Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA suspendovala Nigériu. Jej vláda opäť zasahovala do futbalu

Medzinárodná federácia FIFA suspendovala Nigérii za zasahovanie vlády do záležitostí futbalového zväzu. Vláda totiž po účinkovaní africkej krajiny na majstrovstvách sveta odvolala kompletné vedenie tamojšej asociácie.

09.07.2014 21:20
Nigéria, futbalisti Foto: ,
Futbalisti Nigérie.
debata (1)

Nigérijské kluby a reprezentačné výbery tak s okamžitou platnosťou nesmú hrať v medzinárodných súťažiach.

Podľa pravidiel FIFA nesmú vlády jednotlivých krajín zasahovať do záležitostí futbalových asociácií, čo však nigérijská vláda urobila. Tri dni po prehre 0:2 v osemfinále MS s Francúzskom súd v metropole Abuje zbavil právomocí šéfa futbalového zväzu Amina Maigariho aj ďalších funkcionárov a vedením futbalu poveril úradníka z ministerstva športu. Takéto kroky však odporujú pravidlám FIFA.

V piatok preto FIFA vyzvala, aby do utorka nad futbalom znovu prevzali vládu doterajší členovia zväzu. To sa nestalo, a tak v stredu FIFA rozhodla o suspendácii.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Žiadny nigérijský klub ani reprezentačný tím tak nemôžu hrať na medzinárodnej úrovni. Vážne tak hrozí, že sa Nigéria nebude môcť v auguste zúčastniť na majstrovstvách sveta žien do 20 rokov. Aby tam mohla štartovať, suspendáciu by museli zrušiť do 15. júla. Nové voľby vedenia nigérijskej futbalovej federácie sú však naplánované až na 26. augusta.

K rovnakej suspendácii došlo aj pred štyrmi rokmi, kedy tiež nigérijská vláda po krachu na majstrovstvách sveta v JAR odvolala členov vedenia futbalového zväzu a dokonca na dva roky zakázala reprezentácii hrať zápasy. FIFA vtedy dala najprv ultimátum, ale problémy pokračovali. Suspendácia trvala len štyri dni, kým došlo k náprave.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #futbalová reprezentácia Nigérie