Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák nečaká ľahších Španielov. Ich zlyhanie nie je naša výhoda, tvrdí

Tréner slovenských futbalových reprezentantov Ján Kozák pozorne sleduje brazílsky šampionát i jednotlivé zápasy a tímy.

02.07.2014 07:00
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák.
debata (1)

Medzi nimi bolo na prvom mieste Španielsko, ktoré bude najbližším súperom slovenského tímu v kvalifikácii ME 2016. Obhajcom titulu turnaj vôbec nevyšiel a vypadli už v skupine. „Pre nás to vôbec nič neznamená,“ tvrdí Kozák.

Šampionát sa pomaly blíži k svojmu vrcholu. V programe zostalo len osem zápasov. Ako hodnotíte jeho doterajší priebeh?
Predpokladal som, že v Brazílii bude veľkolepý šampionát, pretože ľudia tam futbal naozaj milujú. Všetky štadióny sú plné a atmosféra vynikajúca. Zrodilo sa veľa prekvapujúcich výsledkov, špička sa vyrovnáva, ani jedno mužstvo jednoznačne nedominuje a výkonnostné rozdiely nie sú priepastné. To všetko zvyšuje atraktivitu podujatia.

Aspoň jeden zápas sa predsa len trochu vymyká z tohto hodnotenia. Výhra Holanďanov nad Španielmi 5:1. Asi ste taký výsledok tiež nečakali…
Samozrejme, prekvapil ma, ale španielske mužstvo bolo už dlho pokope, vyhralo v posledných rokoch všetko, čo sa dalo a asi potrebovalo podobnú facku. Postrehol som už v prípravných zápasoch pred šampionátom, že hráči nenastupovali na ne s potrebnou vervou, koncentráciou. Prišla prvá vážna skúška na veľkom podujatí proti Holandsku a Španieli boli odrazu zaskočení. Súčinnosť formácií nebola taká ako v minulosti. Bolo zaujímavé sledovať, čo taký zápas, ako bol s Holandskom, urobí so skúsenými a dobrými futbalistami. Nezvládli ani druhé stretnutie. Nečakal som, že nepostúpia zo skupiny, ale pre futbal sú takéto prekvapujúce momenty dobré.

Aj pre slovenských reprezentantov, ktorí budú so Španielmi bojovať v najbližšej kvalifikácii?
Nie, pre nás to nič neznamená. Španieli majú široký káder kvalitných hráčov. Urobia si teraz dôkladnú analýzu, niektorí, čo už nespĺňali prísnejšie kritériá, odídu. Tím doplnia novými hráčmi, pre ktorých to bude nová výzva. Toto všetko nie je pre nás výhoda, ale taký je futbal, beriem to ako fakt.

Už myslíte na európsku kvalifikáciu, ktorá sa začne o dva mesiace a niekoľko dní?
Samozrejme, chystali sme sa na ňu prakticky celý tento rok. Teším sa a som presvedčený, že aj všetci naši hráči. Bude to zasa niečo nové. Aj teraz vidíme, že šampionát, či už svetový alebo európsky, je niečo výnimočné a radi by sme si na ňom zahrali, bol by to obrovský zážitok.

Ak by ste mali vybrať jeden zápas v Brazílii, ktorý vás najviac upútal?
Videl som viacero dobrých stretnutí, ale spomeniem aspoň osemfinálový súboj Brazília – Čile. To bol superzápas, spĺňal podľa mňa najprísnejšie kritériá. Mal všetko, napätie, penaltový rozstrel, ale aj kvalitu hry a jedinečnú atmosféru.

V turnaji sa objavili aj slovenskí súperi v kvalifikácii – Bosna a Hercegovina a Grécko. Ako hodnotíte ich vystúpenie na šampionáte?
Obaja vypadli nešťastne. Bosna dala regulárny gól Nigérii, ktorý jej rozhodca neuznal. V stretnutí so silnou Argentínou neustrážila Messiho. Ukázala však silu a kvalitu. Gréci v osemfinále dominovali a nakoniec vypadli s Kostarikou, boli jasne lepší. Nezlomili však súpera, ani keď bol oslabený o jedného hráča a na to potom v jedenástkovom rozstrele doplatili.

Je to akademická debata, ale ako by podľa vás obstáli Slováci v súčasnej svetovej konkurencii?
Na to sa ťažko odpovedá, ale ak berieme do úvahy výkony a výsledky našich kvalifikačných súperov, myslím si, že by sme neprepadli. Odohrali sme s Bosnou i Gréckom veľmi vyrovnané zápasy. Herne nám príliš neutiekli a na šampionáte sa presadili. V plnej sile a forme by sme sa ani my v turnaji určite nestratili.

Postrehli ste doteraz niečo nové v herných systémoch a taktike?
Ani nie. Všetky činnosti sa zdokonaľujú, futbal sa posúva do ešte väčšej rýchlosti, dynamiky. Je to o schopnosti presadiť sa na malom priestore, jeden na jedného. Je to o hráčoch a ich individuálnych kvalitách, ale mužstvá, ktoré sú dlhšie spolu majú výhodu, pôsobia kompaktnejšie. Tímy majú dokonale prepracovanú obrannú hru, bez nej sa nedá dosiahnuť dobrý výsledok.

V najbližších dňoch sa už bude rozhodovať o tom, kto bude bojovať o medaily. Koho favorizujete?
V závere rozhodne šírka a kvalita jednotlivých kádrov. V najsilnejšej štvorke by nemala po výhre nad Čile chýbať Brazília, hoci jej hráči sú pod veľkým tlakom. Cez Kolumbiu však prejdú. Aj Argentína sa dostane ďalej. A aj Holanďania, ktorí vyradia Kostariku, ale to bude asi ich strop. Nemyslím si, že sú momentálne takí silní, aby si zahrali aj vo finále. Zaujímavý bude štvrťfinálový súboj Nemecko – Francúzsko. Francúzi ma príjemne prekvapili, od prvého zápasu hrajú dobre, futbalovo boli vždy na úrovni, ale na rozdiel od minulosti hrajú teraz aj vysoko tímovo, kolektívne, idú všetci ako jeden muž za víťazstvom. Potešilo by ma, keby v semifinále boli dve európske mužstvá, tak sa mi to črtá. Šampionát zatiaľ nevyznel príliš v ich prospech. Najmä v základných skupinách.

Podľa vás majú zatiaľ prevahu Juhoameričania?
Dobre ich pripravujú najmä európske súťaže, vracajú sa domov ako vyzretejší, skúsenejší hráči. Čo ma však upútalo najviac, z futbalistov Južnej ale aj Strednej Ameriky srší väčšie vlastenectvo, vidieť to už pri hymnách. Zaujala ma ich túžba, oduševnenie, zápal. V ich prípade je prejav ešte emotívnejší ako u nás Európanov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Ján Kozák #MS 2014 vo futbale