Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď je futbal iba zámienka

S nevychovanou pliagou bojuje celý futbalový svet. Niekde úspešne, inde menej. Futbaloví chuligáni nechodia na štadióny, aby si vychutnali dianie na ihrisku, to ich často vôbec nezaujíma.

20.08.2013 18:20
futbal, futbalová lopta Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ich zámerom je napadnutie priaznivcov súperovho klubu, či vyvolávanie výtržností. Indivíduum, ktoré v nedeľu počas zápasu najvyššej súťaže medzi Slovanom a Ružomberkom hodil do sektoru hosťujúcich fanúšikov delobuch a zranil viacero ľudí, však zrejme nie je hodný ani označenia futbalový chuligán.

Značná časť futbalových chuligánov totiž aspoň rešpektuje dohodnuté pravidlá hry. Na štadiónoch sa znepriatelené fanúšikovské skupinu pobijú len výnimočne. Väčšinou to funguje tak, že adrenalínoví nespratníci dvoch klubov sa telefonicky dohodnú na mieste, čase a počte ľudí, ktorí sa zúčastnia na bitke. Bijú sa prevažne bez zbraní, často používajú bandáže, chrániče zubov.

Najväčšia bitka slovenských futbalových chuligánov sa odohrala pred pár rokmi v Petržalke medzi Trnavčanmi, ktorým prišli pomôcť chuligáni z Ostravy a slovanistami (posilnenými tiež o českých chuligánov najmä z Brna). Polícia vtedy zatkla 150 ľudí, čo bol na slovenské pomery rekord.

Ďalšou kategóriou sú skupiny fanúšikov označované ako Ultras. Násilie im je cudzie. Koncentrujú na utváranie búrlivej atmosféry na štadiónoch. Využívajú k tomu nacvičenú choreografiu, vlajky, spievajú chorály. Organizujú tiež zájazdy na zápasy na ihriskách súperov.

Páchatelia nezmyselného útoku na Pasienkoch mali mať na sebe tričká s nápisom PSYCHO BOYS a na chrbte nápis Trnávka.

Psycho boys z Trnávky sú podľa informácií Pravdy neoficiálnym zoskupením mladíkov vo veku 16–17 rokov, ktoré nefiguruje v štruktúrach slovanistických ultras. Oficiálny fanklub Slovana Belasá šlachta sa od útoku okamžite dištancoval a odsúdil ho.

„Čudoval by som sa, keby sa ten chlapec ešte nachádzal v Bratislave, musí byť vystrašený, lebo ho čakajú ťažké dni. Ak sa zistí jeho totožnosť, v kotle Slovana sa už neobjaví,“ uviedol člen z prostredia Ultras.

Na štadiónoch na Slovensku dochádza k prejavom násilia najmä pri zrážkach s políciou. Bezpečnostné zložky zasahujú proti výtržníkom, ktorí ničia sedačky, hádžu na ihrisko pyrotechniku alebo sa uchylujú k prejavom neonacizmu. Podľa argumentov futbalových chuligánov však býva samotná prítomnosť policajných ťažkoodencov často rozbuškou, ktorá odpáli prehnané emócie a násilie na tribúnach. Je to ako začarovaný kruh.

Policajné manévre sprevádzajú aj každý súboj Trnavy proti Slovanu. Zápas medzi Dunajskou Stredou a Slovanom v novembri 2008, počas ktorého zasahovali na tribúnach bezpečnostné zložky, dokonca odštartoval diplomatickú roztržku medzi Slovenskom a Maďarskom.

Výtržníkov má skrotiť prísnejší zákon

Vstupenky iba na meno, zákaz alkoholu na štadiónoch či hrozba päťročného zákazu vstupu na športové stretnutia. Aj takto chce štát už od budúceho roka bojovať proti násiliu na futbalových či iných zápasoch. Do parlamentu mieri dlhoočakávaná novela zákona o organizovaní športových a turistických podujatí. Spolupracoval na nej aj Slovenský futbalový zväz.

Väčšina noviniek by sa podľa nového zákona mala dotknúť zápasov označených za rizikové. Nedeľňajší medzi Slovanom a Ružomberkom však medzi ne nepatril. Polícia bude vďaka novej legislatíve môcť odoprieť vstup na podujatie aj tým fanúšikom, ktorí robili problémy ešte pred zápasom – na ulici, ale aj vo vlaku. Pomôcť by jej mala aj databáza problémových fanúšikov aj s fotkami. Aj z tohto dôvodu bude po novom zakázané zakrývanie tváre na zápasoch.

Ak zákon prejde, platiť by mal už od januára 2014. V ďalších rokoch sa pritom očakávajú aj jeho ďalšie novely, keďže vlani bola schálená aj nová koncepcia boja proti diváckemu násiliu na tri roky, teda do roku 2016. Tá okrem iného ráta aj so zavedením trestného činu diváckeho násilia či vytvorenie tzv. antikonfliktných tímov polície podľa vzoru Česka, ktoré by mali proti diváckemu násiliu aktívne pôsobiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovan #Corgoňliga #chuligáni