Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazílsky tím je futbalový Hollywood

Bol jedným z tých, čo chodili pred začiatkom šampionátu protestovať do ulíc. Brazílčan Carlos Henrique da Silva je profesor na strednej škole a učí európske dejiny.

25.06.2014 12:26
Carlos Henrique da Silva Foto: ,
Brazílčan Carlos Henrique da Silva so svojou manželkou Mariou. Do ulíc už protestovať nechodia.
debata

„Teraz by som nešiel. Záleží mi na úspechu šampionátu a držím palce nášmu národnému tímu,“ vraví 45-ročný chlapík, ktorý žil 35 rokov vo favele. Odhaľuje zákulisie života v týchto najchudobnejších častiach Ria de Janeiro, kam sa máloktorí cudzinci odvážia.

O favelách sa rozprávajú hrôzostrašné príbehy. Myslíte, že by sa mohol turista do nejakej vybrať?
Mohol, ale samému by som mu to neodporúčal. Zablúdil by. Lepšie, ak by ho sprevádzal niekto, kto tam žije. Nič by mu neurobili. Možno by mu čosi vzali, maximálne by prišiel o peňaženku, nič viac. Pravda, pokiaľ by sa nesprával vyzývavo, povýšenecky, neprovokoval by.

Prečo teda majú favely takú zlú povesť?
Takú predstavu rozširuje oficiálna propaganda. Hlavným cieľom je odradiť cudzincov, aby do faviel nechodili a nevideli ani biedu, ktorá tam vládne.

Vy ste stredoškolský profesor a vyrastali ste v nej, žili tam dlho aj so svojou rodinou…
Bieda má tiež svoje stupne. Vo favelách žijú ľudia, ktorí nemajú televízor, chodia sa pozerať naň k susedom. Sú však aj takí, čo ich majú dva i tri a nie sú na tom zle. Ja som žil vo favele 35 rokov, našli sme si teraz lepšie podmienky, ale to nemyslím len na úroveň bývania, ide o celkovú kvalitu života.

Koľko faviel je v Riu de Janeiro a aké sú veľké?
Je ich asi sto a ich veľkosť je rôzna. Ja som býval vo favele Morro de Aleman, kde žije vyše 120-tisíc ľudí.

Majú zamestnanie?
Takmer všetci pracujú, majú rôzne profesie. Vlastnia aj autá, mnohí aj internet, žijú, ako každý iný, hoci väčšina chudobnejšie. Sú tam, lebo si nájdu lacnejšie bývanie a mnohým to vyhovuje aj preto, lebo majú bližšie do práce. Cestovanie za ňou je v obrovskom Riu veľmi problémové.

V čom najmä sú favely nebezpečné?
Naoko sa to zlepšilo, ale najväčšou hrozbou sú drogy. Každá favela má svoje podsvetie, funguje tam mafia. Keď som ja vyrastal, ešte tam drogy neboli. Teraz v nich droguje bezmála 15 percent populácie.

Aj vy ste sa osobne stretli s drogami, ponúkal vám ich niekto?
Nie, mňa tento problém obišiel. Vyhľadávajú si problémových ľudí, tých, čo pijú a podobne. Vycítia, kde to môže zabrať.

Ako to vyzerá vo favele v čase šampionátu? Je tam veľa barov a reštaurácií ako inde v meste a stretávajú sa tam ľudia, aby sledovali zápasy?
Presne tak to funguje. Život tam naplno pulzuje. Keď sa hrá futbal, všetci ho sledujú.

Napriek tomu, že majú množstvo existenčných problémov?
Práve preto. Je to jedna z mála vecí, ktorá všetkých zaujíma. Futbal je pre nich únik od reality.

Vy ste chodili pred MS demonštrovať…
Nebolo to proti futbalu a ani proti tomuto podujatiu. Len sme neboli spokojní, aké veľké prostriedky sa do neho vrazili, ako sa všetko predražilo. A napríklad školstvo a zdravotníctvo majú obrovské finančné problémy. Sú niektoré veci, ktoré sa nám nepáčia.

Ktoré napríklad?
Šampionát organizuje FIFA. Štadióny sa vybudovali podľa jednotných kritérií, ktoré platia všade. Znížili sa kapacity našich najväčších štadiónov, Maracana už vyzerá inak a nemá ani sto tisíc miest. To je predstava a štandard iných krajín. Nie Brazílčanov. My nie sme Európania a na týchto štadiónoch sa necítime dobre. Turnaj sa organizuje u nás, ale my sme boli z tohto procesu úplne vytlačení. Prinútili nás pozerať len prenosy v televízii.

Mali ste alebo máte nejakú vstupenku?
Nemám, pre mňa je to veľa, nieto ešte pre ľudí z favely. Vstupenka stojí 400 realov (vyše 130 eur). Kto si ju môže kúpiť, keď minimálny mesačný plat je 600 realov? To dajú len najväčší fanatici. Nájdu sa, samozrejme, aj takí. Aj vo favele. To sú ľudia, ktorí sú ochotní šetriť celý rok, odriekať si iné veci, aby si kúpili vstupenku. To je pre každého prestížna záležitosť, medzi miestnou pospolitosťou je kráľom, ak videl nejaký zápas na vlastné oči.

Nie je problém, že sa hrá až v dvanástich mestách na obrovskom území?
Bolo dôležité, aby niektorá časť Brazílie nemala pocit, že ju odstrčili. Potrebovali sme dostať turnaj aj do vnútrozemia, aby tam nemali dôvod reptať.

Hrali ste aj vy futbal?
Až do devätnástich rokov, kým som nezistil, že na to nemám…

Každý Brazílčan vie hrať futbal…
To nie je pravda. Všetky deti ho hrajú, ale až neskôr sa ukáže, čo je v nich.

Vo všeobecnosti sa považuje za najlepšieho futbalistu sveta Pelé. Aj pre vás je jednotka?
Bol to vynikajúci futbalista, ale postupne sa ako človek vzdialil od ľudí, od bežného Brazílčana, akým bol aj on sám. Prispôsobil sa veľkému biznisu.

Kto bol pre vás najlepší?
Pre mňa je symbolom veľkého hráča Garrincha.

Ako hodnotíte súčasný brazílsky tím?
Podľa mňa mu chýba viac skromnosti a pokory. Futbal bol kedysi ľudovou zábavou, teraz je vyslovene komerčnou záležitosťou. Hráči zarábajú astronomické sumy, čo je v rozpore s brazílskou realitou. Máme samé hviezdy, náš tím, to je futbalový Hollywood. Mne to prekáža, ale Brazílii držím palce, rovnako ako aj iní obyčajní ľudia.

Ako skončí v turnaji?
Tip odo mňa nebudete počuť. Ale veríme, že brazílsky futbal a jeho reprezentačný tím má budúcnosť.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #brazílska futbalová reprezentácia