Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Messi verzus Messi. Argentínskeho vyzve alpský

Považujú ho za najväčší talent v histórii švajčiarskeho futbalu. Pre jeho kľučky, rýchlosť, pohotové zakončenie, herný štýl, ale i drobnú postavu mu prischla veľavravná prezývka: Alpský Messi.

01.07.2014 12:00
Xherdan Shaqiri, Gökhan Inler Foto: ,
Xherdan Shaqiri oslavuje svoj gól so spoluhráčom Gökhanom Inlerom.
debata

Už dnes večer dostane možnosť porovnať sa s jedinečným originálom – v bitke o štvrťfinálovú miestenku na majstrovstvách sve­ta.

Aktérmi predposledného osemfinálového zápasu na brazílskom šampionáte budú Argentínčania a Švajčiari. Napriek tomu, že ide o meranie síl medzi piatym a šiestym celkom svetového rebríčka, favorit je jasný. Prehra Argentíny, jedného z najväčších ašpirantov na titul, by bola obrovským šokom.

Švajčiari však nie sú bez šancí. V tíme majú viacero skvelých futbalistov na čele so Xherdanom Shaqirim – krídelníkom Bayernu Mníchov. „Po celý čas ho musíme pozorne sledovať. Vieme, že hrá vo výbornej forme a môže nám narobiť veľké problémy,“ upozorňuje stredopoliar Javier Mascherano.

Rodák z Kosova, ktorý má albánskych rodičov, ukázal svetu svoje výnimočné schopnosti pred piatimi dňami. O víťazstve 3:0 nad Hondurasom rozhodol hetrikom. „Nikdy nehovorím o sebe, o svojich výkonoch. O úspechu či neúspechu rozhoduje zakaždým celý tím. Postupom zo základnej skupiny sme už splnili to, s čím sme do Brazílie prišli. Každé ďalšie víťazstvo bude bonusom,“ vraví 22-ročný talent pred súbojom s Argentínou.

V jeho schopnosti verí celá krajina. Švajčiarsky denník Blick vyšiel včera s veľavravným titulkom: „My máme svojho Messiho.“ Kvality svojho zverenca vyzdvihuje aj Pep Guardiola, tréner Bayernu. „Argentína sa musí mať na pozore. Ak podcení hráča s iniciálmi XS, nedopadne osemfinále pre ňu dobre,“ vystríha španielsky kouč.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Zatiaľ čo argentínska defenzíva sa pripravuje na kúsky Shaqiriho, švajčiarska má pred sebou taktiež mimoriadne náročnú úlohu: ustrážiť Lionela Messiho. Splniť ju zatiaľ nedokázal ani jeden z trojice Bosna a Hercegovina, Irán a Nigéria. Barcelonský klenot nasúkal súperom v skupine štyri góly. „Pripravujeme sa rovnako ako pred inými zápasmi. Sledovať videá s Messiho trikmi by bolo zbytočné. Aj tak by nás prekvapil čímsi novým,“ tvrdí brankár Diego Benaglio.

Len pre porovnanie: kým Messiho hodnotu odhadujú experti na 120 miliónov eur, Shaqiriho ocenili na 20. Veľký rozdiel medzi štvornásobným najlepším futbalistom planéty a Švajčiarom je aj v úspechoch. Zatiaľ čo Messi sa pýši 21 klubovými trofejami, Shaqiri ich získal o osem menej. Čo však oboch spája, je výška: rovných 169 centimetrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #argentínska futbalová reprezentácia #švajčiarska futbalová reprezentácia #Xherdan Shaqiri