Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boateng vs. Boateng. Brazília vzhliadne bratský súboj

Obaja sa narodili v Berlíne, majú rovnakého otca. Reprezentujú však rôzne krajiny. Jeden si na seba oblieka nemecký, druhý zas ghanský dres.

21.06.2014 13:00
Jerome Boateng Foto: ,
Jerome Boateng.
debata

A v sobotu večer si na majstrovstvách sveta zmerajú sily v bratskom súboji. Jerome a Kevin-Prince Boatengovci.

Pre obrancu Bayernu Mníchov a stredopoliara Schalke 04 to nebude prvý vzájomný súboj na medzinárodnej úrovni. Nemci sa stretli s Ghanou aj na svetovom šampionáte pred štyrmi rokmi v Južnej Afrike. A Boatengovci nechýbali v základných zostavách svojich tímov. Po záverečnom hvizde sa tešili obaja – napriek tomu, že Nemci vďaka gólu Özila vyhrali 1:0, miestenku v osemfinále si spolu s nimi zaistil aj africký zástupca, ktorý napokon dokráčal do štvrťfinále a nebol ďaleko ani od historického semifinále.

Na brazílskych trávnikoch sa však Ghane vzdialil postup do vyraďovacej fázy už po prvom zápase. Američanom podľahla 1:2 a tak dnes potrebuje nutne bodovať. „Bude to zápas na ostrie noža. Ten, kto preukáže väčšie srdce, túžbu a bojovnosť, zvíťazí. A my sa budeme biť až do posledného dychu,“ prisľúbil Kevin-Prince v rozhovore pre magazín Sport Bild. Zároveň priznal, že súboj s bratom bude pre neho opäť výnimočný.

Napriek tomu, že každý z bratov má inú matku, udržiavajú medzi sebou dobré vzťahy. Často si posielajú esemesky, pravidelne spolu telefonujú. „Teraz sme však na čas prerušili styky. Obaja sa sústredíme len na seba a svoj výkon. Nechceme, aby nás čokoľvek rozrušilo,“ tvrdí Jerome, ktorý je o necelé dva roky mladší.

Obaja hráči sú odchovancami Herthy Berlín. Obaja si prešli viacerými mládežníckymi výbermi Nemecka. Zatiaľ čo Jerome háji farby trojnásobných majstrov sveta aj v seniorskej kategórii, Kevin-Prince sa pred štyrmi rokmi rozhodol, že bude reprezentovať krajinu, z ktorej pochádza jeho otec.

Bratské duo je rozdielne už na prvý pohľad. Podobní si nie sú Jerome a Kevin-Prince ani futbalovými schopnosťami. Kým nemecký reprezentant je špecialistom na plnenie si defenzívnych povinností, ghanský sa vyžíva v kľučkách, technických finesách či odvážnych streleckých pokusoch. Góly oslavuje väčšinou saltom. „Je ako víno – čím starší, tým lepší. Ale aj drahší,“ vyhlásil na jeho adresu taliansky biznismen Enrico Preziosi.

Mimochodom, hodnotu stredopoliara Schalke odhadol špecializovaný portál www.transfermarkt.de na 15 miliónov eur. Jeho brata ocenili experti na 28 miliónov.

Predpokladané zostavy:
Nemecko: Neuer – J. Boateng, Höwedes, Mertesacker, Hummels – Lahm, Khedira, Kroos, Özil, Götze – Müller.
Ghana: Kwarasey – Opare, Asamoah, Boye, Mensah – Muntari, K. P. Boateng, Rabiu, J. Ayew, A. Ayew – Gyan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #MS vo futbale 2014 #Ghana #Boateng