Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dáni majú prvé body i postup, Rusi po príučke končia. Česi s istotou osemfinále

Dánski futbalisti postúpili do osemfinále majstrovstiev Európy.

21.06.2021 22:58 , aktualizované: 22.06.2021 00:16
Rusko, Dánsko Foto: ,
Dán Yussuf Poulsen strieľa gól Rusom.
debata (4)

Dánski futbalisti postúpili do osemfinále majstrovstiev Európy. V pondelkovom záverečnom vystúpení v B-skupine zdolali v Kodani Rusov 4:1, a keďže Fíni prehrali s Belgičanmi 0:2, Dáni obsadili v tabuľke druhé miesto.

B-skupina – 3. kolo:

Kodaň
Rusko – Dánsko 1:4 (0:1)
Góly: 70. Dziuba (z 11 m) – 38. Damsgaard, 59. Poulsen, 79. Christensen, 82. Maehle. Rozhodovali: Turpin – Danos, Gringore (všetci Fr.), ŽK: Kudriašov, Divejev – Delaney
Rusko: Safonov – Divejev, Džikija, Kudriašov (67. Karavajev) – Mario Fernandes, Ozdojev (62. Žemaletdinov), Zobnin, Kuziajev (67. Muchin) – Mirančuk (62. Sobolev), Dziuba, Golovin
Dánsko: Schmeichel – Christensen, Kjaer, Vestergaard -Wass (61. Stryger Larsen), Höjbjerg, Delaney (86. Jensen), Maehle – Braithwaite (85. Cornelius), Poulsen (61. Dolberg), Damsgaard (72. Nörgaard)

Úvod zápasu veľa vzruchu nepriniesol, prevahu mali skôr Dáni, no nedokázali si vytvoriť priestor na zakončenie. Rusi vyčkávali na protiútoky a skúšali to nakopávanými loptami na Dziubu.

Po jednej z kontier sa dostal do šestnástky Golovin, dokázal sa uvoľniť, ale trafil stred brány, kde bol pozorný Schmeichel.

Rusi postupne vyrovnali hru, ale bez vážnejšieho ohrozenia domácej bránky. A Dáni to využili. V 29. minúte ešte Höjbjerg tesne minul, ale o deväť minút neskôr sa už diváci v Kodani tešili. Damsgaard dostal loptu tesne za hranicou šestnástky a technicky trafil ideálne, Safonov ani nestihol reagovať – 1:0.

Mikkel Damsgaard Čítajte viac Pre Dánsko, pre Eriksena! Supertalent zmenil plány skautovi

Rusi začali druhý polčas aktívne, ale Dáni ich tlak ustáli a v ofenzíve boli nebezpečnejší. Ich snahu korunoval v 59. minúte, keď Rusi hrubo chybovali v rozohrávke, Kuziajev sa snažil prihrať Safonovovi, ale lopta sa dostala k Poulsenovi a ten bez problémov zvýšil na 2:0.

Druhý zásah Dánov nakopol, hostia si nevedeli poradiť s vysokým napádaním súpera. Hoci pôsobili miestami až bezradne, predsa sa im podarilo zdramatizovať záver, keď Vestergaard fauloval v šestnástke Soboleva a Dziuba premenil jedenástku.

Napätie však vydržalo iba necelých desať minút, po rohovom kope Safonov predviedol sériu výborných zákrokov, ale na Christensenov projektil spoza šestnástky už nemal nárok – 3:1.

odkaz
euro 2020, odkaz

Neprešli ani tri minúty a Rusi dostali knokaut, keď z protiútoku skóroval Maehle a definitívne rozhodol o triumfe Dánov.

Joakim Maehle, strelec štvrtého dánskeho gólu: „Nikdy som vo svojom živote nezažil niečo podobné. Atmosféra v kodaňskom Parkene je v každom zápase lepšia a lepšia. Najdôležitejšie je, že celé Dánsko je teraz jednotné. Musíme si užiť tieto krásne chvíle, som hrdý na celý tím.“

Arťom Dzjuba, ruský útočník: “Zlomil nás prvý gól,. ktorý prišiel sčista-jasna. Nedokázali sme premieňať gólové šance a to sa na vrcholných podujatiach vždy vypomstí."

(Zdroje: AFP, uefa.com)//

Belgičania v skupine nestratili ani bod

Belgičania s plným počtom 9 bodov skončili v tabuľke na 1. mieste. Fíni obsadili s tromi bodmi 3. miesto a musia čakať na vývoj v ďalších skupinách.

O triumfe rozhodli zverenci Roberta Martineza v druhom polčase, keď si dal v 74. minúte vlastný gól Lukáš Hrádecký, druhý pridal Romelu Lukaku o sedem minút neskôr.

Vladimír Weiss st. Čítajte viac Weiss to dokázal a verí tímu aj teraz. Proti silným hráme lepšie

Fíni skončili v tabuľke na treťom mieste, o ich postupe do osemfinále bude závisieť od výsledkov v ostatných skupinách. Suomi však majú len tri body a pasívne skóre, čo im veľmi reálne šance nedáva.

Do vyraďovacej fázy postupujú prvé dva tímy a štyri najlepšie z tretích miest zo šiestich základných skupín.

