Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Argentína v semifinále neprehráva. Zmení to Holandsko?

Na takúto šancu čakali viac ako dve desaťročia. V minulosti sa im naskytla štyrikrát a zakaždým ju využili.

09.07.2014 12:00
Argentína Foto: ,
Argentínčania počas prípravy na zápas proti Holandsku.
debata

Pre argentínskych futbalistov platí jednoznačné pravidlo. Keď sa na majstrovstvách sveta prebojujú do semifinále, so železnou istotou v ňom uspejú. Finálovej miestenky sa dočkali v roku 1930, 1978, 1986 aj 1990. Piatu účasť v záverečnom zápase svetového šampionátu môže pridať juhoamerický gigant v stredu. Stačí mu na to jediné: zdolať v súboji veľmocí Holandsko.

„Po postupe do finále majstrovstiev sveta túži celá krajina už 24 rokov. Urobíme všetko pre to, aby sme sny našich fanúšikov naplnili a stali sa pre nich opäť hrdinami,“ vraví pred úvodným výkopom Javier Mascherano, defenzívny štít Argentínčanov.

Zverenci Alejandra Sabellu prešli turnajom bez zaváhania. Každý z piatich zápasov však vyhrali len o gól. Najvýraznejšie ich potrápili v osemfinále Švajčiari, ktorých zlomili až gólom zo záveru predĺženia. Navyše, Argentínčania sa v doterajšom priebehu šampionátu nestretli ani s jedným z veľkých kandidátov na titul. Ich najnáročnejším súperom budú Holanďania.

„Uvedomujeme si, s kým máme dočinenia. Holandsko je úžasné v rýchlych protiútokoch. My sa však nebojíme a veríme v postup do finále,“ tvrdí kapitán Lionel Messi.

Útočník Barcelony bude najväčším nebezpečenstvom pre holandskú obranu. Na turnaji síce strelil štyri góly, ale vo vyraďovacej časti ani jeden. Zastúpili ho Higuaín a Di María, ktorého však na brazílske trávniky už nepustí zranenie. „Nemyslím si, že Holanďania by mali mať pred Argentínou prílišný rešpekt. Messi síce dokáže vskutku šialené kúsky, ale Robben za ním nezaostáva,“ vyhlásil v rozhovore pre De Telegraaf Guus Hiddink, niekdajší tréner holandskej reprezentácie.

Práve na krídelníka Bayernu Mníchov sa spoliehajú tisíce holandských fanúšikov. Robben hrá v Brazílii vo výbornej forme, bezpochyby sa uchádza o ocenenie pre najlepšieho hráča šampionátu. Kľúčovým mužom tímu bol pri zápasoch v základnej skupine, vďaka kontroverznej jedenástke mu pomohol aj pri veľkom osemfinálovom obrate v zápase s Mexikom. S kapitánom Van Persiem premenili svoje úvodné pokusy vo štvrťfinálovom rozstrele s Kostarikou a vliali ďalším spoluhráčom pokoj a istotu.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Obaja súperi si zahrali vo finále svetového šampionátu po tri razy. Argentína uspela dvakrát, Holanďania ani raz. Európsky zástupca nechýbal v semifinále majstrovstiev sveta ani pred štyrmi rokmi. Zaujímavosťou je, v ňom taktiež vyzval juhoamerický celok (Uruguaj zdolal 3:2, o víťazný gól sa postaral Robben). Argentínčania si nezahrali medzi štvoricou najlepších od roku 1990, keď v Taliansku získali striebro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Argentína #MS 2014 vo futbale