Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitka veľmocí. Jedna z nich predčasne padne

Spolu majú šesť titulov majstrov sveta, takmer tretinu všetkých, ktoré sa doteraz rozdeľovali. Taliansko a Uruguaj sú veľmoci svetového futbalu. Jedna z nich zamáva turnaju na rozlúčku.

24.06.2014 11:00
Luis Suárez Foto: ,
Luis Suárez na tréningu pred zápasom proti Taliansku.
debata

Štvornásobným svetovým šampiónom Talianom stačí v zápase v Natale na postup aj remíza. Ich tréner Cesare Prandelli však odmieta, že jeho mužstvo bude na ňu hrať. „To jednoducho nejde. Remíza nám stačí, ale my chceme víťazstvo,“ tvrdí.

„Máme nielen hernú, ale aj mentálnu silu, aby sme postúpili. Ukázali sme to v predchádzajúcom stretnutí s Anglickom,“ kontruje uruguajský kouč Oscar Tabárez pred priamym súbojom o postup. Uruguajčania môžu považovať za výhodu fakt, že až deviati hráči ich súčasného kádra pôsobia v talianskej lige.

„Poznáme dobre súpera, to je pravda. Ale myslím si, že to platí aj opačne – aj Taliani vedia o nás všetko,“ pokračuje Tabárez. Jeho tím nastúpi na 50. zápas na svetovom šampionáte, jubileum chce osláviť výhrou a postupom.

V generálke na tento turnaj to bol mimoriadne vyrovnaný zápas. Na Pohári konfederácií pred rokom sa stretli v stretnutí o tretie miesto a úspešnejší boli Taliani, ale až z penaltového rozstrelu. Stretnutie sa skončilo nerozhodne 2:2. Mimochodom, vtedy sa vyznamenal taliansky brankár Gianluigi Buffon, ktorý zneškodnil až tri jedenástky súpera.

„Je to zápas o všetko, akoby sme hrali finále. Verím, že zahráme lepšie ako proti Kostarike,“ dodal Prandelli.

Taliani sa už tradične trápia v základnej skupine finálového turnaja. Na tomto štvrtý raz po sebe, od MS 2002 nezvládli druhý zápas (prehra alebo remíza). Potom všetko zachraňujú vo finiši a zväčša sa im to darí. Len pred štyrmi rokmi ich nečakane vyradili slovenskí futbalisti, keď ich zdolali 3:2.

Uruguaj musí bezpodmienečne vyhrať, to znamená, že potrebuje streliť minimálne gól, podľa možností aj viac. Bude sa spoliehať na útočnú silu dvoch svojich hviezd Suaréza a Cavaniho. Obaja sú, či boli spoluhráčmi najlepších slovenských futbalistov. Suaréz pôsobí v Liverpoole spolu so Škrtelom a Cavani je síce už hráčom Parížu St. Germain, lenže niekoľko rokov obliekal dres SSC Neapol, v ktorom hráva Hamšík.

Taliani i Uruguajčania patria stále do svetovej špičky (Juhoameričania hrali pred štyrmi rokmi o bronz), no najväčšie úspechy žali ešte v čase, keď sa začala písať tradícia majstrovstiev sveta. Rozdelili si tituly na prvých štyroch. Taliani si však na svoj posledný titul pamätajú veľmi dobre, nebolo to tak dávno – vybojovali ho v Nemecku 2006.

Senzáciou turnaja sa stala Kostarika, ktorá v spoločnosti troch šampiónov v D-skupine má jediná už postup vo vrecku. Dvoch majstrov sveta zdolala a v utorok sa pokúsi v Belo Horizonte do tretice pokoriť aj Anglicko. Európsky tím už nemá nijakú šancu na postup, ale ešte nikdy sa mu nestalo, aby odišiel z turnaja s troma prehrami. Toto hroziace fiasko by Angličania radi odvrátili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Uruguaj #MS 2014 vo futbale