B-skupina – 3. kolo:

Petrohrad
Fínsko – Belgicko 0:2 (0:0)
Góly: 74. Hrádecký (vlastný), 81. Lukaku. Rozhodovali: Brych – Borsch, Lupp (všetci Nem.)
Fínsko: Hrádecký – Raitala, Toivio, Arajuuri, O'Shaughnessy, Uronen (70. Alho) – Lod (90.+1 Forss), Sparv (59. Schüller), Kamara – Pohjanpalo (70. Kauko), Pukki (90.+1 Jensen)
Belgicko: Courtois – Boyata, Denayer, Vermaelen – Trossard (75. Meunier), De Bruyne (90.+1 Vanaken), Witsel, Chadli – Doku (76. Batshuayi), Lukaku (84. Benteke), Ha­zard

Belgičania mali zápas pevne pod kontrolou už od úvodného hvizdu. Fínov zatlačili na ich polovici, ale gólové šance si nedokázali vypracovať.

V 23. minúte si po akcii De Bruyneho takmer do vlastnej siete zrazil Arajuuri a tri minúty pred koncom polčasu výborne zasiahol Hradecký po strele Dokua.

Na tieto dve najväčšie šance Belgičanov nedokázali Fíni odpovedať, severania sa na polovicu súpera dostali iba sporadicky, ale v prvej 45-minútovke sa napokon tlaku favorita dokázali ubrániť.

V úplnom závere prvého dejstva sa Belgičania dožadovali pokutového kopu, keď O'Shaughnessy zastavil Hazarda, ale nemeckí arbitri správne rozhodli, že sa nejednalo o faul.

Aj po prestávke pokračovala prevaha Belgicka, ale „červení diabli“ si stále dlhé minúty nedokázali vypracovať gólovú šancu. V 53. minúte mal dobrú možnosť Hazard, keď sa k nemu dostala lopta po rohovom kope, ale mieril iba do rúk Hradeckého.

O desať minút mal ten istý hráč ešte lepšiu možnosť, ale brankár Fínov tentokrát vytiahol bravúrny zákrok. Belgičania potom strelili gól zásluhou Lukakua, ktorého vysunul De Bruyne, ale VAR napokon odhalil milimetrový ofsajd a arbitri tento gól neuznali.

O desať minút neskôr však favorit zlomil súpera aj s dávkou šťastia. Vermaelen vyskočil najvyššie po rohovom kope a hoci trafil iba do žrde, loptu si následne vrazil do brány brankár Hradecký. Belgičania napokon pridali ešte jeden gól, keď sa opäť po spolupráci s De Byruynem presadil kanonier Lukaku.

Markku Kanerva, tréner Fínska: „Som veľmi hrdý na to, ako moji hráči pristúpili k zápasu. Videli sme kvalitu Belgicka, ale som nesmierne hrdý na spôsob, akým moji hráči bojovali. Vytvorili sme si tiež niekoľko šancí, ale žiaľ, neskórovali sme.“

Tim Sparv, kapitán Fínska: „Som nesmierne sklamaný. Bránili sme veľmi dobre, pracovali sme naozaj tvrdo. Dúfam, že sa dostaneme ďalej, ale nebol by som prekvapený, keby sme vo finále videli Belgicko.“

Jeremy Doku, útočník Belgicka: „Som veľmi spokojný s mojím výkonom. Bola to dobrá hra, trochu ťažké sa rodili šance. Tréner mi povedal, aby som si to užil. Bola to pre mňa veľká príležitosť.“

Kevin De Bruyne, hráč zápasu podľa UEFA: „Vždy je pekné získať individuálne ocenenie, ale najdôležitejšie je, že hráme ako tím. Aj dnes sme sa veľa naučili. Teraz sa musíme pripraviť na ďalší zápas.“
(Zdroj: uefa.com)

Konečná tabuľka B-skupiny:
    Z V R P S B
1. Belgicko 3 3 0 0 7:1 9
2. Dánsko 3 1 0 2 5:4 3
3. Fínsko 3 1 0 2 1:3 3
4. Rusko 3 1 0 2 2:7 3

Ďalší osemfinalisti sú známi

Futbalisti Česka, Anglicka, Švajčiarska, Francúzska a Švédska sa predstavia v osemfinále majstrovstiev Európy.

Ani jeden z tejto pätice nemôže skončiť v tabuľke tretích tímov horšie ako na štvrtom mieste. Rozhodol o tom vývoj v B-skupine, v ktorej Dáni zdolali Rusov 4:1 a Fíni prehrali s Belgičanmi 0:2.

Všetkých päť tímov má na konte štyri body. Švédi postúpili zo „slovenskej“ E-skupiny, ak zdolajú v stredu Poliakov, skončia prví.

Slovákov, ktorí sú s tromi bodmi zatiaľ druhí, čaká zápas v Seville proti Španielom. Tí majú na svojom konte dva body za dve remízy.

Česi a Angličania sa v utorok stretnú vo vzájomnom zápase o prvé miesto v D-skupine. Francúzi sa na záver „efka“ predstavia proti Portugalsku. Švajčiari uzavreli účinkovanie v A-skupine už v nedeľu a skončili za Talianmi a Walesanmi tretí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #ruskí futbalisti #dánski futbalisti #belgickí futbalisti