Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sen outsidera. Prekoná Kostarika Kamerun i Kóreu?

Zápasy na majstrovstvách sveta už mali niekoľko dní sledovať doma. Spred televíznej obrazovky držať palce hviezdam a spomínať na to, ako viacerým z nich statočne, ale i neúspešne vzdorovali.

05.07.2014 16:00
Kostarika - Grécko Foto: ,
Takto sa Kostaričania tešili po postupe do štvrťfinále.
debata

Lenže všetko je inak. Kostarickí futbalisti naďalej prežívajú veľké brazílske dobrodružstvo a dúfajú, že svetu ponúknu zajtra večer ďalšiu senzáciu. Postarať sa o ňu môžu vo štvrťfinálovej bitke s Holandskom.

„Samozrejme, každý predpokladá, že Holanďania zvíťazia. Sú veľkými favoritmi. Ale pozor, vo výhode sme my. Nebudeme pod tlakom a tak máme veľkú šancu na úspech. Kvalitu na to máme,“ tvrdí v rozhovore pre The Telegraph Paulo Wanchope, niekdajší útočník Manchestru Cty či West Hamu, ktorý v súčasnosti pôsobí ako asistent trénera pri kostarickej reprezentácii.

Stredoamerického outsidera prirovnávajú médiá k niektorým prekvapeniam z minulosti. Britskí novinári pripomínajú senzačnú cestu Kamerunu na svetovom šampionáte v roku 1990. Afričania vyhrali základnú skupinu, v ktorej im robila spoločnosť aj Argentína s legendárnym Diegom Maradonom. V osemfinále si poradili s Kolumbiou a na lopate mali vo štvrťfinále aj Anglicko. Padli až po predĺžení.

Po ďalší príklad, keď futbalový svet sledoval spanilú jazdu papierovo slabého tímu, zašli žurnalisti do roku 1966. Severná Kórea vtedy vyradila v skupine Talianov a vo štvrťfinále viedla nad Portugalskom 3:0. Potom však predviedol svoje kúzla Eusébio a štyrmi gólmi priviedol favorita k víťazstvu 5:3.

Kamerun i Kóreu môže zajtra prekonať Kostarika. „Všetko sú to nádherné príbehy, náš je však ešte krajší. Ak by sme postúpili do semifinále, bola by to zrejme najväčšia senzácia v histórii šampionátov,“ tvrdí Wanchope.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Výhodou Kostaričanov bude zrejme aj podpora publika. Držať palce im nebude len 4,8-miliónový národ v Karibiku, ale aj tribúny na štadióne v Salvadore. „Veríme, že za nami bude stáť celý svet,“ vraví Wanchope, ktorého zverenci zastavili v osemfinále nepríjemných Grékov. Najmä vďaka pevným nervom v jedenástkovom rozstrele.

Mimoriadna odhodlanosť bojovať do posledných sekúnd udržala na turnaji Holanďanov. V osemfinálovom zápase prehrávali s Mexikom dve minúty pred koncom 0:1, no vývoj napokon otočili vo svoj prospech. A teraz veria, že po druhý raz v rade nebudú chýbať v semifinále MS.

„Kostariku nemožno podceniť. Nie je náhoda, že z takej silnej skupiny postúpila z prvého miesta. Ak ju chceme zdolať, musíme byť opäť pripravení na sto percent,“ upozorňuje Arjen Robben, dosiaľ najlepší Holanďan na šampionáte.

Zaujímavosťou je, že pre oboch súperov to bude premiérový vzájomný zápas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2014 #holandská futbalová reprezentácia #futbalová reprezentácia Kostariky