Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Íri zdolali Talianov a postupujú. Švédi podľahli Belgicku, Zlatan končí

Futbalisti Írska si stredajším víťazstvom 1:0 nad Talianskom v základnej E-skupine vybojovali postup do osemfinále majstrovstiev Európy vo Francúzsku.

22.06.2016 23:04
Martin O'Neill Foto: ,
Tréner Írov Martin O'Neill v zápase proti Taliansku.
debata

Zverenci trénera Martina O'Neilla strelili vytúžený a postupový gól päť minút pred koncom, keď si Robbie Brady nabehol na ideálny center striedajúceho Wesa Hoolahana. Taliani mali už pred zápasom zaručené prvé miesto v skupine a nastúpili s ôsmimi zmenami v zostave. Taliansko nastúpi v osemfinále proti Španielsku, na Írsko čaká hostiteľ šampionátu Francúzsko.

Prvú šancu zápasu mali Íri – v 9. min to skúšal spoza pokutového územia Hendrick, lopta o centimetre minula pravú žrď Sirigua. V 21. min Íri zahrávali roh, ale Murphyho prudkú hlavičku vytlačil Sirigu nad brvno. Taliani sa v prekopanej zostave nevedeli dostať do tempa a trápili sa.

V 32. min sa nedostali dvaja írski hráči k lopte na vzdialenejšej žrdi po centri z pravej strany. Prvú strelu „squadry“ vyslal v 43. min Immobile, tá letela tesne vedľa pravej žrde Randolphovej bránky. O minútu neskôr poslal Bernardeschi vo vlastnom pokutovom území k zemi McCleana, rozhodca nepískal.

Prvá veľká šanca prišla v 53. min, keď Zaza z prvej na hranici šestnástky pálil tesne nad. O štyri minúty neskôr Sirigu vyrazil strelu Murphyho z veľkého uhla. V 62. min Hendrick namieril veľmi nepresne. Niečo pobodné sa stalo o osem minút neskôr aj McCleanovi. V 77. min prišla azda najväčšia šanca zápasu – striedajúci Insigne si pekne urobil priestor na hranici pokutového územia, ale jeho strela opečiatkovala ľavú žrď írskej svätyne.

V 85. min sa futbalisti Írska dočkali – striedajúcu Hoolahan z pravej strany poslal center do malého vápna, na ktorý si naskočil Brady a poslal Írov do vedenia a aj do osemfinále šampionátu.

LILLE (Štadión Pierra Mauroya):
Taliansko – Írsko 0:1 (0:0)
Gól: 85. Brady, ŽK: 39. Sirigu, 78. Barzagli, 90.+ Insigne – 39. Long, 73. Ward, rozhodovali: Hategan – Sovre, Gheorghe (všetci Rum.)
Taliansko: Sirigu – Barzagli, Bonucci, Ogbonna – Bernardeschi (60. Darmian), Sturaro, Thiago Motta, Florenzi, De Sciglio (81. El Shaarawy) – Zaza, Immobile (74. Insigne)
Írsko: Randolph – Coleman, Duffy, Keogh, Ward – Hendrick, McClean, McCarthy (77. Hoolahan), Brady – Long (90. Quinn), Murphy (70. McGeady)

Švédi nedali gól a cestujú domov

Aj Belgicko si zahrá v osemfinále. Belgičania v stredu večer v Nice bez väčších problémov zvíťazili nad Švédmi 1:0, v E-skupine obsadili druhé miesto za Talianmi a v šestnástke najlepších budú ich súpermi v nedeľu 26. júna od 21.00 h v Toulouse Maďari.

O víťazstve favorita rozhodol v 84. min gól Radju Nainggolana. Belgičania získali v E-skupine 6 bodov rovnako ako prví Taliani, ale v prospech „azúrových“ rozhodol lepší vzájomný zápas (víťazstvo 2:0).

Futbalisti Švédska ani v treťom zápase na ME 2016 nerozvlnili sieť (ich jediný gól strelil do vlastnej siete Ír Ciaran Clark) a po ďalšom bezkrvnom výkone na európskom šampionáte končia s 1 bodom na poslednom štvrtom mieste v E-skupine. Znamená to, že v súlade s utorkovým avízom sa skončila reprezentačná kariéra Zlatana Ibrahimoviča. Obávaný kanonier Ibahimovič sa napokon nedočkal gólu aj na štvrtom európskom šampionáte, na ktorom nastúpil v žlto-modrom drese so švédskym krížom. Predtým skóroval dovedna šesťkrát na ME 2004, 2008 aj 2012. Ibrahimovič zakončil svoju kariéru v najcennejšom drese so 116 zápasmi a 62 gólmi.

Vo švédskom útoku sa vedľa Ibrahimoviča namiesto Guidettiho postavil Marcus Berg a práve on sa už v 5. min postaral o prvú strelu severanov na bránku na celom šampionáte. Veľa nechýbalo, aby bola gólová. Brankár Courtois však reflexívne vyrazil jeho pokus v páde z niekoľkých metrov.

Sympatický švédsky úvod nemal pokračovanie a keďže Belgičanom stačila na postup aj remíza, oba tímy produkovali len futbal bez gólovej pointy. V samom závere prvého polčasu dobrý center De Bryuneho lízol hlavu obrancu Meuniera. Ak by to trafil úplne, Belgičania by zrejme viedli, lebo lopta len o pár centimetrov minula žrď švédskej bránky.

V druhom polčase Švédi o čosi zvýšili snahu, ale stroskotávali na žalostnej koncovke. V 83. min obranca Granqvist už dvíhal ruky nad hlavu, ale jeho gólovú hlavičku odvrátil z bránkovej čiary De Bruyne. Prakticky z protiútoku Nainggolan skóroval aj zásluhou nešťastného teču striedajúceho Zengina. V závere otvorených obrán už napriek viacerým tutovkám Belgičanov gól nepadol.

NICE (Stade de Nice):
Belgicko – Švédsko 1:0 (0:0)
Gól: 84. Nainggolan. ŽK: 31. Meunier – 33. Ekdal, 36. E. Johansson. Rozhodovali: Brych – Borsch, Lupp (všetci Nem.)
Švédsko: Isaksson – Lindelöf, E. Johansson, Granqvist, M. Olsson – S. Larsson, Ekdal, Källström, E. Forsberg (82. Zengin) – M. Berg (63. Guidetti), Ibrahimovič
Belgicko: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Nainggolan, Witsel – Ferreira Carrasco, De Bruyne, E. Hazard (90. Origi) – R. Lukaku (87. Benteke)

**Konečná tabuľka E-skupiny: **
    Z V R P S B
1. Taliansko 3 2 0 1 3:1 6
2. Belgicko 3 2 0 1 4:2 6
3. Írsko 3 1 1 1 2:4 4
4. Švédsko 3 0 1 2 1:3 1
EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
debata chyba