Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazílčania sa strachovali o postup, húževnaté Čile zdolali až v rozstrele

Futbalisti Brazílie postúpili na domácich majstrovstvách sveta šiestykrát v rade do štvrťfinále. Húževnatých Čiľanov zdolali až v penaltovom rozstrele 3:2, dramatický zápas v Belo Horizonte sa po riadnom hracom čase i predĺžení skončil nerozhodne 1:1.

28.06.2014 18:00 , aktualizované: 22:34
Brazília, radosť Foto: ,
Je rozhodnuté! Brazílčania sa tešia z výhry v penaltovom rozstrele a postupu do štvrťfinále.
debata (3)

Skóre duelu otvoril v 18. min domáci stopér David Luiz, ktorý po rohovom kope Neymara tiesnený čilským obrancom Gonzalom Jarom usmernil loptu za chrbát brankára Claudia Brava.

Hráči „La Roja“ odpovedali v 32. min. Brazílčania stratili loptu pri postrannej čiare v blízkosti svojej bránky, Vargas našiel v šestnástke Alexisa Sáncheza a útočník FC Barcelona pohotovou prízemnou strelou prekonal Júlia Césara. V druhom polčase i v predĺžení gól nepadol, v rozstrele ukázali pevnejšie nervy Brazílčania, ktorí sa vo štvrťfinále stretnú s úspešnejším z ďalšieho sobotňajšieho zápasu Kolumbia – Uruguaj.

Osemfinále:
Brazília – Čile 1:1 po predĺžení (1:1, 1:1), na strely zo značky pokutového kopu 3:2 – Brazília postúpila do štvrťfinále
Góly: 18. David Luiz – 32. A. Sánchez, ŽK: 55. Hulk, 60. Luiz Gustavo, 93. Jo, 105.+ D. Alves – 17. Mena, 40. F. Silva, 102. Pinilla, rozhodovali: Webb – Mullarkey, Cann (všetci Angl.), 57 714 divákov
Jedenástkový rozstrel: David Luiz (Braz.) – 1:0, Pinilla (Čile) – nepremenil, Willian – nepremenil, A. Sánchez – nepremenil, Marcelo – 2:0, Aránguiz – 2:1, Hulk – nepremenil, M. Díaz – 2:2, Neymar – 3:2, Jara – nepremenil
Brazília: Júlio César – D. Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Fernandinho (72. Ramires), Luiz Gustavo – Hulk, Oscar (106. Willian), Neymar – Fred (64. Jo)
Čile: C. Bravo – Isla, F. Silva, Medel (108. J. Rojas), Jara, Mena – Aránguiz, Vidal (87. Pinilla), M. Díaz – A. Sánchez, E. Vargas (57. F. Gutiérrez)

Penaltový rozstrel

Prvými streleckými pokusmi v zápase sa v 6. min prezentovali dvaja Marcelovia. Brazílsky ľavý obranca ani čilský stredopoliar Díaz však netrafili priestor bránky. Domáca Brazília sa dočkala gólu v 18. min, keď po rohovom kope Neymara stopér David Luiz tiesnený Čiľanom Gonzalom Jarom usmernil loptu za chrbát brankára Claudia Brava. V 26. min Neymar po rýchlom brejku zakončoval ľavačkou nepresne.

Šok pre najväčšiu juhoamerickú krajinu priniesla 32. min. Brazílčania stratili loptu pri postrannej čiare v blízkosti svojej bránky, Vargas našiel v šestnástke Alexisa Sáncheza a útočník FC Barcelona pohotovou prízemnou strelou prekonal Júlia Césara. Odpovedať mohol o štyri minúty na opačnej strane aktívny Neymar, ale jeho hlavičke zabránil v ceste do siete Francisco Silva. V 42. min predviedol peknú strelu z diaľky brazílsky pravý bek Dani Alves, na opačnej strane zaváhal v stopercentnej šanci sám pred Júliom Césarom Aránguiz.

zväčšiť Brazílčania otvárajú skóre. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Gól, Brazília Brazílčania otvárajú skóre.

