom do kabíny za členstvo v Klube ligových kanonierov.

„Som rád, že to tam tak rýchlo ‚padlo‘, lebo druhým gólom do senickej siete som napravil chybu pri nepremenenej penalte. Chcel som ju realizovať trochu inak, vôbec som nemyslel na to, že by to mal byť ten vytúžený stý ligový gól. Vtedy som myslel na úplne niečo iné,“ proznal Vittek pri otázke, či mu práve vidina blížiaceho sa 100. ligového gólu nezväzovala nohy pri realizácii penalty v zápase so Senicou, ktorú mu hosťujúci brankár Michal Šulla vystihol a vyrazil pred seba.

Skúsený zakončovateľ strelil 58 z dosiahnutých 100 gólov v drese materského Slovana Bratislava, ďalších 26 pridal ako hráč nemeckého 1. FC Norimberg, 8 vo francúzskom OSC Lille a 8 aj v tureckej najvyššej súťaži v dresoch Ankaragücü (6) a Trabzonsporu (2). Teraz, po dosiahnutí tejto historickej méty, môže sa pokúsiť o útok na poctu pre Kráľa ligových kanonierov v sezóne 2013/2014.

„Máte pravdu, kráľom ligových strelcov som na Slovensku ešte nebol. Táto pocta ma tiež veľmi láka, ale futbal je kolektívna hra, v ňom je rozhodujúci úspech celého tímu. Viem, že kráľom ligových strelcov sa bez pomoci spoluhráčov určite nestanem. Vždy som bol kolektívny hráč, a takým aj zostanem. Ak mám byť kráľom ligových strelcov, tak ním budem. Ak mi to nebude súdené, tak nebudem. Všetky sily však venujem tomu, aby sme v prvom rade splnili ciele, ktoré sme si v Slovane pred touto sezónou dali. Až potom príde na rad útok na nejaké individuálne ocenenie,“ povedal čerstvý člen Klubu ligových kanonierov v službách bratislavského Slovana.

Róbert Vittek, ak mu bude zdravie slúžiť, môže okrem ligových gólov pridať nejaké presné zásahy aj v slovenskej reprezentácii, do ktorej podľa trénera Jána Kozáka st. stále patrí.

„Viem o tom, že ma tréner Kozák chce do národného mužstva. Hovorili sme o tom spolu počas sústredenia v Turecku. Keďže záujem je z oboch strán, verím, že sa do reprezentácie ešte vrátim. Už som dvakrát mal k tomu veľmi blízko, ale v oboch prípadoch mi návrat znemožnilo zranenie. Teraz som zdravotne fit, takže nič by nemalo brániť tomu, aby som si opäť obliekol reprezentačný dres. Na návrat medzi chalanov sa už teším,“ reagoval autor 23 reprezentačných gólov a najlepší strelec v slovenskom drese na MS 2010 v Juhoafrickej republike na otázku, ako vníma informácie, že ho tréner reprezentácie Ján Kozák st. stále považuje za hráča, ktorého slovenský futbalový výber pre jeho kanonierske schopnosti veľmi potrebuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Robert Vittek