Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodcovia nie sú slabší. Sú len pod väčšou kontrolou

Na hlavu rozhodcov sa celý šampionát v Brazílii sype kritika. Ako hodnotí ich výkony najväčšia slovenská rozhodcovská autorita Jozef Marko? Bývalý arbiter a v súčasnosti člen rozhodcovskej komisie Európskej futbalovej únie (UEFA) tvrdí, že pokiaľ bude rozhodujúci ľudský faktor, chyba rozhodcu - podobne ako hráča - sa nikdy nebude dať úplne vylúčiť.

09.07.2014 13:00
Jozef Marko Foto:
Slovenská rozhodcovská autorita Jozef Marko.
debata (5)

Nezvládli podľa vás rozhodcovia zápasy na MS?
Takto jednoznačne by som to netvrdil. Každá minca má dve strany. Sporné rozhodnutie vyvoláva dve reakcie. Zhovievavý postoj strany, ktorá z neho vyťažila a nekompromisný protest tej, ktorá sa cíti poškodená. Úloha rozhodcov je stále ťažšia, lebo je stále dokonalejší kontrolný mechanizmus. Napriek tomu niektoré situácie nie sú jednoznačné.

Ktorá napríklad?
Veľmi diskutovaný prípad v zápase Holandsko – Mexiko, keď si Robben vypýtal penaltu v poslednej minúte. Portugalčan Proensa, ktorý ju nariadil, je špičkový svetový rozhodca. Videl som spornú situáciu veľakrát. Z niektorých uhlov to bola penalta, z iných simulovanie. Rozhodca musel reagovať hneď. Kontakt v súboji určite bol. Či musel Robben padnúť, je iná otázka. Aj to, že urobil lastovičku, aby Proensu ovplyvnil. Rozhodcom nezávidím, často si s niektorými staršími kolegami hovoríme: šťastie, že už nepískame.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Je ťažké pre rozhodcov posúdiť simulovanie?
Hráči im to poriadne sťažujú. Pri každom kontakte so súperom sa ich usilujú presvedčiť, že išlo o smrteľný zákrok. Zvíjajú sa na zemi, akoby išlo o život. Potom príde masér, pokropí ich živou vodou a dotyčný hneď hrá, akoby sa nič nestalo. Pre rozhodcu je ťažké byť v týchto situáciách dokonalý. Pravda, toto nemusí zaujímať Mexiko, Bosnu, Chorvátsko i ďalších, ktorí sa lúčili s pocitom, že ich poškodili.

Ako sa dá so simulovaním bojovať?
Jedine prísnejšími trestami za evidentné simulovanie. Aj dodatočnými. Malo by to určite význam.

Prečo v porovnaní s minulosťou pribudlo viac prípadov simulovania? Prináša to väčší tlak na výsledky?
Samozrejme. Sú hráči, ktorí to päťkrát skúsia, tri razy je za to žltá karta, ale dva razy penalta. Mužstvo vyhrá a stále sa mu to oplatí.

Čo sa s tým dá robiť?
FIFA zaviedla bránkovú technológiu, to je pokrok, hoci ide o trochu drahé riešenie. Myslím si však, že práve v Brazílii sa ukázalo, že oveľa potrebnejší sú pomocní rozhodcovia za bránkami. Dokázali by s hlavným vyriešiť mnohé sporné situácie najmä v prípadoch, keď dochádza ku kontaktom. Aj Robbenovu penaltu.

Prečo teda pomocní rozhodcovia nie sú ešte bežnou praxou?
FIFA podporuje viac bránkovú technológiu, UEFA pomocných rozhodcov. Verím, že po analýze týchto MS bude jedným z výstupov rozhodnutie, že potrebujeme pomocných rozhodcov. Svoju úlohu zohráva aj politika. FIFA uplatňuje zásadu, aby mali zastúpenie všetky kontinenty. Špičku predstavuje stále Európa a Južná Amerika, mali by dostať väčší priestor.

Hovoríte, že bránková technológia je drahá. Koľko stojí?
Na začiatku to bolo 400-tisíc eur, teraz sa vraj dá na jeden štadión nainštalovať za 180-tisíc eur. Preto sa dá využiť len na veľkých turnajoch a vo veľkých ligách ako je anglická, španielska, nemecká…

Sú súčasní rozhodcovia slabší ako ich predchodcovia?
To sa nedá povedať. Spomeňte si, aké boli veľké diskusie v Afrike. Rozhodcovia sa na zápasy dôkladne chystajú aj na MS. Každý deň trénujú, majú kondičnú a taktickú prípravu, robia individuálne i kolektívne analýzy. Pracovná skupina spracováva hru mužstiev a rozhodca dostane video, aby sa pripravil. Nie na hráčov, ale na spôsob hry tímov.

Stále to však nestačí…
Lebo stále sa vyvíja aj technologická kontrola rozhodnutí. Každá chybička sa odhalí rýchlejšie ako pred dvadsiatimi-tridsiatimi rokmi. Niečo je geniálne jednoduché. Napríklad banálna vec, keď rozhodca označí, kde má stáť múr. Aj keď Európa bola spočiatku proti, už od jesene to bude aj v európskych súťažiach.

Rétoriku mení aj šéf FIFA Blatter a už pripúšťa zavedenie videa. Váš názor?
Je to len otázka času, možno to bude o rok, možno o päť, ale video má zmysel. Musíme nastaviť kritériá, aby boli rovnaké na každom štadióne. Na Pasienkoch či na Reale Madrid.

Očakávate nejaké zmeny v pravidlách po MS?
Ako som už naznačil, najdôležitejšie bude presadenie pomocného rozhodcu. Európa to už skúša veľmi intenzívne, 22 krajín túto novinku uplatňuje. Na Slovensku v uplynulom ročníku boli pomocní rozhodcovia v 55 zápasoch. Reakcie sú pozitívne.

Čo považujte za najväčšiu rozhodcovskú chybu na týchto MS?
Z toho, čo som videl – neuznaný Džekov gól. Asistent signalizoval ofsajd, ale bolo evidentné, že nijaký nebol. Išlo o nedostatočnú koncentráciu, to by sa nemalo na MS stať.

Kto je podľa vás momentálne najlepší rozhodca na svete?
Ťažká otázka. Dobre pískal Angličan Webb, Uzbek Irmatov, solídne výkony podával aj Argentínčan Pitana či Turek Cakir. Rozhodca potrebuje aj trochu šťastia, aby zápas prežil bez vážneho sporného momentu. Je to presne to isté ako u hráčov: stane sa, že netrafí prázdnu bránku z troch krokov, je to ľudská chyba. Určite chcel dať gól. Aj rozhodca chce na MS pískať len dobre. Je to pre neho takisto vrchol kariéry.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #Jozef Marko