Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kostarickú rozprávku chce ukončiť premožiteľ Slovákov

V skupine smrti mali byť tímom, ktorý poslúži trojici majstrov sveta len na rozohratie. Outsider však postavil futbalové veľmoci do pozoru. Vyrovnal svoj historický úspech na svetových šampionátoch a siaha i po jeho vylepšení.

29.06.2014 14:00
Joel Campbell, Kostarika Foto: ,
Kostaričan Joel Campbell je na týchto MS jednoducho famózny.
debata

Uruguaj – 3:1. Taliansko – 1:0. Anglicko – 0:0. Výsledky kostarických futbalistov v základnej skupine zaujali celý svet. Predpovede expertov obrátili naruby, vďaka atraktívnemu hernému štýlu si získali sympatie fanúšikov. V osemfinále, v ktorom sa im do cesty postaví Grécko, však budú v novej pozícii. Z outsidera bude zrazu mierny favorit. Minimálne podľa stávkových kancelárií.

„Nemyslím si, že proti Grékom budeme v úlohe favorita. Všetkých sme síce predošlými výkonmi i výsledkami prekvapili, ale teraz sa začína nová časť turnaja. Musíme si udržať čistú myseľ,“ upozorňuje stredopoliar Yeltsin Tejeda.

Kostaričania nemajú vo svojom strede výraznejšiu hviezdu. Napokon, o štyri góly, ktoré strelili v skupinovej fáze, sa postarali štyria rôzni hráči. Najviac však zaujal Joel Campbell. Útočník londýnskeho Arsenalu, ktorý pôsobil v minulej sezóne na hosťovaní v Olympiakose Pireus. Popri ňom sa kolumbijský tréner José Luis Pinto spolieha na kapitána Bryana Ruiza či Marca Ureňu.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

„Verím, že všetky opory zaberú aj v osemfinále. Veľa práce však čaká aj na mňa a mojich kolegov. Priznám sa totiž, že s Grékmi sme pri vývoji v ich skupine nerátali,“ uviedol Pinto.

So svojimi zverencami môže dosiahnuť na najlepší výsledok v dejinách kostarického futbalu. Maximom Stredoameričanov je osemfinále z MS 1990. V Taliansku nestačili na Československo (1:4).

Ukončiť kostarickú rozprávku sa pokúsi kvalifikačný premožiteľ Slovákov, ktorý predviedol v úvodných dvoch dueloch skupiny slabé výkony. Proti Kolumbii (0:3) ani Japonsku (0:0) neskóroval a miestenku vo vyraďovacej fáze si zabezpečil až v poslednej chvíli. V zápase s Pobrežím Slonoviny (2:1) strelil v nadstavenom čase postupový gól z jedenástky Samaras. „Mnohí nás kritizovali za príliš defenzívnu hru. Všetkých však ubezpečujem, že v nej budeme pokračovať. Len tak môžeme uspieť,“ vraví tréner Fernando Santos.

Pre Grékov i Kostaričanov to bude premiérový vzájomný zápas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale