Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pecko: Pred zápasom s Brazíliou nemám strach

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 17 rokov prekvapili v májovom finálovom turnaji ME, ktorý sa uskutočnil v slovenských mestách.

04.10.2013 10:00
Ladislav Pecko Foto:
Tréner Ladislav Pecko.
debata

Postúpili zo skupiny a štvrté miesto im zabezpečilo účasť na svetovom šampionáte v Spojených arabských emirátoch. Už o necelé dva týždne povedie tréner Ladislav Pecko (45) mladých zverencov v prvom súboji proti Brazílii.

Cítite už nervozitu, predštartovný tlak?
Vôbec nie, naopak, som v pohode a veľmi sa teším. Je to úplne iný pocit ako na jar pred začiatkom majstrovstiev Európy.

Mali ste z európskeho šampionátu obavy?
Hrali sme doma a my vždy chceme za málo peňazí veľa muziky. Keď zostanem v tejto metafore, teraz muziku máme, tak si ju užime. Najmä ma teší, že hráči sa presvedčili, že talentom a tvrdou prácou majú šancu aj na dobrý výsledok. Máme teraz šikovnú generáciu, možno ukázala cestu aj ďalším.

Pred ME ste vraveli, že aj v mládežníckom futbale za svetom i Európou zaostávame. Zmenili ste názor?
Na tom sa nič nemení, jeden výsledok, jeden turnaj nemôže všetko obrátiť. Smerovanie mládežníckeho futbalu nie je také, aké my malo byť. U mládeži má byť futbal o radosti, našou úlohou je vychovávať dobrých hráčov. Pred siedmimi rokmi som viedol sedemnástku s Ľubošom Moravčíkom, boli v nej hráči, ktorých teraz nikde nevidím. Ani v našej, slovenskej lige. Dúfam, že z tímu, ktorý vediem, sa uchytí viac futbalistov.

V nominácii na MS nastalo len zopár zmien. Ste spokojný s tým, aký máte tím?
Káder je až na malé výnimky totožný s tým, ktorý vybojoval postup. Na ME v ňom bolo osemnásť futbalistov, na MS sme ich počet mohli o troch rozšíriť. Teší ma, že sa vrátil Kubo Hromada, ktorý pôsobí v Juventuse. Bol kapitánom mužstva, ale zranil sa a neštartoval ani na domácom šampionáte. Po zranení sa vracia aj Matej Lovas. Urobili sme tri zmeny, lebo noví hráči majú teraz lepšiu formu ako tí, čo boli na Európe.

Len medzi náhradníkmi sa objavil Zázrivec, ktorý pôsobí v Aston Villa…
Klub ho od ME neuvoľnil a teda sme ho vôbec nevideli. Vyskúšali sme namiesto neho Seničana Chvátala, ktorý ukázal dobrú výkonnosť.

Ste spokojný s prípravou i programom, ktorý absolvovalo mužstvo od mája, keď si vybojovalo miestenku na MS?
Podľa mňa je najdôležitejšie, že sa nám podarilo vybaviť desaťdňový kemp priamo v Dubaji. Odlietame už najbližší utorok. Čerpal som zo skúseností Jožka Hroša, Mira Hýlla, Stana Moravca, ktorí v tejto oblasti pôsobili. Veľa som debatoval aj s tými, ktorí sa zúčastnili na šampionáte dvadsaťročných pred desiatimi rokmi – takisto v Spojených arabských emirátoch. Upozorňovali nás na aklimatizáciu, na choroby, pricestovali na MS štyri dni pred prvým zápasom a väčšina mužstva mala zdravotné problémy. Čakajú nás úplne odlišné podmienky i podnebie. FIFA hradí účastníkom pobyt štyri dni pred prvým zápasom, som rád, že tam ideme skôr. Nie sme bohatá federácia a každý deň navyše je pre nás plus.

Pred úvodným súbojom čaká mužstvo generálka s Uruguajom…
Tohto súpera sme si vybrali preto, lebo turnaj začíname s Brazíliou.

Ste spokojný, že hneď v úvode nastúpite proti takému silnému súperovi?
Budem spokojný, ak vyhráme… My Slováci sa v hlavách vieme dobre nachystať skôr na silného súpera, lepšie sa skoncentrovať. Proti slabšiemu máme tendenciu si to zľahčovať.

Mali ste možnosť sledovať súperov?
Samozrejme, teraz je taká technika, že to nie je problém. Mám stiahnutých päť zápasov Brazílie, dva najnovšie, jej stretnutia z majstrovstiev Južnej Ameriky, aj súboj práve s Uruguajom. Robím si postupne zostrihy a analýzy. Bude to mať pre hráčov význam, hoci len orientačný. Najmä preto, že futbalisti sa v tejto kategórii stále vyvíjajú, objavujú sa zmeny v nominácii, chýba často výkonnostná stabilita, nemôžete od mužstva zväčša čakať v každom súboji to isté. Videl som aj stretnutie Uruguaj – Argentína, ktorý sa skončil 3:3, bol som rád, že najmä Argentínu nemáme v skupine.

Je to najsilnejší tím z Južnej Ameriky?
V tom zápase hrali lepšie ako Brazílčania. Okrem výbornej techniky ukázali aj veľké nasadenie, agresivitu, nevypustili jediný osobný súboj. Brazília uplatňuje hravejší štýl, viac drží loptu.

Je v silách Slovákov hrať s týmto súperom vyrovnanú partiu?
Ak by sme tomu neverili, nemuseli by sme na šampionát ani cestovať. Samozrejme, Brazílčania majú širšiu základňu, množstvo talentov, kvalita je vyššia. Ale aj na našich je už vidieť, že hrajú skoro dospelý, nie detský futbal. Už vedia, čo majú na ihrisku robiť. Samozrejme, ak bude niekto lepší, tak to treba rešpektovať, potom vyhrá.

Patria Brazílčania k horúcim favoritom celého turnaja?
Ťažko sa to posudzuje. Aj na ME sa ukázalo, že forma mužstiev je dosť premenlivá, sú to predsa len sedemnásťroční chlapci. Niektoré tímy hrali horšie, ako som čakal, iné naopak výkonnostne prekvapili.

Po Brazílii narazí mužstvo na Honduras a domáci výber SAE. To by mali byť prijateľnejší súperi…
Je to možné, papierovo to platí. Mládežnícky tím však nemusí vždy kopírovať výber dospelých. Vždy ide len o výber jedného ročníka. Budeme mať výhodu, že Honduras uvidíme už priamo na šampionáte v úvodnom súboji a aj my už získame prvé skúsenosti.

Koľko zápasov odohralo mužstvo od májových ME?
Štyri, Uruguaj bude piaty.

Je to dosť?
Som spokojný. Pred ME som trval na tom, aby sme odohrali čo najviac ťažkých stretnutí, bolo to nevyhnutné a aj sa to pozitívne prejavilo. Mali sme na slovenské pomery výnimočný program, inde je však bežný.

Je mužstvo silnejšie ako na ME?
Dúfam, mentálne určite. Nemám strach nastúpiť na prvý zápas. Dúfam, že ani Brazílčania to nebudú mať s nami ľahké a neurobíme si na MS hanbu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Pecko