Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výsledok s Myjavou nič neznamená, je to iba začiatok, tvrdí Valovič

Od majiteľa klubu dostal jednoznačnú úlohu: Choď a postav Slovan opäť na nohy. S jej napĺňaním začal výborne. V prvom zápase na trénerskej lavičke priviedol obhajcu titulu k vysokému víťazstvu 5:0 nad Myjavou.

05.08.2013 20:00
Jozef Valovič, Dušan Galis Foto: ,
Dočasný poradca trénera Slovana Dušan Galis a vpravo dočasný tréner Slovana Jozef Valovič.
debata

„Jeden vydarený výsledok ešte nič neznamená,“ vraví 61-ročný tréner Jozef Valovič.

Na lavičku Slovana ste sa vrátili po dlhom čase. Boli ste napriek bohatým skúsenostiam pred zápasom nervózny?
Na moje prekvapenie – ani nie. Cítil som iba rešpekt pred súperom. V prvom rade som však veril, že hráči si po individuálnych rozhovoroch vstúpia do svedomia a dodržia všetko, čo od nich budeme vyžadovať. Tí, ktorí dostali šancu, ma nesklamali.

Prekvapilo vás, že sa Slovan hneď v prvom zápase pod vaším vedením prebudil?
Kľúčové bolo, aby sme dali hráčov psychicky dokopy. Zároveň sme im vysvetlili základy disciplíny na ihrisku. Chceli sme, aby podali bojovnejší výkon. Myslím, že sme do tímu vliali novú krv a máme na čom stavať

V základnej zostave ste urobili viaceré zmeny. Ako prijali Putnocký s Kolčákom fakt, že po dlhšom čase zostali medzi náhradníkmi?
Hráči si musia uvedomiť, že ich je v šatni dvadsaťštyri. Všetci sú na jednej štartovacej čiare. Niektorí z nich urobili v predošlých zápasoch individuálne chyby, ktoré následne aj zopakovali. V takom momente je dobré, keď si dá futbalista pauzu a usporiada si myšlienky v hlave. V podobnom duchu sme to vysvetlili aj dvojici Putnocký, Kolčák.

Na Slovan sa prišla pozrieť v lige po dlhom čase solídna návšteva, vyše 3 700 divákov. Pritiahlo ľudí do hľadiska duo Galis – Valovič?
Nemyslím si. Hráči sú tými, ktorí zabávajú fanúšikov. V minulosti to bol Vittek, Tittel, Dubovský či Gostič. V súčasnom mužstve Slovana sú však taktiež hráči, na ktorých môžu byť priaznivci zvedaví – či už technicky skvele vybavený Soumah, skúsený Halenár alebo moderný typ stopéra Gorosito. Navyše, do zostavy Slovana sa začínajú tlačiť aj odchovanci na čele s Mészárosom a Niňajom. Majú k futbalu výborný prístup, môžu to dotiahnuť ďaleko.

Čo ste povedali hráčom po zápase s Myjavou?
Upozornil som ich, že toto je len začiatok. Ak budeme hrať takto aj vo štvrtom či piatom zápase nepretržite, môžeme sa posunúť ďalej. Jeden vydarený výsledok ešte nič neznamená.

Aký prístup k hráčom ste zvolili – bič alebo cukor?
Naposledy som pôsobil ako tréner v Senci. Aj tam bol základom denný režim hráča, na čele ktorého bola disciplína. To znamená: včasný príchod na štadión. Hráč musí byť na tréningu prítomný nielen telom, ale aj duchom. Zároveň od každého vyžadujem, aby žil s kolektívom. Prísť na tréning, hodinu a pol oddrieť na ihrisku a potom si ísť svojou cestou, to mi nie je vlastné. Tieto pravidlá hry som odprezentoval aj hráčom a dúfam, že sa nimi budú riadiť.

Akú úlohu zohral príchod Dušana Galisa?
Bol to veľmi dobrý krok. Vie mužstvo namotivovať. Navyše, s Galisom sme na rovnakej vlnovej dĺžke, máme na futbal rovnaké názory, na spoluprácu sme z minulosti zvyknutí. Čiže ani v tomto smere sme nemali žiadny problém.

Oficiálne ste dočasným trénerom Slovana. Pripúšťate, že v prípade dobrých výsledkov by ste mohli zotrvať na tomto poste aj dlhšie?
Tým sa vôbec nestresujem. Post trénera som prijal veľmi rád. Či na tejto pozícii zotrvám päť, šesť alebo viac zápasov, je otázka budúcnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Valovič