Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi spomínali na Ďuricu a pozývajú na ich šampionát

Zachytiť ruštinu v týchto dňoch v uličkách Ria de Janeiro či na jeho plážach nie je príliš veľký problém. Dokonca aj v Leblone, čo je jedna z najlepších štvrtí v meste, vidieť na apartmánoch vyvesené ruské zástavy.

21.06.2014 09:00
debata
Fanúšikovia Ruska. Foto: SITA/AP, Thanassis Stavrakis
MS 2014, futbal, Brazília, ruskí fanúšikovia Fanúšikovia Ruska.

Ruskí fanúšikovia sa presúvajú do Ria, kde v nedeľu nastúpi ich mužstvo proti Belgicku.

Skupinka asi desiatich ruských priaznivcov, v ktorej boli aj dve ženy, sa vybrala na prechádzku popri pláži. „Zatiaľ sa len zoznamujeme s mestom, prileteli sme včera a bola to poriadne únavná cesta. Ešte ju stále trochu cítime, pricestovali sme až z Ďalekého východu,“ vraví hovorca skupiny, muž v strednom veku, ktorý sa volá Alexandr. „Som jednoducho Saša,“ podáva ruku.

Bolelščiki sledovali prvý zápas svojej reprezentácie v televízii, remizovala v Cuiabe s Kórejskou republikou 1:1. ôŠkoda toho stretnutia a veľkej chyby brankára Akinfejeva. Ešte šťastie, že sme rýchlo vyrovnali. Mohli sme však v tomto zápase pokojne aj vyhrať a teraz by sa nám lepšie dýchalo," reagujú Rusi.

Na zápas na Maracane sa tešia. Nevedia odhadnúť, koľko sa ich zíde v maracanskom kotli. „Už sme narazili na nejakých našich rodákov, ale prehľad nemáme. Dúfame, že nás bude čo najviac a naše mužstvo to aj pozitívne pocíti,“ chystajú si už hlasivky na nedeľu.

Veria, že ich reprezentanti tentoraz zaberú naplno, potrebujú to, ak chcú ísť v turnaji ďalej. „Teraz to však bude ešte ťažšie ako v úvodnom stretnutí. Belgicko je veľmi silný súper, páčia sa nám viacerí hráči, napríklad Mertens či Hazard. Ale aj oni sa v prvom stretnutí trochu trápili. Dúfame, že proti nám nechytia lepší deň. Nám sa na majstrovstvách sveta príliš nedarí, ale mohli by sme to zlomiť teraz v Brazílii. Po nedeli skôr uvidíme, na čo naši budú mať.“

Na otázku, či poznajú slovenských futbalistov, aspoň tých, čo hrajú v ich najvyššej súťaži, sa chytajú najskôr najmä na Ďuricu, ktorý pôsobí v Lokomotive Moskva. „Je to dobrý obranca, poznáme ho,“ vraví jeden zo skupiny. Po chvíľke uvažovania si spomenú aj na Škrtela, ktorý obliekal dres Zenitu Petrohrad, ale už v ruskej lige dlhšie nepôsobí. A nezabudli ani na to, že Rusko sa pred odchodom na šampionát stretlo práve so Slovenskom v prípravnom stretnutí (1:0) v Petrohrade.

O štyri roky sa futbalový svet stretne na majstrovstvách sveta v Rusku. Jeho fanúšikovia sa cítia už ako predvoj blížiaceho sa turnaja. ,„Všetkých k nám pozývame, veríme, že to bude dobrý turnaj a že ho aj organizačne zvládneme, tak ako bude treba,“ rozlúčili sa ruskí fanúšikovia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2014 #fanúšikovia Ruska