Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci zdolali Severných Írov. Vypýtali si tak zrejme Slovákov do osemfinále

Nemecká futbalová reprezentácia potvrdila pozíciu favorita v utorkovom popoludňajšom súboji v základnej C-skupine, keď v parížskom Parku Princov zdolala výber Severného Írska 1:0 (1:0) a postúpila do osemfinále majstrovstiev Európy.

21.06.2016 20:04
Mario Gomez Foto: ,
Mario Gomez sa teší z gólu do siete Severného Írska.
debata (4)

Nemci zároveň potvrdili prienik Slovákov do vyraďovacej časti, keďže Severní Íri na 3. mieste majú na svojom konte iba tri body. Na ME 2016 Nemecko nebodovalo naplno iba s Poľskom (0:0) a do vyraďovacej časti postupuje z prvého miesta so 7 bodmi. Je veľmi pravdepodobné, že práve Nemci budú súpermi Slovákov v osemfinále, hrať by sa malo v nedeľu 26. júna o 18.00 h v Lille.

Zverenci trénera Joachima Löwa nebudú vo vyraďovacej fáze kontinentálneho šampionátu chýbať ani do tretice, naposledy v nej absentovali v roku 2004 na ME v Portugalsku 2004. Úradujúci svetoví šampióni na predchádzajúcich ME vypadli v semifinále a získali bronz. Aj po utorku platí, že Nemcov naposledy zdolali reprezentanti SR koncom mája v Augsburgu 3:1. Výber Nemecka odvtedy remizoval s Poľskom a zdolal tímy Maďarska, Ukrajiny a Severného Írska.

Počas celého duelu mali nemeckí futbalisti výraznú prevahu, vypracovali si dosť streleckých aj gólových príležitostí, no poriadne sa trápili v koncovke. Víťazný gól Nemcov zaznamenal v 30. min útočník Mario Gómez. Využil priťuknutie od Thomasa Müllera, ktorý sa predtým dostal do dobrej šance, ale obrancovia súpera v spolupráci s brankárom ho z nej vytlačili. Tlak Nemcov pokračoval aj po tomto okamihu prakticky až do konca stretnutia, no skóre sa už nezmenilo.

Nemec Bastian Schweinsteiger prišiel na hraciu plochu v 69. min a stal sa rekordérom Nemecka v počte štartov na záverečných turnajoch ME – pripísal si totiž pätnásty duel a má už o jeden viac ako krajan Philipp Lahm. Absolútne maximum patrí triu Lilian Thuram, Edwin van der Sar a Cristiano Ronaldo so šestnástimi stretnutiami na ME.

Bol to 15. vzájomný zápas oboch súperov, zrodilo sa deviate víťazstvo Nemcov. Severní Íri majú na svojom konte dva triumfy a štyrikrát sa zrodil nerozhodný výsledok.

PARÍŽ (Park Princov)
Severné Írsko – Nemecko 0:1 (0:1)
Gól: 30. Gómez, bez kariet, rozhodovali: Turpin – Cano, Danos (všetci Fr.)
Severné Írsko: McGovern – A. Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans – J. Ward (70. Magennis), C. Evans (84. McGinn), S. Davis, Norwood, S. Dallas – C. Washington (59. Lafferty)
Nemecko: Neuer – Kimmich, J. Boateng (76. Höwedes), Hummels, Hector – Khedira (69. Schweinste­iger), Kroos – Özil, Th. Müller, Götze (55. Schürrle) – Gómez

Postupujú aj Poliaci. Premiérovo

Futbalisti Poľska triumfovali nad hráčmi Ukrajiny 1:0 a premiérovo si na kontinentálnom šampionáte zabezpečili miestenku vo vyraďovacej fáze. Pri predchádzajúcich dvoch účastiach medzi európskou elitou, v rokoch 2008 aj 2012, skončili svoje účinkovanie už základnej skupine bez víťazstva na konte. Triumf Poliakov zariadil v 54. min stredopoliar Jakub Blaszczykowski.

Zverenci trénera Adama Nawalku obsadili v “céčku“ konečné druhé miesto so ziskom 7 bodov. Ukrajinci už pred utorňajším duelom nemali ani teoretickú šancu na prienik do osemfinále. Poľsko sa v osemfinále stretne so Švajčiarskom, duel sa uskutoční v sobotu o 15.00 h SELČ v St. Étienne.

Duel na Stade Vélodrome v Marseille medzi organizátorskými krajinami ME 2012 ponúkol vyrovnaný priebeh. Prvý polčas odštartovala v 4. min veľká šanca Lewandowského, ktorý po centri Milika zblízka prestrelil. V 9. min pohrozili aj Ukrajinci: poľský stopér Pazdan však zblokoval pokusy Zozuľu a Jarmolenka. Ukrajina mala v 17. min veľkú príležitosť streliť prvý gól na šampionáte, Jarmolenko sa rútil na Fabiaňského, ale netrafil priestor troch žrdí.

Tesne po zmene strán v 49. min našiel Konopľanka centrom hlavu Zinčenka, lopta však smerovala nad poľskú svätyňu. Favorizovaní Poliaci sa dočkali v 54. min: Milik našiel v šestnástke striedajúceho Blaszczykowského, ktorý krásnou strelou ľavačkou poslal loptu do pravého ‚vinkla‘. V 56. min mohol po rýchlom brejku pridať druhý gól “bielo-červených“ Kapustka, no zakončil iba do bočnej siete. V 74. min Milik v dobrej šanci hlavičkoval nepresne. Na druhej strane bol v 80. min v podobnej príležitosti Zozuľa, o chvíľu Fabiaňski zneškodnil prudké strely Rotaňa a Jarmolenka.

V ôsmom vzájomnom stretnutí sa zrodilo tretie víťazstvo Poliakov, rovnaký počet triumfov majú na konte aj Ukrajinci. Utorňajší zápas bol pre Michaila Fomenka rozlúčkovým vo funkcii trénera ukrajinskej reprezentácie.

MARSEILLE (Stade Vélodrome)
Ukrajina – Poľsko 0:1 (0:0)
Gól: 54. Blaszczykowski, ŽK: 25. Rotaň, 38. Kučer – 60. Kapustka, rozhodovali: Moen – Haglund, Andas (všetci Nór.)
Ukrajina: Piatov – Fedeckij, Chačeridi, Kučer, Butko – Rotaň, Stepanenko – Jarmolenko, Zinčenko (73. Kovalenko), Konopľanka – Zozuľa (90.+ Tymoščuk)
Poľsko: Fabiaňski – Cionek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Zieliňski (46. Blaszczy­kowski), Jodlowiec, Krychowiak, Kapustka (71. Grosicki) – Milik (90. Starzyňski), Lewandowski

**Konečná tabuľka C-skupiny: **
    Z V R P S B
1. Nemecko 3 2 1 0 3:0 7
2. Poľsko 3 2 1 0 2:0 7
3. Severné Írsko 3 1 0 2 2:2 3
4. Ukrajina 3 0 0 3 0:5 0
4 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale