Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rešpekt. Chorvátske hviezdy strašia gigantov

Španielsko? Nemecko? Francúzsko? Okruh favoritov európskeho šampionátu je tradičný. Dominujú v ňom veľmoci. Život im však môže výrazne skomplikovať súper, ktorý vo svojom strede ukrýva mimoriadne cenné poklady.

22.06.2016 16:14
Chorvátsko, Daniel Subašič Foto: ,
Chorvátsky brankár Daniel Subašič oslavuje postup do osemfinále.
debata

„Sú klasickým príkladom čierneho koňa turnaja, ktorý má dostatok kvality na to, aby dokráčal ďaleko. Mená, ktoré majú v kádri, vzbudzujú u každého protivníka ohromný rešpekt,“ píše Sky Sports.

Reč je o Chorvátoch. Tréner Ante Čačič má výnimočný hráčsky materiál. Najmä v strede poľa. V jednej línii vedľa seba stoja Luka Modrič (Real Madrid), Ivan Rakitič (FC Barcelona) či Ivan Perišič (Inter Miláno). Na hrote žiari Mario Mandžukič (Juventus Turín). Svetové hviezdy, ktoré núkajú kreativitu a útočný potenciál, akým sa môže v súčasnosti pýšiť len máloktorá reprezentácia sve­ta.

„Mám dojem, že súčasný chorvátsky tím je ešte silnejší ako ten z roku 1998. Či však dosiahneme podobný úspech ako naši slávni predchodcovia, je otázne. Každopádne, urobíme preň všetko,“ uviedol pred niekoľkými dňami Perišič.

Chorváti sa pred osemnástimi rokmi postarali na svetovom šampionáte vo Francúzsku o senzáciu. Partia okolo legendárneho Davora Šukera si dokráčala po bronz. Na rovnakých trávnikoch môžu hrdí Balkánci dosiahnuť ďalší veľký úspech. Vysoké ambície potvrdili už v základnej skupine, ktorou prešli bez prehry a v poslednom zápase zdolali aj obhajcu titulu – Španielsko (2:1).

„Význam tohto triumfu zvýrazňuje fakt, že som dal možnosť viacerým mladým chlapcom,“ poukazoval na silu svojho tímu Čačič. „Dokázali sme, že sa nemusíme obávať nikoho. Nie je to však žiaden zázrak. Máme dobré mužstvo, ktoré môže hrať vyrovnanú partiu s každým na svete,“ dodal.

Jeho zverenci potvrdzujú vysoké kvality dlhodobo. Napokon, od majstrovstiev sveta v roku 2014 odohrali už 21 zápasov, za dva roky prehrali len dva – priateľský s Argentínou (1:2) a kvalifikačný s Nórskom (0:2).

Na ceste za úspechmi ich dosiaľ nezastavili súperi ani nespratní fanúšikovia. Pozornosť na seba upútali už v kvalifikácii, keď sa počas domáceho zápasu s Talianskom prezentovali rasistickými prejavmi – pokriky doplnila svastika vypálená do trávnika. Európska futbalová únia naparila Chorvátom pokutu (100-tisíc eur) a dva zápasy museli odohrať bez divákov.

Rozvášnení chorvátski priaznivci vyčíňali aj na Eure – počas zápasu s Českom. Na podobné prejavy však nemajú dôvod. Ich hviezdy totiž žiaria naplno a vo futbalovej Európe vzbudzujú obdiv i stále silnejší rešpekt.

Nešťastné jedenástky. Ramosa prečítal Modrič

Zachoval sa ako správny kapitán. V dôležitom okamihu na seba zobral zodpovednosť a za nerozhodného stavu sa odhodlal k jedenástke. Mužstvo však nepodržal. Zaváhal a napokon musel súperovi gratulovať k veľkému víťazstvu.

„Pôvodne som chcel kopať ja. Lenže z Ramosa sršala sebaistota, bol presvedčený o tom, že uspeje. Nemal som dôvod nedôverovať mu. Mali sme smolu, že pokutový kop nepremenil,“ vravel po zápase s Chorvátskom španielsky špílmacher Andrés Iniesta.

Barcelonská hviezda ustúpila opore Realu Madrid. Neurobila však dobre. Sergia Ramosa skvele prečítal jeho klubový spoluhráč Luka Modrič. Chorvátsky tvorca hry poradil brankárovi Danijelovi Subašičovi, ako má reagovať. „Prišiel za mnou kapitán Darijo Srna. Povedal, že Modrič mi odkazuje, aby som šiel do pravej strany. Poslúchol som a uspel. Obom patrí veľká vďaka,“ usmieval sa gólman Monaka.

Na dobrú náladu mal dôvod. Chorváti napokon zvíťazili a v skupine obsadili prvé miesto. Na rozdiel od Španielov sa tak v osemfinále vyhli mimoriadne nepríjemnému súperovi – Taliansku.

Brankár Daniel Subašič vyráža pokutový kop z... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Daniel Subašič, Sergio Ramos Brankár Daniel Subašič vyráža pokutový kop z kopačky Sergia Ramosa.

„Nezostáva nám nič iné len sa vyrovnať s touto situáciou. Keby sme premenili jedenástku, mohlo byť všetko inak. Hráčom nezasahujem do toho, kto sa k nej odhodlá. Zakaždým ide hráč, ktorý si najviac verí,“ komentoval kľúčový okamih tréner Vicente Del Bosque.

„Zlyhal som. Keby sme si však udržali čisté konto, nik by moju jedenástku neriešil. Budeme čeliť ďalšiemu silnému súperovi. Ak chceme obhájiť titul, musíme zdolať kohokoľvek,“ uviedol smoliar utorňajšej noci.

Zaujímavosťou je, že Ramos na seba vzal zodpovednosť napriek tomu, že v jednom rozhodujúcom okamihu už pri jedenástke zlyhal. Pred štyrmi rokmi dospelo dramatické semifinále Ligy majstrov medzi Realom a Bayernom Mníchov až do rozstrelu. Jedným z trojice neúspešných Madridčanov bol práve skúsený stopér. Loptu poslal vysoko nad bránku a na niekoľko dní sa stal na mnohých internetových stránkach terčom posmechu.

Tentoraz si z Ramosa žarty nik nerobí, no výsledok je rovnaký. Stráviť musí ďalší neúspech, pod ktorý sa podpísal výrazným rukopisom.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
debata chyba