Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sme frajeri, zdolali sme Rusov, vraví Francúz o výhre Slovákov

Je Francúz, volá sa Patrick Avakian a mal radosť z víťazstva Slovákov nad Ruskom. Azda ešte väčšiu ako keď bodovali reprezentanti jeho krajiny nad Albánskom.

18.06.2016 10:00
Miroslava a Patrick Avakianovci, avakianov,... Foto:
Miroslava a Patrick Avakianovci milujú hory a turistiku. Veľa času trávia v prírode vo Francúzsku i na Slovensku.
debata

Jeho manželka Mirka je totiž Slovenka a jej vlasť už trochu vníma aj ako svoju. „Manžel sa tešil ako malé dieťa, od radosti vyskakoval, všade, kam ide, sa chváli, akí sme frajeri, lebo sme zdolali Rusov,“ smeje sa Miroslava Avakian-Spodniaková, ktorá pochádza z Lučenca, ale už bezmála tri roky, odvtedy ako sa vydala, žije v dedinke Le Fossat neďaleko Toulouse.

Doma hádky kvôli futbalu nemajú

Je to jedno z centier európskeho šampionátu, kde sa už odohrali atraktívne zápasy (Španielsko – Česko, Taliansko – Švédsko) a v pondelok sa tam chystá súboj Rusko – Wales, ktorý ovplyvní aj osud slovenského mužstva.

„Veríme, že Slováci zvládnu svoj tretí zápas na šampionáte s Anglickom a postúpia. Patrick to prežíva možno ešte viac ako ja, drží palce Slovákom a šomre na Francúzov, že by mali hrať lepšie. Mne je ich potom ľúto a bránim ich, takže máme doma zábavu, ale kvôli futbalu sa nehádame,“ približuje Mirka.

Potvrdzuje, že aj v Toulouse vládne výborná futbalová atmosféra. „Aj vtedy, keď sa tu nehrá. Na Place de Capitole, v centre mesta, to stále žije turnajom, ľudia sedia vonku na terasách, v baroch okolo veľkých obrazoviek. U nás v dedine som videla staršiu pani, ako si kupovala veľkú francúzsku zástavu a zavesila si ju na oblok.“

Od stredoškolských rokov študovala francúzštinu a jej snom bolo navštíviť túto krajinu, teraz sa tu usadila. „Páči sa mi, že Francúzi sú húževnatí, aspoň tí, ktorých poznám,“ približuje. „Majú v hlave plno projektov a nápadov a vždy vymýšľajú nové…“

Slováci si vážia aj jednoduché veci

Vraví, že má šťastie, lebo má okolo seba milých a priateľských ľudí, ktorí sú vždy ochotní pomôcť. „Keď zistia, že som Slovenka, sú milo zvedaví, väčšinou ich zaujíma história, čo to bol socializmus, prečo sme sa rozdelili s Čechmi, pýtajú sa na prvomájové sprievody, spartakiády, to všetko ich zaujíma. Mrzí ma však, že na rozdiel od Slovenska, sa susedia medzi sebou takmer nebavia, vytráca sa sociálne puto medzi ľuďmi. A súhlasím aj s Patrickom, že Francúzi sú trošku pohodlní a rozmaznaní, frflú aj vtedy, keď by boli Slováci uveličení.“ Aj napriek tomu, že už je polovičnou Francúzkou, zdôrazňuje, že zostáva hrdou Slovenkou. „Som mu verná, je v mojom srdci na prvom mieste, rada sa tam vraciam, k mojim rodičom, ktorým som vďačná za všetko. A teším sa, že teraz aj môj francúzsky manžel si vybudoval k našej krajine taký pekný vzťah,“ vysvetľuje.

Patrick strávil už nemálo času na Slovensku. Spolupracuje s regionálnymi rádiami v celom Francúzsku a pripravil aj niekoľko relácií, v ktorých predstavoval Slovensko. Jeho láskou sú hory a turistika, v manželkinej krajine sa cítil rýchlo ako doma.

„Vo Francúzsku pôsobím ako horský sprievodca. Zbožňujem vašu prírodu, najmä vysoké smreky, borovice. U vás nie je problém stretnúť lesnú zver, naraziť na srnky, diviaky, na Korytnici som videl stopy medveďa, ktoré som vo Francúzsku hľadal 25 rokov. Páči sa mi vaša fujara i harmonika, ľudové zvyky i dobrá domáca pálenka. Dojali ma vaši ľudia pohostinnosťou. Aj napriek niekedy ťažkému životu viete byť optimisti a nesťažujete sa stále ako Francúzi, viete si vážiť jednoduché veci,“ vyznáva sa Patrick Avakian, ktorý pracuje ako špeciálny vychovávateľ so zdravotne postihnutými ľuďmi a v domove dôchodcov pôsobila aj jeho manželka, ktorá sa dlhodobo angažuje v sociálnej sfére a pomáha starším.

Nebojte sa Angličanov, odkazujú Francúzi

Podľa Patricka ľudia na Slovensku ešte dokážu žiť spolu, komunikujú. „Keď Mirkin otec zvolal brigádu na oberanie hrušiek, došlo množstvo ľudí najmä z rodiny. U nás už vládne až príliš veľký individualizmus, ľudia sú zahľadení do seba,“ dodáva.

Jediné, čo Slovákom trochu vyčíta, je málo sebavedomia a aj pred rozhodujúcim stretnutím s Anglickom im odkazuje, že si musia veriť. „Komplex možno vyplýva z toho, že Slovensko je malý štát. Slováci si často neveria, a pritom majú byť na čo hrdí, majú mnohé veci, čo chýbajú iným. Zistil som, že Francúzsko si často idealizujú, lebo je to veľká a v ich očiach silná krajina, ale aj ona má veľa svojich problémov.“

Slovensko-francúzska rodina z Toulouse pred súbojom s Anglickom verí, že Kozákov tím vyhrá. „Cítime to vo vzduchu, určite sa to podarí,“ vravia.

Aj takýmto spôsobom sa Francúzi zoznamujú so Slovákmi a ich krajinou. „Slovensko sa tu v čase šampionátu určite dostáva viac do povedomia. Hovorí sa o ňom v televízii, píše v novinách. Stretávam ľudí a blahoželajú mi k tomu, že sme vyhrali nad Ruskom, sú nadšení. Rusko poznajú ako obrovskú a silnú krajinu a my sme ju zdolali. Máte skvelé mužstvo, držíme vám palce, nemajte obavy z Anglicka, vravia mi na každom kroku,“ uzatvára Miroslava Avakian-Spodniaková.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #sokoli #Patrick Avakian #Mirska Avakian