Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Turecko Čechov máta. I kapitána Čecha

Českí futbalisti sa postavili v posledných minútach zápasu s Chorvátskom zázračne na nohy a žijú. Sú na tom lepšie ako ich utorňajší súper Turecko.

21.06.2016 10:00
cech Foto:
Český brankár Petr Čech.
debata

V Lens hrajú oba tímy o predĺženie si pobytu na šampionáte vo Francúzsku. Česi majú bod a výhra by im mala stačiť na postup. Turci majú na bodovom i gólovom účte nulu a ani výhra ich nemusí posunúť do osemfinále.

Až štyria hráči českého kádra (Necid, Sivok, Pavelka, Kadlec) pôsobili v uplynulej sezóne v tureckej lige. Súperi sa stretli aj v kvalifikácii na tento turnaj. Najskôr vyhrali Česi v Istanbule 2:1, ale posledný vzájomný zápas vyznel v prospech Turecka – triumfovalo v Prahe 2:0.

Práve proti Turecku a ešte k tomu na európskom šampionáte odohral český tím najkurióznejší zápas svojej histórie. Ešte teraz behá českým hráčom mráz po chrbte, keď si naň spomenú. Česko s Čechom zlyhalo vo veľkej dráme, ktorú zažila Ženeva na Eure 2008. Tento rozhodujúci súboj v skupine vstúpil do histórie európskych šampionátov.

Česi viedli 2:0, ale za pätnásť záverečných minút stratili zápas – Turci im dali tri góly! Nevídaný obrat so zlyhaním, ktoré nemá v histórii českého futbalu obdobu, má trpkú príchuť pre najväčšiu oporu výberu, brankára Petra Čecha. Jeho obrovská chyba pochovala nádeje na štvrťfinále.

V zápase spočiatku pôsobil sebavedomo a isto, napokon ako celé mužstvo, ale v 75. minúte neukázal tradičný postreh po Ardovej strele, ktorá skončila v sieti. Veľký kiks urobil v 87. minúte, keď mu po centri vypadla ľahká lopta z rúk a voľný Nihat Kahveci ju dorazil do bránky. Vzápätí dal šokovaným Čechom aj tretí gól…

Mužstvo vtedy viedol tréner Karel Brückner. „Bol to totálny kolaps,“ ťažko hľadal slová otrasený kouč.

Jeho zverenci kráčali za jasným postupom. Ešte v 70. min za stavu 2:0 nastrelil Polák žrď. Lenže sa nepoučili z predchádzajúceho zápasu Turkov. V ňom strelili Švajčiarom víťazný gól v nadstavenom čase. Divoký záver ešte zavŕšil faul tureckého brankára Demirela, ktorý sotil do Kollera a videl červenú kartu. V chaotických posledných minútach už nemohli Turci poslať na trávnik náhradníka do bránky, lebo predtým vystriedali troch mužov. Úplne vykoľajeným Čechom to už nepomohlo.

„Veľmi ma mrzí, čo sa stalo. Urobil som veľkú chybu, ale v živote sa stávajú aj horšie veci, ako je prehratý futbalový zápas. Hneď na trávniku som obišiel všetkých hráčov, pre každého je to ťažké. Síce som sa im priamo neospravedlňoval, ale chcel som, aby vedeli, že ma to strašne mrzí,“ vravel súčasný kapitán tímu Petr Čech.

Na stretnutie pricestoval aj špílmacher reprezentácie Tomáš Rosický. Z účasti ho vyradilo zranenie a pohyboval sa iba s pomocou barlí. „Niečo podobné som asi ešte vo futbale nevidel,“ vyjadril sa. Mimochodom, ani v utorok nemôže nastúpiť, proti Chorvátsku sa zranil. A rovnaký osud ho postihol aj pred štyrmi rokmi na ME, tiež nedohral druhý zápas. Neuveriteľná smola.

Po poslednom zápase na Euro 2008 na reprezentačnej lavičke skončil po vyše šiestich rokoch tréner Karel Brückner. S reprezentáciou sa lúčili aj Jan Koller, Tomáš Galásek a Jaromír Blažek. Česi sa môžu utešovať, že v súčasnom kádri sú už len traja hráči, ktorí si tento futbalový horor pamätajú – okrem Čecha ešte Plašil a Kadlec. Veria, že história sa nebude ani náhodou opakovať.

debata chyba