Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci boli v útoku neškodní. Poliakom sa nakoniec remíza málila

Medzišestnástkový futbal, taktickú šachovú partiu a nakoniec premiérový bezgólový rezultát na prebiehajúcich ME vo Francúzsku (10. júna - 10. júla) - to všetko priniesol alebo skôr nepriniesol štvrtkový očakávaný šláger C-skupiny medzi Nemeckom a Poľskom. Oba tímy majú aktuálne v tabuľke “céčka“ po štyri body a sú na najlepšej ceste do osemfinále.

17.06.2016 08:46
Poľsko, futbal Foto: ,
Šťastní poľskí futbalisti po remíze s Nemeckom.
debata

Nemci ani Poliaci už v skupine nemôžu skončiť horšie ako na 3. priečke. Nerozhodný výsledok zároveň znamená koniec postupových ambícií pre Ukrajincov. Tí vo štvrtok podľahli Severným Írom rovnakým výsledkom ako v úvodnom meraní síl Nemcom (0:2).

Úradujúci majstri sveta Nemci zaznamenali bezgólovú remízu v skupinovej fáze na európskom šampionáte už piatykrát v histórii, čo najviac spomedzi všetkých krajín. „S remízou 0:0 musíme byť spokojní. Hráme celkom dobre, kým sa nedostaneme do útočnej tretiny. Tam nastávajú problémy, pre súpera nie sme nebezpeční. V defenzíve sme zahrali lepšie ako proti Ukrajine, ale v ofenzíve nám niečo chýbalo. Musíme sa zlepšiť, inak sa ďaleko nedostaneme,“ vyhlásil po stretnutí pre ZDF stredný obranca Nemcov Jérome Boateng.

„Nedostávali sme sa do šancí. Občas sme dobre zakombinovali, najmä po ľavej strane, ale problém bol v tom, že sme neposúvali loptu dopredu a tým pádom sme si nevytvárali príležitosti na skórovanie. V ofenzíve nám niečo chýba. V poslednom zápase musíme vyhrať, aby sme skončili v skupine na prvom mieste,“ nadviazal stredopoliar Toni Kroos.

Poliaci predviedli veľmi dobrý výkon v defenzíve, navyše sa vďaka rýchlym protiútokom pomerne často dostávali pred nemeckú bránku. Mimochodom, celkovo tri polčasy na týchto ME nepripustili žiadnu strelu do priestoru vlastnej bránky, keďže hráči Severného Írska v predchádzajúcom dueli svätyňu “bielo-červených“ neohrozili ani raz. Prvýkrát ohrozil ich svätyňu až Mario Götze na začiatku druhého polčasu.

„Nedokázali sme kontrolovať hru, Poliaci nás svojimi kontrami dostávali do ťažkostí. V druhom polčase sme mali šťastie. Poľsko bolo veľmi náročný protivník,“ povedal v bezprostrednej reakcii po zápase stopér Mats Hummels.

Podľa kormidelníka majstrov sveta Joachima Löwa mužstvu chýbala iskra a výkon v ofenzíve označil za bezfarebný. „V útoku sme si nevedeli vytvoriť viac šancí. Príčinou bolo to, že sme pred súperovou šestnástkou neboli dostatočne rýchli. Poliaci sa stíhali okamžite zoskupiť a ‚pod loptou‘ bolo stále deväť až desať hráčov. Nebol to výkon, aký očakávam od nemeckého tímu, ale musím uznať, že obe mužstvá boli v defenzíve veľmi silné,“ cituje portál soccerway.com slová 56-ročného odborníka, ktorého viaceré nemecké médiá poriadne skritizovali.

„Jogi, človeče, prečo vždy v druhom zápase na každom turnaji hráme tak strašne?“ pýta sa bulvárny Bild. „Majstri sveta bez fantázie. Mužstvo Joachima Löwa má štyri body a vedie tabuľku zásluhou lepšieho skóre, ale postup je stále neistý,“ dodáva Die Welt.

Zverencov poľského trénera Adama Nawalku mrzeli nepremenené šance, hrdina duelu so Severným Írskom Arkadiusz Milik nevyužil tri možnosti na skórovanie.

„Škoda tohto zápasu. Mohli sme sa pokúsiť o víťazstvo. Mali sme viac nebezpečných situácií než Nemci. Teší nás, že v zápase proti takému súperovi sme si vypracovali toľko príležitostí na skórovanie. Veríme v naše schopnosti, veríme v náš tím. Remíza s majstrami sveta nám dodá sebadôveru. Na tribúne som mal otca aj brata, spoločne so všetkými Poliakmi v hľadisku nám veľmi pomohli,“ vyhlásil pre oficiálnu stránku európskej futbalovej únie (UEFA) stredopoliar Grzegorz Krychowiak.

Podobný názor mal aj kapitán Poliakov Robert Lewandowski: „Škoda, ze sme dnes nestrelili aspoň jeden gól. Príležitosti sme na to mali, dokonca lepšie ako Nemci. Bod proti majstrom sveta si však vážime.“

Nemecko a Poľsko sa stretli takmer na deň presne pred desiatimi rokmi (14. júna 2006, pozn.) v rámci MS, triumf „Nationalelf“ (1:0) vtedy zariadil v nadstavenom čase Oliver Neuville. Tímy na seba narazili aj o dva roky neskôr počas ME 2008, víťazstvo Nemecka zariadil dvoma gólmi Lukas Podolski.

„Kontrolovali sme priebeh zápasu. V určitých chvíľach síce Nemci prevzali iniciatívu, ale do ničoho sme ich nepúšťali a spoľahlivo sme plnili defenzívne úlohy. Vytvorili sme si veľmi dobré šance na strelenie gólu a môžem povedať, že naše dnešné príležitosti boli ešte lepšie ako v prvom zápase proti Severnému Írsku. Disciplína hráčov bola na veľmi vysokej urovni, chlapci opäť dali do zápasu veľké srdce. K úplnej spokojnosti nám chýba iba strelený gól, ale výsledok 0:0 beriem. Je vidieť, že moje mužstvo sa stále zlepšuje, zo zápasu na zápas vyzerá náš prejav lepšie a lepšie, hoci stále máme nejaké rezervy,“ vyhlásil na tlačovej konferencii poľský kouč Adam Nawalka.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale