Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzov preverí najlepší africký tím

Patria k stáliciam svetových šampionátov. Na žiadnom z nich nechýbali od roku 1998. Ich výkony sú však veľmi nevyrovnané. Finálové účasti striedajú so zlyhaniami v základnej skupine.

30.06.2014 14:00
Nigéria, futbalisti Foto: ,
Futbalisti Nigérie.
debata

V Brazílii majú francúzski futbalisti bližšie skôr k úspechu, než ku sklamaniu. Základnou skupinou prešli suverénne a v konkurencii Švajčiarska, Ekvádoru a Hondurasu obsadili prvé miesto.

Fanúšikov potešili kreativitou v útoku i pevnou obranou. Potvrdili tak úlohu, do ktorej ich pasovali viacerí experti už pred turnajom: jedného z favoritov na titul. Veľké očakávania Francúzov však môže už večer utlmiť Nigéria – osemfinálový súper zverencov Didiera Deschampsa.

„Sme nesmierne ostražití. Nigérijčania tvoria mimoriadne kompaktný tím. Vpredu sú veľmi rýchli, v obrane nesmierne tvrdo pracujú. Navyše, sú plní energie,“ upozorňuje stredopoliar Yohan Cabayé. „Bude to pre nás dosiaľ najnáročnejšia skúška na šampionáte,“ dopĺňa Deschamps.

Francúzi si napriek tomu neúspech nepripúšťajú. Napokon, ak by dodržali tradíciu z posledných štyroch šampionátov, mali by dokráčať až do finále. Na domácom turnaji v roku 1998 získali dosiaľ jediný titul majstra sveta, o štyri roky sa na japonských a juhokórejských trávnikoch lúčili už po bojoch v základných skupinách. V Nemecku 2006 podľahli po finálovej dráme Taliansku, v Južnej Afrike 2010 im vyraďovacia fáza opäť nebola dopriata. V Brazílii si tak chcú napraviť povesť.

Proti Francúzom však nastúpi najlepší africký tím súčasnosti – víťaz lanského Afrického pohára národov. Svoju povesť potvrdila Nigéria aj v základnej skupine, kde zdolala ambicióznu Bosnu a Hercegovinu, uhrala remízu s Iránom a potrápila jedného z najväčších favoritov turnaja z Argentíny. „Vieme, že sú veľmi nebezpeční. V tíme majú hneď niekoľko futbalistov z elitných európskych líg,“ vraví obranca Bacary Sagna.

Nigéria bude veľmi motivovaná. Na záverečnom turnaji MS chýbala od roku 1994 len raz. Do vyraďovacej fázy síce nazrela trikrát, osemfinále je však jej maximom, ktoré by v Brazílii rada posunula aspoň o krok ďalej.

„Víťaz berie všetko. Pokojne ním môžeme byť my. Musíme počas celého zápasu drieť a spoliehať sa na božiu priazeň,“ tvrdí krídelník Ahmed Musa.

Nigéria sa s Francúzskom stretla len raz a v priateľskom zápase v roku 2009 sa tešila z prekvapujúceho víťazstva 1:0.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nigéria #MS 2014 vo futbale