Druhý polčas otvorila v 49. min ďalekonosná strela Fernandinha. V 55. min neplatil gól Hulka pre hranie rukou pri spracovaní lopty. Čiľania, ktorí mali v druhom polčase viac z hry, vyšachovali v 64. min obranu Brazílie a Júlio César bravúrne zachránil pri strele Aránguiza. O desať minút neskôr nevyužil čistú šancu striedajúci Jo, ktorý z „päťky“ netrafil bránku. Brazílčania s blížiacim sa koncom riadneho hracieho času prepli na vyššie obrátky. V 81. min si Claudio Bravo poradil s hlavičkou Neymara a o dve minúty neskôr vyrazil aj gólovú strelu Hulka. Ani jednému z mužstiev sa už v závere nepodarilo strhnúť víťazstvo na svoju stranu a na rad prišlo predĺženie.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Následná tridsaťminútovka priniesla opatrnú hru z oboch strán. V posledných sekundách predĺženia Brazílčania prežili „klinickú smrť“, keď Pinilla strelou z hranice šestnástky opečiatkoval brvno bránky „kanárikov“.

„Tento moment bol pre nás ťažkou ranou, pretože sme boli veľmi blízko k postupu. Keby to šlo o pár centimetrov nižšie, bol by to historický okamih pre našu krajinu. Rozhodne sa ale nemáme za čo hanbiť. Avšak morálne víťazstvo sa nepočíta,“ vyhlásil tréner Čile Jorge Sampaoli.

V jedenástkovej lotérii boli napokon šťastnejší domáci Brazílčania, ktorí uspeli v pomere 3:2. „Kanárici“ nedopustili, aby po 24 rokoch skončili účinkovanie na majstrovstvách sveta pred štvrťfinále.

„Tlak domáceho prostredia je na nás naozaj veľký, ale ustáli sme ho a zahrali veľmi dobre,“ radoval sa hrdina César, ktorý získal cenu pre najlepšieho hráča zápasu. „Len Boh a moja rodina vedia, čo som v posledných štyroch rokoch pretrpel a teraz už nám chýbajú len tri kroky, aby sme naplnili môj veľký sen a sen všetkých Brazílčanov.“

zväčšiť Brazílsky brankár Julio Cesar si poradil aj s... Foto: Reuters
Julio Cesar, Mauricio Pinilla Brazílsky brankár Julio Cesar si poradil aj s penaltou Čiľana Mauricia Pinillu.

„Môžeme byť hrdí a turnaj opúšťať so zdvihnutými hlavami. Hrali sme tu proti najväčším favoritom Španielsku, Holandsku a Brazílii a ani v jednom zápase sme neprepadli. Samozrejme sme ale veľmi smutní, pretože sme boli naozaj blízko postupu,“ vyhlásil brankár Čile Claudio Bravo.

Osemfinále Brazília - Čile Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Brazílie a Čile pred zápasom.

Ďalšie pozápasové reakcie:

Luiz Felipe Scolari (tréner Brazílie): „Podľa očakávania to bolo veľmi ťažké a vyrovnané stretnutie. Čile hrá veľmi dobre a organizovane. Boli na nás dobre pripravení. Ale nakoniec sa nám podarilo postúpiť. Hráči zajtra dostanú voľno a môžu odísť domov za svojimi rodinami. Potom sa začneme pripravovať na štvrťfinále, v ktorom budeme hrať ešte lepšie. “

Hulk (útočník Brazílie): "Keď som nedal penaltu, spoluhráči ma podporili. A vďaka Juliovi sme postúpili. Predviedol skvelé zákroky. Boh chcel, aby sme postúpili. Bolo to vydreté, ale podarilo sa, to je hlavné. Drel sme, aj keď sme všetci mali kŕče.

Luiz Gustavo (stredopoliar Brazílie): „Je to výnimočný deň. Postúpiť do štvrťfinále je sen. Ja si v ňom síce kvôli kartám nezahrám, ale verím, že ešte budem mať možnosť sa na ihrisko pozrieť v ďalšej fáze turnaja.“

Arturo Vidal (stredopoliar Čile): „Pre nás je veľmi ťažké takto prehrať, je to kruté vyradenie. Po takomto výkone sme si zaslúžili postúpiť. Je hrozné byť tak blízko k vysnívanému postupu a nedosiahnuť naň. Ale oba tímy predviedli skvelý výkon a dali do toho všetko. Bol to fantastický zápas. “

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #brazílska futbalová reprezentácia #čílska futbalová reprezentácia