Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Messiho sen o titule sa rozplynul. Argentínu zničil Mbappé

Futbalisti Francúzska sa stali prvými štvrťfinalistami MS v Rusku. V sobotu zdolali Argentínu 4:3. Dva góly Les Bleus strelil 19-ročný Kylian Mbappé.

30.06.2018 17:47 , aktualizované: 18:05
Mbappé Foto: ,
Dvojgólový hrdina Francúzska Kylian Mbappé.
debata (12)

Úradujúci vicemajstri Európy boli najmä v prvej polovici úvodného dejstva lepším tímom a na začiatku sa ujali vedenia z pokutového kopu zásluhou Antoina Griezmanna. Argentínčania na rozhraní polčasov otočili skóre zásluhou utešenej strely Ángela Di Maríu a šťastnom zásahu Gabriela Mercada.

Potom však už prišli chvíle zverencov trénera Didiera Deschampsa. Dôležitý pekný vyrovnávajúci gól strelil z diaľky Benjamin Pavard a následne sa o rozhodnutie postaral Kylian Mbappé, ktorého dva presné zásahy znamenali vyradenie aktuálnych svetových vicešampiónov.

Zníženie Sergia Agüera v tretej minúte nadstaveného času prišlo už neskoro. Francúzi nastúpia v piatok 6. júla v boji o semifinále proti víťazovi osemfinálového duelu Uruguaj – Portugalsko.

Osemfinálová sobota na MS Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Francúzska gólová radosť.

Ako prví vážnejšie pohrozili Francúzi. Po Mascheranovom nedovolenom zákroku 9. min zakrútil Griezmann ľavačkou priamy kop, ale len opečiatkoval brvno. O dve minúty neskôr sa Mbappé zmocnil lopty na vlastnej polovici a predviedol fantastické zrýchlenie, keď preletel okolo viacerých Argentínčanov.

Až v pokutovom území ho zastavil Rojo, bol z toho pokutový kop a kanonier madridského Atlética sa v 13. min z bieleho bodu nemýlil – 1:0. V 19. min opäť unikol Mbappé a na hranici šestnástky ho fauloval Tagliafico, ale Pogba vystrelil z priameho kopu nad.

Argentínčania sa dočkali vyrovnania tesne pred prestávkou, v 41. min skončila utešená strela Di Maríu k ľavej žrdi z približne 25 m v Llorisovej sieti.

Juhoameričania z ničoho nič udreli hneď po zmene strán. Po priamom kope Banegu francúzska obrana odvrátila loptu k Messimu, ktorého strelu ľavou nohou tečoval Mercado a šťastne poslal svoje mužstvo do vedenia. V 55. min prišlo neoorozumenie Fazia s Armanim, ale Griezmann sa nedostal k zakončeniu.

O dve minúty neskôr však predviedol Pavard parádnu strelu a z vyrovnal na 2:2. O francúzsky obrat na 3:2 sa postaral v 64. min Mbappé, keď sa v pokutovom území dostal k lopte a ľavačkou prekonal Armaniho. Ofenzívny klenot „trikolóry“ o štyri minúty neskôr zatĺkol klinec do argentínskej rakvy, keď úspešne zakončil vydarenú kontru – tentoraz pravačkou.

Následná argentínska snaha o zdramatizovanie záveru priniesla náznaky šancí. Až v nadstavenom pretavil Messiho center do gólovej hlavičky striedajúci Agüero.

MS 2018 vo futbale – osemfinále

Francúzsko – Argentína 4:3 (1:1)

  • Góly: 13. Griezmann (z pok. kopu), 57. Pavard, 64. a 68. Mbappé – 41. Di María, 48. Mercado, 90.+ Agüero, ŽK: 72. Matuidi, 73. Pavard, 90.+ Giroud – 11. Rojo, 19. Tagliafico, 43. Mascherano, 50. Banega, 90.+ Otamendi rozhodoval: Faghani (Irán), 42 873 divákov
  • Francúzsko: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández – N. Kanté, Pogba – Mbappé (89. Thauvin), Griezmann (83. Fekir), Matuidi (75. Tolisso) – Giroud
  • Argentína: Armani – Mercado, Otamendi, Rojo (46. Fazio), Tagliafico – E. Pérez (66. Agüero), Mascherano, Banega – Pavón (75. Meza), Messi, Di María

Didier Deschamps, tréner Francúzska: „Byť trénerom je úžasné práve pre takéto momenty, keď hráte na plnom štadióne proti výborným mužstvám. Náš tím je mladý, no má veľký charakter. Keď Argentína otočila skóre, nebolo to ľahké, ale stále sme bojovali. Nemohli a nenechali sme si ujsť postup. Som šťastný a hrdý.“

Jorge Sampaoli, tréner Argentíny: „Je to veľmi bolestivé, najmä keď vidíte, koľko úsilia vynaložili moji hráči. Bol to veľmi ťažký zápas a mrzí ma, že sme nedosiahli náš cieľ. Som frustrovaný a nahnevaný, ale to je asi v tejto situácii normálne.“

Kylian Mbappé, útočník Francúzska: „Som veľmi šťastný. Teším sa, že som dal ako ‚tínedžer‘ vo vyraďovacej fáze dva góly rovnako ako Pelé. On je úplne iná kategória, no je skvelé byť v spoločnosti takýchto hráčov. Na majstrovstvách sveta hrajú najlepší futbalisti a treba tu predviesť svoje schopnosti. Svetový šampionát je najkrajšie miesto.“

12 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale