Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez Neymara by Brazília skončila možno v skupine, myslí si Tittel

Dušan Tittel, trojnásobný slovenský futbalista roka, pozorne sleduje šampionát. "Najviac ma doteraz zaujal súboj Holanďanov a Španielov," vraví bývalý československý a slovenský reprezentant.

30.06.2014 12:00
Dušan Tittel Foto:
Dušan Tittel.
debata (5)

Máte obľúbený tím, ktorý špeciálne sledujete?
Argentínu a Anglicko, to platí už od mojich detských rokov, držím im palce…

Angličania vám veľa radosti v Brazílii neurobili…
Žiaľ, neplatí to len o Brazílii, ale aj o viacerých predchádzajúcich turnajoch. Na druhej strane obdivujem, aký majú Angličania vzťah k futbalu, ako sa mu venujú, ako ho rozvíjajú.

V čom vidíte hlavný problém ich neúspešnej reprezentácie?
Potrebujú zmenu, musia urobiť rez v tíme. Súčasný mix mladých a starších hráčov im nevyšiel. Mali by dať väčší priestor mladým a nechať ich spolu dlhšie hrať.

Veľký rozdiel je medzi ligou, ktorá má vysokú úroveň a reprezentáciou…
Aj na majstrovstvách sveta hrá v rôznych reprezentáciách množstvo hráčov z anglickej súťaže. Na ostrovoch hrajú najlepší cudzinci, domáci nedostávajú potrebný priestor a nemôžu sa stať kľúčovými osobnosťami vo svojich tímoch. Až na výnimky.

Ktorý zápas považujete v doterajšom priebehu MS za najpríťažlivejší?
Zaujímavých i kvalitných bolo viac, ale spomeniem súboj Holanďanov a Španielov. Taký priebeh asi nik nečakal. Druhý polčas bol zo strany Holanďanov famózny, najlepší, aký som v Brazílii videl. Dať štyri góly v druhom polčase, takým spôsobom a takému mužstvu, bolo čosi výnimočné.

Prečo podľa vás nezvládli turnaj doteraz suverénni Španieli?
Očakával som, že to budú mať ťažké. Vyrovnávali sa s veľkým tlakom a únavou. Mali za sebou mimoriadne náročnú sezónu. Atletico a Real hrali posledný zápas 24. mája – finále Ligy majstrov, niekoľko dní predtým skončili ligovú súťaž. Platí to aj o Barcelone, ktorá skončila v pohári len krátko pred nimi. Španieli boli úspešní aj v Európskej lige. Myslím si, že ich reprezentácia nebola ideálne pripravená na šampionát. Využili to tímy z Južnej a Strednej Ameriky. Páčia sa mi v podstate všetky. Ukazujú zaujímavý, sebavedomý futbal.

Budú na týchto MS najúspešnejšie?
Niektoré narazili v osemfinále na seba a navzájom sa vyradia… Inak by mohla byť ich prevaha ešte jasnejšia. Brazília ako veľký favorit však zatiaľ nespĺňa moje predstavy o budúcom šampiónovi, nemá topformu. Čiastočne to chápem, aj veľa jej hráčov pôsobí v Európe a doma na nich vyvíjajú obrovský tlak. Kľúčovou postavou je Neymar, keby ho Brazílčania nemali, možno by nepostúpili ani zo skupiny. Vie prihrať na gól, streliť ho, zobrať na seba zodpovednosť, je kľúčový hráč. Takého Španieli nemali, aj preto cestovali domov.

Padá veľa gólov, čo je atraktívne pre divákov…
Najmä preto, lebo diktujú Juhoameričania, ktorí milujú ofenzívny, útočný futbal. Neviem si predstaviť, že by vyslovene bránili.

Trúfate si po skupinách tipovať, kto sa stane majstrom sveta?
Rozhodovať budú detaily, aj šťastie. Uvidíme, kto bude mužstvám chýbať kvôli kartám, alebo zraneniam, už sa začne prejavovať aj únava. Aj pre mňa je stále hlavným favoritom Brazília, hoci zatiaľ neoslnila, ale hrá doma. Želám jej, aby bola úspešná.

Čo vás najviac zaujalo v doterajšom priebehu?
Šampionátu predchádzala veľmi negatívna reklama, vyťahovali sa len samé problémy, aj preto som rád, že turnaj prebieha bez rušivých momentov v krásnej atmosfére.

Dnes oficiálne končíte vo funkcii prezidenta Únie ligových klubov. Nerozmysleli ste si to?
Dal som slovo a to platí. Neriešil som problém v afekte. Mal som svoje predstavy a keď som videl, že situácia sa vyvíja iným smerom a neviem to ovplyvniť, rozhodol som sa skončiť. Verím, že kluby teraz príjmu rozumné rozhodnutia v prospech slovenského futbalu. Uplynulý ročník bol po finančnej stránke najúspešnejší, máme nových partnerov pre prvú i druhú ligu, v takej ekonomickej kondícii nikdy neboli. Odovzdávam súťaže v dobrom stave, čo ma teší.

Viete, čo budete teraz robiť?
Najbližšie dva mesiace mám nabitý program. Začína sa môj prvý kemp mladých futbalistov v Dolnom Kubíne. Nechcel som mu len prepožičať meno, ale budem ho osobne viesť, žiť s chlapcami, bývať v jednom bungalove. Čaká nás pestrý program, dvakrát za deň tréningy, budeme chodiť na výlety do okolia, učiť sa po anglicky, sledovať zápasy na MS, debatovať o futbale. Prídu nás navštíviť aj bývalí reprezentanti napríklad Július Šimon, Laco Pecko, Robo Tomaschek, ospravedlnil sa iba Samo Slovák, ktorý prevzal Liberec a vedie už jeho letnú prípravu. Medzi účastníkmi kempu je však jeho syn Jurko.

Čo potom?
Čaká ma dovolenka s rodinou. A chcem sa pustiť do písania knihy. Mám bohatý materiál, ktorý som zbieral tridsať rokov. Vlastním tiež športovú agentúru, ktorej sa chcem venovať. Stále som delegátom UEFA a možno sa po čase vrátim aj do ligového futbalu. Bez futbalových aktivít určite nezostanem.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #Dušan Tittel