Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diár: Straty a postupy

Na hodnotenie je priskoro, ale jeden historický debakel je už známy. V Brazílii prepadla na celej čiare Ázia.

29.06.2014 16:22
Irán, Argentína Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Zo štyroch jej zástupcov nepostúpil do osemfinále ani jeden. Na posledných piatich turnajoch, čo hrá na šampionáte 32 tímov, mala v prvom vyraďovacom kole vždy po dva tímy.

Veľké straty počíta aj Európa. Do Brazílie vyslala trinásť mužstiev a po skupinách ich ostalo len šesť. Medzi vypadávajúcimi neboli nijaké béčka, ale ťažké európske kalibre ako Španielsko, Taliansko, Portugalsko, Anglicko…

Už pred štyrmi rokmi zažili Európania po prvej etape svoje Waterloo, tiež ich zostalo v osemfinále len šesť. V Nemecku 2006 si v ňom zahralo až desať výberov starého kontinentu.

Južná Amerika teraz stratila v skupinách len jeden tím zo šiestich a Stredná a Severná Amerika takisto len jeden – zo štyroch. V Brazílii zatiaľ funguje anglická zásada Môj dom, môj hrad. Čo bude ďalej?

Keď sa uskutočnil šampionát v Južnej Amerike, európske tímy prežívali peklo. Na juhoamerickej pôde nikdy nezískali titul. Platilo to čiastočne aj naopak, ale Brazília sa tešila z trofeje raz aj v Európe – priniesla si ju zo Švédska 1958.

Naposledy v Afrike zostali vo štvrťfinále už len tri európske tímy, ale ich finiš bol zdrvujúci. Obsadili prvé tri miesta…

Nemecko a Holandsko boli po skupinách v hre. Aj na tomto šampionáte sú to najväčšie túzy Európy. Ak vydržia aj teraz, môžu v pavúku naraziť na Brazíliu a Argentínu.

Taká bitka veľmocí by bola ozdobou turnaja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale