Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bloemfonteinské slnko žiarilo pre Paraguaj. Slováci zostali v tme

Bloemfontein, krásne slnečné počasie, dva tímy odhodlané vydať zo seba maximum. Na slovenských futbalistov čakal historicky druhý zápas na majstrovstvách sveta.

21.06.2010 00:01
Ján Mucha Foto:
Ján Mucha bol na strelu Cristiana Riverosa prikrátky.
debata (1)

Od samého rána sa na šieste najväčšie mesto v Juhoafrickej republike usmievalo slniečko. Aj vďaka nemu boli slovenskí fanúšikovia pred zápasom s Paraguajom optimisticky naladení.

Jeden si dal obrovské „číro“ á la Marek Hamšík, ďalší vyrážal do boja pomaľovaný ako pravý indiánsky bojovník, iní sa zasa povzbudili rýdzo slovenskou zbraňou – slivovicou.

Zrekonštruovaný štadión pre 48 000 divákov sa zapĺňal pomaličky, ani druhý zápas Slovenska na šampionáte tak nebol vypredaný. Hučiace vuvuzely vôbec nedávali fanúšikom prejaviť sa, a tak len raz bolo na pár sekúnd počuť z hľadiska pokrik: „My chceme gól“.

Deväťdesiat percent priamych divákov stretnutia tvorili domáci Afričania, ktorí sa starali o atmosféru. Tanec, hučanie do vuvuzel a mexické vlny, tak žili tribúny v Bloemfonteine. O pár sekúnd po prvej mexickej vlne prišla na rad ďalšia vlna radosti – po gólovej strele Enriqueho Veru sa na trávniku začal oslavný tanec paraguajského tímu.

Tréner Vladimír Weiss vedel, že jeho tím s týmto výkonom na svojho súpera nemá, a tak sa už počas prvého polčasu rozcvičovala celá lavička. „Som nepríjemne prekvapený z Marka Hamšíka. Taký dobrý hráč, no nie je ho vidno. Keby by som nevedel aké má číslo a nepoznal jeho vizáž, nemal by som potuchy o tom, že hrá,“ pristavil sa s hodnotením prvého dejstva pri slovenských žurnalistoch Mark Keston, juhoafrický novinár.

Úvod druhého polčasu sa síce niesol v menšom nápore slovenského mužstva, ale gólman Justo Villar si aj tak mohol pokojne zobrať do svojej svätyne ihlu a niť a z ničnerobenia by pre weissovcov stihol uštrikovať malý darček.

S postupom času sa takmer celá plocha ihriska ponorila do tieňa z hlavnej tribúny, no výkon paraguajských hráčov, bohužiaľ, v tieni neostal. Dotieraví hráči pichali Slovákov ako bodavý hmyz a v 86. minúte zásluhou Cristiana Riverosa zasadili nováčikovi MS smrteľnú ranu.

Slovenskí fanúšikovia len neveriacky ostali sedieť na svojich miestach, ich náprotivkovia z Paraguaja začali oslavný karneval. Zúfalosť weissovcov naplno dokumentovala aj skutočnosť, že prvú priamu strelu na súperovu bránu vyslal Róbert Vittek až v 92. minúte.

I po zápase v Bloemfonteine slnko naďalej príjemne hrialo, no na slovenských futbalistov akoby zabudlo. Weissovcov zahalila pomyselná tma z neúspešného zápasu.

1 debata chyba