Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cenný bod Slovákov mi priniesol desať libier

Manchester je známy svojím futbalom. Aj tým, že tamojší ľudia milujú rôzne párty. No a príležitosť podeliť sa o zážitok z futbalového zápasu Anglicko - Slovensko si žiaden futbalový fanúšik nechcel nechať ujsť. V pondelok večer som prišla na jedno z takýchto stretnutí mojich futbalových priateľov z médií.

22.06.2016 07:00
Slovensko, futbal Foto: ,
Slovenskí futbalisti zdravia divákov, ktorí ich prišli podporiť do Francúzska.
debata (2)

„Nemáte šancu,“ privítal ma priateľsky bývalý kolega z BBC. „Po 79. minúte vám dáme gól a vyhráme 1:0. Slováci len sústredene bránia, fakt nemajú šancu nás udržať.“ No tak to ešte uvidíme, povedala som si v duchu pred televízorom.,,Sta­víme sa o desať libier?"

„Aj o dvadsat’,“ suverénne odpovedá Mark. „Ok – 20 libier, ak vyhráme, desať, keď remizujeme,“ vravím. „Platí,“ odvetí Mark a spokojne sa usmieva. Priznám sa, že futbalu až tak veľmi nerozumiem. Po pár minútach mi však bolo jasné, že Angličania útočili ako o život a Slováci sa bránili ako pred smrťou. Pre istotu som rýchlo začala kontrolovať peňaženku, či tých 20 libier naozaj mám. Janka, moja slovenská kamarátka v Londýne, mi odušu posielala esemesky – sedíme doma pred televízorom a sme z toho všetci na infarkt. Jakub sa v škole stavil o mesačné vreckové, že vyhráme.

Ďalší kamarát z izraelského Tel Avivu píše: „Hráte dobre, držte sa!“ „Eliyakim, podporuješ Slovensko?,“ milo ma prekvapuje. Samozrejme – prišla rýchla odpoveď.

Irónia našej histórie. Eliyakimovho otca – pochádza z Trnavy – na začiatku druhej svetovej vojny poslala vtedajšia slovenská vláda do koncentračného tábora v Osvienčime. Ako jeden z mála prežil. Po oslobodení tábora to bola práve britská vláda, ktorá mu spolu s ostatnými väzňami pomohla dostať sa na územie vtedajšej Palestíny a začať nový život. A napriek všetkému dnes 92-ročný starý pán Otto a jeho dvaja izrealskí synovia podporujú slovenskú reprezentáciu. Korene nezaprieš…

Po polčase sa žoviálna atmosféra medzi mojimi anglickými kamarátmi začala meniť, jeden po druhom boli očividne rozčarovaní. Náladu im nezdvihlo ani pomerne vysoké množstvo piva, ktoré za ten večer skonzumovali. Beží 80. minúta – a gól stále nikde. Atmosféra v miestnosti začínala byť napätá.

„Mohli by ste aspoň trochu útočiť’,“ hovorí mi otrávene jeden z prítomných. Minúty rýchlo ubiehali. Bolo jasné, že Slováci sa rozhodli bojovať o jeden bod. A nakoniec ho získali. Jakub v Londýne síce prehral mesačné vreckové, ja som vyhrala „len“ 10 libier, no slovenské mužstvo získalo bod a sľubnú šancu na postup. A rešpekt svojich oponentov.

Britský Telegraph nazval Kozáčika brankárom, ktorý má v rukáve obrovskú zásobu záchrannych prekvapení, Ďuricu futbalistom, ktorý bráni ako o život a Škrtela absolútnou skalou, ktorá blokovala všetko, čo sa dalo. Anglicky tréner Roy Hodgson priznal, že jeho zverencov frustrovalo, ako nevedeli prelomiť húževnatých Slovákov. Vraj viac urobiť nemohli. Len dať gól – dodala ironicky BBC.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #manchester #Stávka #ME 2016 vo futbale